Nu skaitom Stalo serviravimui vis didesne itaka daro minimalizmas Ir tada sveciams belieka aikcioti, koks skanus maistas, kaip puikiai serviruotas stalas, kokia silta aplinka. Taciau sukurti visa tai ne taip paprasta. Siam darbui reikia ne tik meistriskumo, islavinto saiko jausmo, takto, istaigingumo ismanymo. Juk sventine nuotaika kuria ne tik stalas, bet ir patalpa, kur jis padengtas. Gelems vazos nebutinos Norint papuosti stala gelemis, siandien vazos - ne iseitis. Galima apsieiti ir be ju. Kaip ir be zalumos. Geles ant stalo galima padeti, pavyzdziui, megintuvelyje ant strypo, tarp akmens luitu. Linksma nuotaika paprastai padeda sukurti siltu atspalviu geles, o jeigu prie stalo turi vyrauti iskilminga atmosfera - saltu. XVIII a. gelemis ispuosti stalai buvo vadinami "nubarstytais laukais" - geles ar ju ziedai arba lapai buvo isbarstomi ant stalo. Geliu girliandomis stalus imta puosti viduramziais. XIX a. buvo populiarios geliu upes, ezerai, kriokliai. Per amzius stalo puosimas gelemis ir sios srities mados keitesi, taciau tradicija stala puosti gyvomis gelemis isliko. Pasak desimties metu patirti turincios dizaineres floristes Birutes Sabalionytes, dabar stalo serviravimo srityje vyrauja nuostata - kuo maziau geliu ir kuo idomiau jas pateikti. Galima stala papuosti ir vienu augaleliu. Svarbiausia - kokie daiktai, be augalo, dar bus panaudoti. Taciau cia, kaip ir interjero, architekturos, drabuziu madoje, vyrauja minimalizmas, klasika, paprastos formos. Nors dar visai neseniai stalai luzo nuo geliu. Stalui puosti vis dazniau naudojami neiprasti, atrodo, ant stalo nederantys ir nededami daiktai, pavyzdziui, keramzitiniai blokeliai - salta ir grubi statybine medziaga. Uztat ja spalvomis gali susildyti maistas ir audinys - uzuolaidos, staltieses ar serveteles. Pastaruju ir zvakiu spalva turetu dereti. Ponia Birute stengiasi dekora pagyvinti gausybe gamtos kuriniu - narvelyje patupdo triusiuka, i akvariuma ileidzia zuvytes, stala papuosia sakomis. "Nustebinti zmones reikia, to mes ir siekiame. Daugeliu atveju pavyksta, nes labai stengiames, o be to, dirva cia dar neisarta". Su restorano "Konfeti" direktore Monika Cereskaite apie stalo serviravimo ypatybes kalbejomes sededamos prie staliuko, ant kurio buvusios geles atrode ir imantriai, ir prabangiai, ir keistai. Inde, kuriame, kaip buvo galima is pirmo zvilgsnio tiketis, buvo imerkti ziedai, nepavyko iziureti vandens. Praskleidus puoksteles lapus, beliko nustebti - i stikline taurele buvo ideta floristine kempinele ir is jos kysojo geliu ziedeliai ir keli dekoratyviniai lapeliai. Monika atsuko kita puoksteles puse - kempinele lapais jau nebuvo pridengta. Ji buvo nupurksta derancia prie geliu ir staltieses sviesiai salotine spalva. Tokiu geliu, kuriomis nederetu puosti furseto ar banketo patalpos arba stalo, nera. Nepopuliaru naudoti vienos rusies geles. Kai fursetas rengiamas dideleje ir aukstoje patalpoje, geles stengiamasi pakelti kuo auksciau. Tada kuriamos ir dideles puokstes, paprastai is stambiaziedziu geliu. Jos pakeicia aplinka. Retai rengiant furseta ar banketa apsieinama be geliu ir zvakiu. Jeigu planuojamas santurus, klasikinis vakarelis, zvakes statomos i kuklias, bet geros kokybes zvakides, jeigu vakarelis teminis, zvakiu apipavidalinima lemia fantazija. Zvakes dar lieka ant stalo Ponia Monika isitikinusi, kad jos labai reikalingos, nes suteikia jaukumo, sviesos ir silumos. Siltuose krastuose ant stalu zvakes neiprastos, ten su jomis nezaidziama kaip Lietuvoje ar kitose salto ir atsiauraus klimato salyse. Lietuvoje kol kas tradicijos zvakes nuimti nuo stalo ir jomis dekoruoti patalpa, kurioje vyksta fursetas ar banketas, neiprasta. Jeigu jomis puosiama aplinka, tai derancios zvakes statomos ir ant stalo. Stiliu ivairove isstumia minimalizmas Pasak ponios Monikos, vieno stalo dekoravimo stiliaus pastaruoju metu aiskiai nera, nors labai sparciai braunasi japoniskos svaros, naturalumo, minimalizmo tendencijos. Ant stalo galima netiesti staltieses, vietoj jos naudojamos dideles serveteles. Ir tai anaiptol nereiks prasto stiliaus, priesingai, rodys rafinuotuma ir savotiska prabanga. Vis dazniau prisimenami ir rytietiski motyvai. Nebepopuliarios dideles porcijos ir pilnos maisto lekstes. Uztat kuo lekste didesne, tuo geriau, taciau maisto joje turi buti mazai. Valgis turi buti panasus i meno kurini. Cia, kitaip nei stalo serviravimo, stiliu ivairove ne tokia ryski. Vis labiau isigali tradicija kuo maziau rankomis liestis prie maisto, todel vieno kasnelio uzkandeles vis dazniau patiekiamos ne tradiciniuose krepseliuose, o miniatiuriniuose induose, pavyzdziui, specialiame geleziniame arba keraminiame saukste, o saltos sriubos pasiuloma mazuose storo stiklo stikliukuose. Anksciau serveteles buvo stengiamasi islankstyti kuo imantriau, o dabar - kuo paprasciau. Desertas - i sriubos lekste Kol kas stalas serviruojamas dar ivairiais stiliais ir spalvomis, nezabojama laisve bei fantazija. Nera suformuluotu ir grieztu taisykliu, kuriu nesilaikymas reikstu bloga tona, neissilavinima ir mados tendenciju netoleravima. Sios taisykles negalima taikyti tik tada, kai turi buti islaikyta klasika arba protokolo reikalavimai. Siandien nori i sriubai skirta lekste ar dubeni deti deserta, dek. Jis tiks ir salotoms, saltiesiems patiekalams, uzkandelems. Atrodo, kad sakute geriau tinka ne lekstes kaireje, o peilis - ne desineje, dek juos istrizai ar kaip nors kitaip. Apskritai ant stalo mazeja irankiu. Ypac per neklasikinius ir neprotokolinius banketus, kur ju budavo isdeliojama visa virtine. Jau nebeaikciojama ir nebelaikoma blogu tonu, jeigu ant stalo nera didkepsnio ar zuvies peilio. "Viskas daroma, kad zmogui butu kuo paprasciau, nereiketu sukti galvos, kaip elgtis prie stalo, - sako ponia Monika. - Zmogaus taip pat neturi varzyti serviravimo imantrybes, prie stalo jis neturi jaustis nepatogiai". Nebutina ant stalo deti ir visu vienodu leksciu. Jeigu laukiama kad ir 20 sveciu, jiems galima padeti skirtingas lekstes. Jas galima sudelioti netvarkingai, taciau ne chaotiskai. Netvarka turi buti estetiska. Arba viena stala aptiesus raudona staltiese, ji serviruoti raudonos spalvos indais, dekoruoti tokio pat atspalvio zvakemis, o kita stala galima aptaisyti zaliai, trecia - melynai. Belieka ir tokios pat spalvos maista ant kiekvieno stalo patiekti. toliau testi ar jau daugmaz aiskios tendencijos??? :)))) "Gipsas" <gipsas17@yahoo.com> wrote in message news:iaru8m$7r7$1@trimpas.omnitel.net... > tikrai, pasiskaityk truputi..po to vel grizk.. > matosi, net nera ka su tavim diskutuot > "-o-o-" <x-o-o-x@gmail.com> wrote in message > news:iar3u2$uda$1@trimpas.omnitel.net... >> koks dar bliam etiketas, kaip visad is po carines Rusijos (copy - paste) >> nuo prancuzu XXa. pradzioj, tai ir po sovietikum viskas vienas prie >> vieno, nes nieko niekas net negalvojo. Kodel dabar to nera? Ta prasme >> yra, bet jau gerokai maziau? Etiketo nesilaiko? Baikit jus bajerius, igu >> nezinot, pasiskaitykit inete, tik ne prancuzu, kitu ivairiu saliu stalo >> serviravimuis ir t.t. ir pan. >> >> "Kypsas" <nebera@meilo.lt> wrote in message >> news:iame1e$gjq$1@trimpas.omnitel.net... >>> tai nera ir negali buti madoje..etiketas yra etiketas.. >>> "-o-o-" <x-o-o-x@gmail.com> wrote in message >>> news:iabdfb$14d$1@trimpas.omnitel.net... >>>> kas fail? Tu pasidomek pirma kokias staltieses dabar siulo restoranams, >>>> ir tik tada kalk FAIL. Tiesiog baltos gal jau nebemadoj, todel zmogus >>>> ir neberanda. >>>> >>>> >>>> "Yvl" <chiornyj @ bumer.lt> wrote in message >>>> news:iab8jk$pro$1@trimpas.omnitel.net... >>>>> FAIL >>>>> >>>>> "-o-o-" <x-o-o-x@gmail.com> wrote in message >>>>> news:iab4mb$k69$1@trimpas.omnitel.net... >>>>>>o baltos staltieses nedvokia sovietmeciu? >>>>> >>>> >>>> >>> >>> >> >> >