Tema: Re: austriskas strudelis
Autorius: ALORA
Data: 2010-05-03 22:59:52
pirmiausia pasakytina, kad štrudelis kaip šašlas - kas kaip nori, tas taip 
gamina. Įdaras yra karamelizuoti obuoliai, prieskoniai, trupiniai, razinkos 
(mirkytos, galima alkoholyje). Tešlą šiaip perku štrudelinę, anyta prancūzė 
daro tik sluoksniuotą (beje, tai vienas skaniausių štrudelių), Lietuvoje esu 
dariusi irgi iš sluoksniuotos (šaldytos, iš maximos :) Fintas yra labai 
plonai iškočioti tešlą, kuo ploniau, tuo geriau, iki kokio milimetro storio. 
Kočioti reikia ant rankšluosčio arba (aš taip dariau, ant didoko celofano
Kažkada buvau jau rašiusi čia paprastą štrudelio receptą, bet ko daugelio 
kraustymosi iš kompų į kompus, kažkur pasimetė. Tai paskutinįkart dariau 
šitą, labai nebloga tešla gaunasi, ji netiek kočiojama, kiek ištampoma:
http://www.essen-und-trinken.de/rezept/47945/apfelstrudel-mit-vanillesauce.html

Procesas ten labai gerai pavaizduotas, nereik ir kalbos suprasti, tik reikia 
pralaukti pradžioj reklamą rodomą:)
Receptas:

Tešla
150 ml pieno
250 ml miltų
1 kiaušas (vidut. dydžio)
2 VŠ aliejaus
1/2 VŠ baltojo vyno
druskos (beje, šaldytą tešlą irgi geriau imti ne saldžią, o sūrią)
aliejaus aptepliojimui
miltų kočiojimui

Įdaras
50 g skaldytų migdolų (bet kokių, tačiau ne miltų)
100 g sviesto
60 g baltos bandelės trupinių
150 g cukraus
1 citrina
800 g rūgštokų obuolių
40 ml Calvadoso
40 ml rudo romo
50 g razinų
1/2 AŠ malto cinamono
cukraus pudros apibarstymui

Ruošimas
1. Tešlai pieną pašildyti (nedaug). Iš miltų, kiaušo, aliejaus, vyno, 
druskos ir pieno mikseriu suminkyti vientisą tąsią tešlą. Tešlą įdėti į 
aliejumi pateptą gilią lėkštę, dar apšlakstyti aliejumi ir 2 valandas 
palikti uždengtą  bręsti šiltoje vietoje.

2. Įdarui migdolus pakepinti ant tuščios keptuvės, kol parus. Išpilti. 
Keptuvėje įkaitinti 50 g sviesto, į jį supilti bandelės trupinius ir 50 g 
cukraus ir apkepinti ant vidutinės ugnies, kol pagels. Pastatyti vėsti.

3. Išspausti citriną, obuolius nulupti, nusėklinti ir supjaustyti išilgai 
2-3 mm riekelėmis. Į obuolius įmaišyti citrinų sultis, likusį cukrų, 
alkoholį, razinas, cinamoną ir migdolus. (aš šitoj vietoj dariau kiek 
kitaip: razinas pamerkiau alkoholyje prieš darydama tešlą, tad jos buvo jau 
labai girtos, obuolius pjausčiau kubeliais, į įkaitintą sviestą dėjau cukrų 
ir jame apkepinau obuolius, po to suverčiau į juos citrinos sultis, kepintus 
migdolus)

4. Ištirpyti likusį sviestą ir pastatyti į šalį. Tešlą iškočioti ant miltais 
pabarstyto virtuvinio rankšluosčio ir tada ranka ištampyti iki maždaug 60x60 
cm, apipjaustyti storesnius kraštus. Puse tirpyto sviesto plonai aptepti 
tešlą. Ant tešlos pabarstyti bandelės trupinius (aš ėmiau sausainio 
trupinius, todėl nekepinau), paliekant 5 cm kraštus iš visų pusių. Ant 
viršaus padalyti obuolių įdarą. Suvynioti, kaip video rodo :) Rankšluostyje 
perkelti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir padėti sujungimu į 
apačią. Apteti likusiu tirpytu sviestu. Kepti įkaitintoje orkaitėje ant 2 
lentynos nuo apačios 200 laipsnių (3 padala dujos, su ventiliatoriumi 180 
laipsnią) 20-25 minutes. Apicukrauspudrinti.

Niuvairviskas. Šiaip procesas ilgas, todėl vietomis jį galima apsilengvinti 
ir pirktine tešla ir įdarą darant lengviau. Tik jei tieksi svečiams, 
nevadink austrišku štrudeliu, nes tuoj atsiras "gurmanų", kuriems tai blynai 
su obuoliais. Pavadink saulėlydžiu prie Dunojaus ar kažkątai, ir nebus kaip 
jautriaskoniams kabinėtis ;) Nes jeigu pavyksta plonai iškočioti tešlą, tai 
jis pakankamai skanus. Čia recepte jis buvo su vaniliniu padažu. Pas italus 
duoda su ledais ir vaniliniu padažu. Man asmeniškai skanus šiltas, atvėsusį 
pasišildau mikrobangėj (siaubas :)




"Alijosius" <alijosius@alijosius.lt> wrote in message 
news:hrmkpg$afo$1@trimpas.omnitel.net...
> Bus bus - pra�om recept� � tras�!
>
> "ALORA" <fantazyja@ishseko.de> wrote in message 
> news:hrmkkp$a94$1@trimpas.omnitel.net...
>> kiekvienoje �alyje "austri�kas" �trudelis, kaip ir visi pateikalai, 
>> pritaikomas vietos gyventoj� skoniui. I� esm�s tai ir yra � labai plon� 
>> sluoksniuotos te�los blyn� suvyniotas �daras su obuoliais ir razinkomis 
>> ir dar belekuo. Nesu ragavusi jo picoj jazz, tai grei�iausia nebus daug 
>> naudos, jeigu sura�ysiu litanij�, kaip j� gamina vokie�iai :)
>> Man �trudelis skaniausias pas italus...
>>
>> "Alijosius" <alijosius@alijosius.lt> wrote in message 
>> news:hrmgtt$401$1@trimpas.omnitel.net...
>>> Nepretenduoju ? ?inov? - labai jis austri?kas ar nelabai, bet man skanu. 
>>> :)
>>
>>
>
>