Yra toks skanus ir nesunkiai pagaminamas desertas - amerikietiškas sūrio pyragas. Lietuviškose recepto adaptacijose jo gamybai paprastai siūloma naudoti Kraft "Philadelphia" varškę. Deja 40Lt/kg siekianti jos kaina visai nedžiugina ir neskatina kepti to pyrago. Pateiksiu kiek draugiškesnį piniginei sūrio pyrago receptą. Diskleimeris - Amerikoj nebuvau, "tikro" cheesecake'o nevalgiau, už rezultatą neatsakau :) Pagrindui reikės: 150g (vieno pakelio) sūrių "Cento" krekerių 1 valgomojo šaukšto cukraus ~3 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto Varškės masei reiks: 1kg (vieno kibirėlio) lenkiškos "President" varškės skirtos pyragams ir naliesninkams (pirkau "Prismoj", turbūt būna ir kitur) 200g cukraus 1 arbatinio šaukštelio druskos Vanilinio cukraus Tarkuotos citrinos žievelės ~1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių 3 šaukštų kvietinių miltų 200g (vieno indelio) 40% riebumo "Dvaro" gietinės 4 kiaušinių Standartiniai patarimai - pyragą kepti iš vakaro, nes prieš valgant turi pastovėti ir "subręsti" šaldytuve. Visi produktai turi būti kambario temperatūros, t.y. kokį pusdienį pastovėt virtuvėj ant stalo, o ne šaldytuve. Procesas greitas, gamyba su kepimu užtrunka apie valandą. 1. Įjungiam orkaitę ir nustatom 180°. Kol orkaitė kaista krekerius pilam į blenderį ir sumalam į trupinius. Įmaišom cukru ir supilam sviestą. Sumaišom - trupiniai neturi virsti riebia koše, užtenka kad sudrėktų nuo riebalų ir pradėtų lipti į didesnius trupinius. Formos su nuimamais kraštais dugną išklojam kepimo popierium (aš dar dugną patepiau sviestu, kad popierius priliptų - lengviau dirbti), pilam trupinius į formą, išlyginam šaukštu ir šiek tiek suspaudžiam, kad susidarytu daugiau mažiau lygus pyrago pagrindas. Formą šaunam į orkaitę ir kepam 10min (reikia pakontroliuot, kad nepradėtų per daug svilti - jei pradeda, ištraukiam anksčiau). Išimam pagrindą, orkaitės karštį didinam iki 240°. Formos kraštus truputį patepam sviestu, kad nepriliptų varškė. 2. Kol pagrindas kepa/orkaitė kaista maišom varškę su druska ir cukrum (patogiausia kombainu/mikseriu) kol ištirpsta, prieskoniais (įtarkavau visos nedidelės citrinos žievelę - tai jau gavosi kiek per daug aitrus skonis, kitą sykį gerokai mažinsiu), miltais. Paskui įmaišom grietinę ir po vieną kiaušinius. Smarkiai plakti nereikia, maišoma lėtai - oro į varškės tešlą priplakti nereikia. Gaunasi skysta varškės tešla, kurią supilam į formą ant trupininio pagrindo. Kišam į orkaitę. 3. Kepam 10min 240° temperatūroj, tada karštį smarkiai mažinam iki ~100°. Mano dujinėj orkaitėj minimumas ~120°, tai tiek ir nustačiau. Kepam dar ~25min. Varškės tešla turi sutvirtėti, bet pyrago vidury dar "liulianti", o paviršius neapkepęs. Orkaitę išjungiam, praveriam dureles ir leidžiam pyragui iš lėto atvėsti. Paskui kišam jį į šaldytuvą. Varškės masė turėtų gautis drėgna, kreminės konsistencijos. Valgom kitą dieną, gryną arba su priedais - apteptą saldinta grietine, užpiltą sirupu, su uogom - žodžiu belekaip. Skanaus!