Skyla, kai uogienes ir stiklainio temperatura labai skiriasi t. y. pvz. karsta uogiene i saltas stiklainis arba atvirksciai karstas stiklainis ir ne labai karsta uogiene. Kai pili karsta uogiene i karsta stiklaini ir ju temperatura yra beveik vienoda t. y. apie 100-110C, tikrai neskyla :) "tas kuris virshija" <nesakysiu@tikrai.ne> wrote in message news:kp4adp$a24$1@trimpas.omnitel.net... | Siaip dar rreiktu leisti stiklainiams siek tiek pravesti-kai pili i | karsta, skyla garantuotai. | | | On 06/10/2013 12:21 PM, Dautarte wrote: | > Pirmas budas geras, jei saules yra. O jei lyja? ;))) | > | > Viskas priklauso nuo to, ka tuose stiklainiuse planuojama laikyti ir kiek | > konservanto bus ideta. Pvz. uogiene, kur cukraus:uogu santykis yra 2:1 ar | > pan., gali ir be nieko stoveti (kai nebuvo sandariu dangciu, vaskuotu | > popieriumi stiklainius aprisdavo ir viskas buvo liuks). Jei uogiene be | > cukraus ar tik del skonio ideta apie 2-3 saukstus 1 kg uogu (tokias uogienes | > darau), tai stiklainiu sterilizavimas ir uogienes pasterizavimas yra tiesiog | > butinas. | > | > Del skilimo sterilizuojant orkaiteje nesutinku - neturiu jokiu problemu - | > stiklaini pastatau ant medines lenteles ir i karsta stiklaini (apie 100C) | > supilu karsta uogiene (apie 100-110C). Skilimo tikimybe aisku yra, bet ji | > tikrai nera didesne negu pylant karsta auogiene i salta stiklaini. | > | > Apdorojima garu naudojome sovietmieciu :) Bet su orkaite daug patogiau - ne | > tik daugiau stiklainiu vienu metu sterilizuojasi, bet ir jokiu garu | > virtuveje. | > | > Zodiu, stiklainiu sterilizavimo ir pasterizavimo budu yra tikrai daug. | > | > | > "bzik" <bzik@bzik.bzik> wrote in message | > news:kp3qvj$o2d$1@trimpas.omnitel.net... | > | tikrai ne. | > | Kadaise kaime susidūriau su tokiu būdu: ryte stiklainiai išplaunami su | > soda, | > | išskalaujami ir gerą pusdienį džiūsta saulėkaitoj. Vakarop užsiimama | > gamyba. | > | | > | Kaitinant orkaitėj didžiausia skilimo tikimybė. Kai kurie skyla kaitinant, | > | kiti ištraukus ir netyčiom ant šalto pagrindo padėjus. | > | Visai patikimai gaunasi apdorojimas garu. Kokia pusė minutės ant verdančio | > | arbatinio. | > | Jei yra spirito, ištrinamas stiklainis iš vidaus > uždengi dangteliu. Po | > to | > | ant kokio pagaliuko uždegi spirituotą vatą, atidarai dangtelį ir kyštėli | > | ugnį > spirito garai sudega. Prietemoje netgi gražus reginys :) | > | | > | "a" wrote in message news:mn.4d0f7dd6fdd3beee.129284@a.a... | > | | > | siaip, idomu... o visa tai butina???? visalaika stiklainius tik | > | isplaunam, o dangtelius isvirinam ir pries uzdaryma su spiritu pavalom. | > | tiek uogienes tiek misraines ar kompotai, dar nera nei vieno (nei | > | vieno.) nusove/sugede. | > | | > |