Tema: Re: Aliejus kepimui
Autorius: Chikipiki
Data: 2009-01-19 17:59:53
> hmmm... nepagalvojau. Logikos yra, nors siaures rytu regionai ir ant 
> saulegrazu aliejaus irgi ta pati
> tukstancius metu daro :), jei jau tokia logika vadovautis... O kokie 
> kinieciai - ir ant soju aliejaus...

Tai a nesakau, kad saulgr ar soj aliejus yra blogis ir neturi 
ateities. Viso labo norjau  i garbing kompanij lygiomis teismis 
jungti ir alyvuogi aliej. Ant jo tikrai galima kepti, jeigu specifinis 
skonis tinka ir patinka. Man, pavyzdiui, alyvuogi aliejus yra 
nepakeiiamas darovi apkepinimui, taip pat uviai, msai, omletui, 
padaams (ypa pomidor padaui). Kokius nors varkius kepu ant maiau 
aromatingo vynuogi kauliuk aliejaus. Antra vertus,  lietini tel pylus 
iek tiek alyvuogi aliejaus (kad nekibt prie keptuvs) lietini skonis nuo 
to tik pagerja.

> vadinasi panasiai kaip kad kepti su sviestu [ech - taip megdavau 
> kiausiniene su sviestu :(... dabar
> nebent baltyma pasikekti galesiu :)]

Pritariu, sviestas labai pagerina skon, tik jis pradeda rkti gana anksti 
(smoke point prie 170C). Jautienos steikas bus skaniausias, jeigu j kepsi 
ant sviesto ir alyvuogi aliejaus miinio (abiej po nedaug).

>
>> Gal jie ir atsparesni kar  iui, bet sveikatingumo po i riu ir
>> aromatin mis/skonin mis savyb mis jam stipriai nusileid ia.
>
> net nesigincysiu, jei sneka eina apie nekaitintu produktu vartojima

altiniai sako, kad alyvuogi aliejaus sveikatos savybs nesikeiia 
nepriklausomai nuo jo temperatros, jeigu neperengiamas tas dmijimo 
takas. Apie i grd spaustus aliejus esu skaits erezij, kad mol 
nekaitinti jie yra sveikesni. Neinau koks bt to mokslinis pagrindimas.

> hmmm... O tai keptuvej kokia temperatura buna? Kazkaip niekad neteko 
> susidurti ir matuoti - juk cia ne
> orkaite...?

Temperatr keptuvje galima pasiekti vairi, taiau komfortikiausia ir 
savaime gaunasi kepti prie madaug 180C. Tiesiog prie didesns maistas 
pradeda degti ir anglti, todl natraliai norisi primainti angli. Aiku, 
yra iimi, kai norima trumpai ir labai kartai apdeginti, o paskui jau 
normaliai kepti. Bet a, kaip praktikai gaminantis maist, galiu pasakyti, 
kad alyvuogi aliejaus temperatrinio potencialo man pilnai pakanka.

>> even when it is re-used several times for frying."
>
> va cia tai nereikia lia lia :)

Na, kiek inau, pavyzdiui ispanai ar graikai tame paiame nekaltame 
aliejuje drsiai kepa 2-3 kartus. Kadangi jie aliej naudoja iek tiek 
kitais kiekiais, tai toks taupymas yra visai pateisintinas:  didel keptuv 
pila po 1/3 ar net 1/2 litrinio butelio, kad kokia nors uvis bt pusiau 
apsemta.