nu ir vel labas rytas, prie ko cia rasalas? :) cia labai daug visokios tuftos, nu bet faktas ir lieka faktu nemazas vyno suvartojimas varo prie hepatito. Kazkur skaiciau, kad Graikai, Italai, Prancuzai, tie patys ispanai praktiskai sirdies ir kraujagysliu ligom neserga, taciau jie didziaja dalimi turi problemu su kepenimis :)) Prancūzų paradoksas: ar vyną gerti sveika? (2005.04.20) Pasaulio sveikatos organizacijos tyrimai parodė, kad mirštamumas nuo širdies ligų Prancūzijoje yra mažesnis negu kitose išsivysčiusiose šalyse, nepaisant prancūzams būdingo gana gausaus sočiųjų riebalų vartojimo, rūkymo bei nedidelio fizinio aktyvumo. Šis reiškinys pavadintas „Prancūzų paradoksu“, pradėtos tirti jo priežastys. 1970 metais vienas Bordo universiteto profesorius iškėlė hipotezę, kad prancūzai širdies ligomis serga rečiau, nes daugiau negu kitų šalių gyventojai vartoja raudono vyno, kuris „saugo“ kardiovaskulinę sistemą. Hipotezė buvo patvirtinta 1982 metais tiriant gyvūnus. Remiantis moksliniais tyrimais, raudonas vynas apsaugo nuo širdies ligų, tačiau nėra aišku, ar taip veikia tik raudonas vynas, ar bet koks alkoholis. Vynas yra dažniausiai prancūzų vartojamas alkoholinis gėrimas. Vyno gamintojai, reklamuodami savo produktus, sėkmingai naudojasi „Prancūzu paradoksu“, todėl vyno suvartojimas gerokai padidėjo ir visame pasaulyje. Raudonas vynas gerina lipoproteinų (riebalų) apykaitą, nes turi antioksidantinių medžiagų - fenolių. Fenolinių junginių yra ir aluje, stipriuosiuose alkoholiniuose gėrimuose, tačiau daugiausia jų raudoname vyne. Šių medžiagų yra ir vynuogių sėklose bei odelėje, arbatoje, šokolade, vaisiuose, daržovėse, ypač svogūnuose. Raudoname vyne fenolinių junginių koncentracija 20 kartų didesnė negu baltame. Nors bealkoholiniame raudoname vyne taip pat yra fenolių, šis vynas neturi tokių apsauginių savybių. Manoma, kad fenoliniai junginiai tik potencijuoja apsauginį paties alkoholio efektą. Kiniečių naudojamas ryžių vynas fenolių neturi, tačiau apsauginėmis savybėmis pasižymi. Mokslininkai tiria, kaip pats alkoholis veikia medžiagų apykaitą ir kraujagysles. Yra duomenų, kad alkoholis didina didelio tankio lipoproteinų („gerojo“) cholesterolio koncentraciją plazmoje, mažina kraujo krešėjimą; gerina kraujagyslių endotelio funkciją. Tačiau alkoholio poveikio negalima paaiškinti vien šiais biocheminiais mechanizmais, reikalingi išsamesni tyrimai. Alkoholio „gydomosios“ savybės vertinamos nuo tų laikų kai jis buvo pagamintas. Per pastaruosius keletą dešimtmečių buvo atlikta daugybė mokslinių tyrimų vyno poveikį sveikatai išsiaiškinti. Sužinota, kad vyne yra vitaminų A, B ir C bei 13 būtinųjų mineralų. Iki 20-ojo mažiaus vynu buvo gydomi įvairiausi susirgimai, pvz. baltas vynas buvo naudojamas šlapimo išsiskyrimui skatinti, raudonas Burgundijos vynas – dispepsijai, Bordo – skrandžio ligoms gydyti, o šampanas – pykinimui ir peršalimui. Tačiau tada nebuvo medikamentų - efektyviai ir specifiškai veikiančių priemonių. Dabar alkoholio poveikis jokiu būdu negali būti įvardijamas kaip natūralus ir „sveikesnis“ negu medikamentų. Skeptikai alkoholio apsaugines savybes vertina atsargiai, nes yra ir saugesnių širdies ligų prevencijos būdų: valgyti daug ir įvairių vaisių bei daržovių, grūdinių produktų, vartoti tik liesus pieno, žuvies bei mėsos produktus, mažinti sočiųjų riebalų, druskos, kalorijų suvartojimą, didinti fizinį aktyvumą. Neseniai nustatyta, kad alkoholis kaip apsauginė priemonė naudinga tik apie 16% žmonių, nes jie turi tam tikrų cholesterolio apykaitos ypatumų. Net ir saikingas alkoholio vartojimas gali būti vėžio, virškinimo organų, nervų ligų priežastimi. Alkoholis yra dažna nelaimintų atsitikimų priežastis. Net ir nedidelio kiekio vartojimas gali pereiti į priklausomybę alkoholiui. Vartojant daugiau negu 1-2 taures vyno per dieną kyla pavojus susirgti kepenų ciroze. Galimai raudono vyno vartojimas nėra vienintelė „Prancūzų paradokso“ priežastis. Nors prancūzai valgo pakankamai riebų maistą, bendras jų raciono kaloringumas yra mažesnis lyginant su amerikiečiais, dėl to mažesnis ir antsvorio bei nutukimo paplitimas. „Prancūzų paradoksas“ dar aiškinamas mažesnėmis jų maisto porcijomis. Buvo atliktas tyrimas, kurio metu svertos maisto porcijos greito maisto kavinėse Paryžiuje ir Filadelfijoje. Paryžiaus maitinimo įstaigose porcija svėrė vidutiniškai 277 g, o Filadelfijos – 346 g, tai yra 20% daugiau. Kiniečių restoranuose Amerikoje porcijos buvo 72% didesnės negu šiuose restoranuose Paryžiuje. Teorijos priešininkai teigia, kad mažesnio sergamumo širdies ligomis Prancūzijoje jokiu būdu negalima paaiškinti vien gausesniu raudonojo vyno vartojimu. Galbūt „Prancūzų paradokso“ priežastis yra apskritai kitokie prancūzų maitinimosi įpročiai - gausus vaisių ir daržovių, alyvų aliejaus, jūros produktų vartojimas, būdingas taip vadinamai „Viduržemio jūros“ dietai. Neseniai atlikti tyrimai rodo, kad Prancūzijoje koronarinės širdies ligos paplitimas netgi nėra žemiausias. Pasirodo, Europos žemėlapyje šios ligos paplitimas mažėja palaipsniui nuo šiaurės pietų link. Taigi, gali būti, kad Prancūzija nėra išimtis, koronarinės širdies ligos dažnis ten tiesiog atitinka geografinį gradientą. Siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, reiktų sumažinti rizikos faktorių (rūkymas, sočiųjų riebalų vartojimas) bei sustiprinti apsaugines priemones - subalansuotai maitintis, būti fiziškai aktyvesniems. Šios priemonės, skirtingai negu alkoholis, sveikatai tikrai nepakenks, bet dar ir padės apsisaugoti nuo daugelio kitų ligų. Amerikos širdies asociacija moterims rekomenduoja išgerti ne daugiau kaip vieną, vyrams – ne daugiau kaip du alkoholio vienetus per dieną. Vienas alkoholio vienetas atitinka 300 ml alaus, 120 ml vyno, 25 g degtinės ar kito stipraus alkoholio. Tikėkimės, kad ateityje paaiškės ir daugiau širdies bei kraujagyslių ligų rizikos bei apsauginių faktorių. Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė Gydytojo dietologo konsultacijų kabinetas “Dietos sistema” Pamėnkalnio 25-2, Vilnius Tel. (5) 2120329 "Tomas" <nera@mailo.lt> wrote in message news:hmo115$rbr$1@trimpas.omnitel.net... > Naturalus vynas, ne rashalas..? Kepenims..? Nieko nepainioji...? Tai kiek > jo reik ishplempt kad pakenktu..? > > "-o-o-" <x-o-o-x@gmail.com> wrote in message > news:hmnskp$kb2$1@trimpas.omnitel.net... >> labas rytas, vynas kenkia kone labiausiai. >> >> "Tomas" <nera@mailo.lt> wrote in message >> news:hmjuc5$od3$1@trimpas.omnitel.net... >>> p.s.2 >>> O jei labiau i tema, tai labiausiai kenkia spalvoti - rashalai, >>> likeriai, >>> trauktines. Degtine mazhiausia kenkia. O normalus vynas berods visai >>> nekenkia. >> >>