dekui uz recepta :) kilo klausimas : antrame etape del kauliuku nebus problemu? ir ar nereikia dapilti alkoholio? "Dautarte" <dautarte@gmail.com> wrote in message news:h4bpu7$cdm$1@trimpas.omnitel.net... > As gaminu pagal sita recepta (beje, isimu kauliukus): > > Vysnine / Vysniu trauktine / Vysniu likeris ;) > > Reikia paimti: > Daug kantrybes ;) > Labai sandariai u¾sukam± stiklaini > 1,1 kg vy¹niu (150 g su kauliukais ir 950 g be kauliuku) > 0,7 l apie 70% alkoholio* (¾r. ¾emiau) > apie 0,5 kg cukraus > > 1 etapas - 4 savaites: > Vy¹nias u¾pilti alkoholiu, labai sandariai (!!) u¾daryti stiklaini. > Stiklaini pastatyti sauletoje palangeje ir kas savaite pasukti 180 > laipsniu bei lengvai sukresti. > > 2 etapas - netrumpiau nei 4-5 savaites: > Antpil± (bus apie 0,9-1 l) nupilti i tamsu sandariai u¾sukam± buteli ir > pastatyti tamsioje vietoje. Vy¹nias gr±¾inti i stiklaini ir sluoksniuoti > su cukrumi. Stiklaini sandariai u¾daryti ir gr±¾inti ant palanges. > Procesas kartojasi - kas kuri laik± verta pasukti ir sukresti stiklaini. > > 3 etapas - kuo ilgiau, tuo geriau, bet netrumpiau negu 6 (labai > nekantriems) ar 8 savaites: > Nupilti saldu antpil±. Vy¹nias suvalgyti i¹ karto (mmm... tik atsargiai, > jos labai netgi procentines ;)) arba u¾daryti stiklainyje ir palikti > desertams (pvz. nevaiki¹kam ©varcvaldo tortui) - nieko daugiau su jomis > nereikia daryti, jos jau puikiai u¾konservuotos alkoholiu ir cukrumi. > Paskutinis etapas - antpilu mai¹ymas. Galima pagaminti du vy¹nines > variantus - moteri¹k± ir vyri¹k± ;) Moteri¹kam t.y. saldesniam variantui > reikia paimti 2 dalis saldaus antpilo ir 1 dali nesaldaus, o vyri¹kam > atvirk¹čiai - 2 dalis nesaldaus ir 1 saldaus. > Paruo¹t± vy¹ninź i¹pilstyti i tamsius sandariai u¾sukamus butelius ir > ma¾iausiai 6-8 savaitems pamir¹ti tamsioje vietoje, kad vy¹nine subrźstu. > > * Kaip paruo¹ti 70% alkoholi: > 1. Nusipirkti 70% degtines (buna tokios?) > 2. I¹mai¹yti 0,5 l 95% spirito ir 0,2 l vandens - bus apie 68% > 3. Lygiomis dalimis i¹mai¹yti 95% spirit± ir 40% degtinź (vy¹ninei galima > paimti brendi) > > Kodel butent 70% alkoholis, o ne spiritas? > Moksli¹kai nepaai¹kinsiu (gal kas moketu?), bet kiek skaičiau ir girdejau > i¹ "senu" likeriu ir antpilu gamintoju, tai vaisiai u¾pilami 95% spiritu > tiesiog "i¹verda" (susitraukia ka¾kokie baltymai ar pan.) ir skonis bei > aromatas nepereina i alkoholi. Optimalus variantas tai 70% alkoholis - ir > stiprus, ir i¹traukia visk± i¹ vaisiu. > > > Sekmes % fronte :) > D. >