Tema: Re: Q: mesos rukymas namuose?
Autorius: Edvinas
Data: 2011-03-19 01:25:55
2011-03-18 15:16, Indraja rašė:
> Na, tai ar yra kas nors is cia patys isirenge rukyklas? Gal kokiu
> patarimu turite?

Rūkyklos neturiu (susirandu skanios mėsos ir dešros turguje), bet labai 
gerai pamenu kokiose mes rūkydavome. Nebuvo nieko mandro (o kam to 
reikia?), tėvas iš lentų sukaldavo tokį a la šikinyką, užkurdavome ugnį, 
palaukdavome kol malkos normaliai įsidegs, tada pildavome ant ugnies 
pjuvenas taip, kad lauželis užgestų ir pradėtų smilkti, statydavome ant 
laužo tą "šikinyką", sukabindavome dešras, lašinius, palendricas, 
skilandžius ir pirmyn... Jokių gudrių kanalų tikrai nevesdavome. Mano 
darbas buvo dažnai tikrinti ar nedega ugnis, o jei ji nori pradėti 
degti, tai užpilti pjuvenų. Ar dūmai ne per karšti tikrindavome 
paliesdami rūkomą mėsą ― ji turi būti šilta, bet ne karšta.

Šiaip rekomenduoju susirasti knygą „Kolūkietės namų ūkis“, mes visas 
dešras ir kitus gėrius gamindavome pagal ten duotus receptus, gaudavosi 
tiesiog super. Parašyta ir kaip rūkyti, jei gerai prisimenu, tai ir 
rūkyklų schemutės papaišytos yra.

-- 
Edvinas