nu ka bandau paporint.. pradziai ShowmanaZ aprasymas,kuris mane ir pakurste. :)) gamyba misos koncentrato. "Procesas nuo 0: * užvirini ~10l vandens, supili koncentratą, kai užverda sudedi karčiuosius apynius, prieš gesinant aromatinius apynius, kokią gal taip valandą paviręs kuo greičiau ataušini, nukoši. * Supili pakildintas mieles, pili į fermentacijos indą (kaip vyno, sandari talpa su klapanu - senukuose kamštis+vandeninis vožtuvėlis nė penkių litų nekainuoja) ir raugini nuo 2 iki 7 ar daugiau dienų, geriausia apie savaitę. * Nukoši viską, dadedi vos vos cukraus (aš šaukštą ant viso kiekio), ir išpilstai į butelius. * Po išpilstymo po dviejų savaitėlių gali gert :) Bet geriau pabrandint ilgėliau, bus skaidresnis, daugiau angliarūgštės. Šitas receptas mano adaptuotas, jų yra šimtai ir tūkstančiai, kaip ir pačių alaus rūšių. Jei trumpiau: išvirt, suraugint ir subrandint. Viso darbas virtuvėje gal 25-30min per tris prisėdimus :) Aš misos koncentratą (ir mieles su apyniais) pirkau Sulivestoje, www.aluteksas.lt, turi jie atstovybes Vilniuje, Kaune, ir daugelyje alaus krašto miestelių. Be to yra dvi alaus reikmenų internetinės parduotuvės (http://www.savasalus.lt/ ir http://www.bravorasnamie.lt/), ten galima užsisakyt tiek atskirų ingridientų (salyklo, misos koncentratų, mielių, apynių), tiek ir pilnų komplektų alaus gamybai (receptas, salyklas arba koncentratas, mielės, apyniai), tiek ir įrangą alaus gamybai. Iš yrangos ten nieko nebūtina pirkt, svarbu turėt atitinkamo dydžio talpas (priklausomai nuo planuojamo gaminti alaus kiekio): - misos virimui emaliuotas (jokiu būdu ne cinkuotas!!!!!!) puodas ar kibiras, jei nėr tinkamo dydžio talpos virimui, misą galima virt mažesnėm dalim ir po to viską sumaišyt; - fermentacijos indas, kuris geriau, kad būtų sandarus, pvz vyno rauginimo butelys (senukuose jų pirkt yra) su vyniniu vožtuvu (irgi senukuose arba vyno prekių parduotuvėse) ir kamščiu. Tačiau galima raugint ir atvirame inde (šimtus metų taip aludariai darė ir iki šiol daro). Bet geriau sandarus indas. - po rauginimo alų būtina supilt į kažką sandaraus, brandinimui. Arba bačka su geru kamščiu, bet manau geriausia buteliai, su užspaudžiamu kamščiu (kaip Gurmanų ar Bernard alus), dar variantas nusipirkt kamščių užspaudėją su kamščiais vienoje tų internetinių parduotuvių. Gi litrinių butelių, su užspaudžiamais kamščiais galima rast toje pačioje UAB Sulivesta, bent Kaune."" as dariau labai panasiai: i virinta vandeni (12 l) sudedu 1,7 kg sulivestos salyklo koncentrato, uzvirinu, sudedu karciuosius apynius, virinu apie 50 min, tada sudedu aromatinius apynius, virinu dar 10 min. Tada viska nukosiu, greitai atausinu iki 25 laipsniu, supilu i rauginimo inda, sudedu suzadintas mieles. uzdengiu dangciu ir rauginam 2-3 dienas 18-20 laipsniu t-roje, po to isnesui garaza (7-10 laipsniu) garaze laikau apie 3-5 dienas, kad nuskaidretu. Po to pilstau i butelius, pridedu gliukozes ar medaus 10 g/l. butelius laikau 3-4 dienas siltai, po to i garaza. Pirma buteli ragavau islaikes 3 dienas saltai, buvo kartus kai velnias, nes virdamas misa apyniu pavariau 2 guba norma. Po savaites kartumas apmazejo. apyniu reiktu det 1 g/l karciuju, 1 g/l aromatiniu, mieles - pakelis ant 12-20 l misos.Virt galima nuo 1 iki 2 valandu, ilgiau verdant su apyniais, kartesnis alus gaunas. bet kuriuo atveju galimos ivairios variacijos su ivairiom ekstraktu ir salyklu rusimis, apyniais, mielem, galima det ivairiu zoleliu, prieskoniu, vien zo fantazijos reikalas. siaip pilnas tinklas informacijos. iranga : puodas misos virimui, talpa rauginimui su burbuliatorium ( apie 40-45 lt), buteliai brandinimui., areorometras tankiui matuoti (nebutinai). sutilpau i 100 lt kartu su zaliavom (salyklo koncentratas, mieles, apyniai) 25 l alaus. t. Kaip man, tai butent kartus alus ir patinka - pvz. cekiskas Radegast, kurio > niekaip pas mus nerandu. Turiu nuojauta, kad teks ir man pabandyti > issivirti alu. Ar labai daug irangos reikia, kokios?