Produktas yra tuomet ekologiskas, kai turi atitinkama sertifikata (reikia prasyti, kad pardavejas parodytu), kitaip negalima vadinti ekologisku. Visos ekologiskumo salygos yra surasytos atitinkamose direktyvose ir istatymose. Yra dar tokia kategorija kaip tradiciniai produktai (nezinau, ar terminas jau pasieke Lietuva ir ar lietuviai supranta skirtuma), kai viskas gaminama be jokiu keistu priedu a la kaip pas mociute kaime, bet pvz. zaliavu kilme nera nustatyta. Produktus galima paskirstyti i 3 grupes: 1. Ekologiski. Ekologiska desra pagal istatyma turi buti pagaminta is ekologiskos mesos (su sertifikatu) ir pagal ekologiskas proceduras t.y. be jokiu ten "E", skystu dumu ir pan. brudo. 2. Tradiciniai. Tradicine desra negauna jokio sertifikato, nes pagaminta tik pagal ekologiskas proceduras t.y. be keistu chem. priedu ir t.t., bet mesa neturejo ekologisko sertifikato t.y. kiaule laisvai galejo buti seriama gormonais ir velnias zino kokiais pasarais. 3. Visi kiti produktai. Ziurint i itaka zmogaus sveikatai, turbut is karto aisku, kokios desros noretusi. Ziurint i kaina, zinome, ka dauguma zmoniu perka ir kas yra parduodama parduotuvese. Didziausia problema slupi tame, kad zmones nesupranta skirtumo, vis dar pernelyg mazai domisi tuo, ka valgo, kurie produktai gali buti pavadinti ekologiskais ir nereikalauja to ekologiskumo patvirtinimo. O pardavejai del noro pasipelniti arba del nemoksiskumo, o dazniausiai del abeju priezasciu meluoja pirkejams, kad ekologiska. O tie patys pirkejai nepraso sertifikato, netikrina, o po to stebisi, kad belekoks produktas vadinamas ekologisku... Jei patys nepradesime "aukleti" gamintoju ir pardaveju, tai musu vaikai net nezinos, koks yra gero teisingo produkto skonis. O del kiausiniu tai tie po 7 lt uz 6 vnt turbut "0" buvo, o ne "3". Reikejo antspauda ant kiausinio patikrinti. O siaip tai man atrodo, kad grizome i akmens amziu - tuomet maisto paieskos buvo labai sudetingos ir pavojingos, ir dabar taip yra - kai perskaitysi visas etiketes, tai paaiskeja, kad nelabai ka galima suvalgyti... :( "skaitytojas" <arunasz@nospamtakas.lt> wrote in message news:i62v14$dmv$1@trimpas.omnitel.net... | Vakar Mindaugo Maximoje (Vilnius) uzmaciau prekiaujant ekologiskais gyvais karpiais. Kaina, man rodos, buvo netgi mazenem nei siaip iprastu gyvu karpiu. Tai ta proga pagalvojau, kad tas ekologiskumo vaikymasis per visas imanomas maisto prekiu grupes jau pradeda igauti nesveika charakteri. Pvz. zmona kazkur mate ekologisku melyniu (miskiniu!). Nu kazin kas nustate ju ekologiskuma, ypac kai jos auga visiskai nepriziurimos miske? Dar, toje pacioje maximoje pradejo prekiauti ekologiskais kiausiniais po 7lt uz 6vnt dezute. Panasu, kad ekelogiskumo etikete daznu atveju tampa tiesiog didesnes kainos, o ne produkto kokybes garantu verslininkams. | Dar pasvaiciojimas panasia tema. Darzoves visada perkam turguje. Ir siemet prekiaujama labai dideliais svogunais, praktiskai pas visus be isimties prekeivius. Na bet zmona rado ten pas tuos "ekelogiskus" prekeivius (yra pvz. Gelezinkelio turguje tokiu yra) mazu svogunu galvuciu. Tai as jai ir sakau, o ka jei tie augintojai pripyle chemijos _stabdancios_ augima, kad stai gautusi patrauklus produktas, uz didele kaina, geidziamas pirkeju. Nes nu blyn, auginom tuos svogunus pries 10-15 metu kolektyviniame sode, zeme buvo neypatinga, dregmes kada gaudavo, kada ne, trasu nepylem, na ir jie tikrai uzaugdavo pakankamai dideli, bent kur kas didesni uz tuos vadinamus ekologiskuosius.