Apie celiuliozę - kitaip dar vadinamą ląsteliena. Apačioje yra ir lietuviškas tekstas Some animals, particularly ruminants <https://en.wikipedia.org/wiki/Ruminant> and termites <https://en.wikipedia.org/wiki/Termite>, can digest <https://en.wikipedia.org/wiki/Digestion> cellulose with the help of symbiotic <https://en.wikipedia.org/wiki/Symbiosis> micro-organisms that live in their guts, such as Trichonympha <https://en.wikipedia.org/wiki/Trichonympha>. In humans, cellulose acts as a hydrophilic <https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrophilic> bulking agent for feces <https://en.wikipedia.org/wiki/Feces> and is often referred to as a "dietary fiber <https://en.wikipedia.org/wiki/Dietary_fiber>". How is Cellulose Used in Food? *Fiber Supplement <http://cholesterol.about.com/od/naturalalternatives/f/fibersupplement.htm>* - With rising awareness about fiber intake <http://weightloss.about.com/od/eatsmart/a/fiber.htm>, cellulose has become one of the most popular food additives. Adding cellulose to food allows an increase in bulk and fiber content without a major impact on flavor. Because cellulose binds and mixes easily with water, it is often added to increase the fiber content of drinks and other liquid items when the gritty texture of regular fiber supplements would be undesirable. *Calorie Reducer <http://longevity.about.com/od/healthyeatingtips/qt/tips_liquids.htm>* – Cellulose provides a lot of volume or bulk in food but because it is indigestible to humans, it has no caloric value. For this reason, cellulose has become a popular bulking agent in diet foods <http://cholesterol.about.com/od/cholesterolnutrition101/tp/healthyeating.htm>. Consumers who eat foods with a high cellulose content feel full physically and psychologically without having consumed many calories <http://lowcaloriecooking.about.com/od/FAQs/f/What-Is-A-Calorie.htm>. *Thickening/Emulsifying* - The gelling action of cellulose when combined with water provides both thickening and stabilizing qualities in the food to which it is added. Cellulose gel acts similarly to an emulsion <http://busycooks.about.com/library/glossary/bldefemulsify.htm>, suspending ingredients within a solution and preventing water from separating out. Cellulose is often added to sauces for both the thickening and emulsifying action. The thickening power of cellulose also allows for more air to be whipped into products like ice cream <http://baking.about.com/od/icecream/ss/makingicecream.htm>, or whipped topping. Cellulose allows for the production of thick and creamy food items without the use of as much fat <http://lowfatcooking.about.com/od/faqs/f/fatintakefaq.htm>. *Anti-caking* – Cellulose’s ability to absorb moisture and coat ingredients in a fine powder make it the ingredient of choice for anti-caking applications. Shredded and grated cheeses, spice mixes, and powdered drink mixes are just a few of the many food items that take advantage of cellulose as an anti-caking agent. Forms of Cellulose Cellulose can be found on ingredient lists under a variety of names, depending on which form is used. Although cellulose has the same molecular structure regardless of the source (wood pulp, cotton, or other vegetable matter), how the molecules are bonded together and whether or not they are hydrated creates different “forms” of cellulose. Powdered cellulose is the most widely used in food products and is the form of choice for anti-caking applications. Cellulose gum or cellulose gel, which are hydrated forms of cellulose, are often used in sauces or other wet items like ice cream and frozen yogurt. Cellulose may also be found on ingredient lists under the names carboxymethyl cellulose, microcrystalline cellulose, or MCC. E460–469 - celiuliozės <https://lt.wikipedia.org/wiki/Celiulioz%C4%97> junginiai Dar kitaip vadinama ląsteliena: http://sveikata.su.lt/racionali_mityba/2/7.htm Ląstelienos, dar vadinamos celiulioze, yra grūdų luobelėje, vaisių žievėje ir minkštime, daržovių pluoštinėje medžiagoje. Virškinimo fermentai ląstelienos neskaido, todėl organizmas jos iš skrandžio ir žarnyno nepasisavina. Šios dalelės nėra maistingos, neturi energetinės vertės, tačiau tai būtina jūsų maisto dalis. Daug ląstelienos turintys produktai yra sotūs tačiau nekaloringi, taigi padeda sumažinti svorį. Ląsteliena- svarbiausias organizmo sveikatos laidas. Ji padidina išmatų kiekį, ir šitai skatina atliekų judėjimą per žarnyną. Be to, ląsteliena iš aplinkinių kraujagyslių įsiurbia vandenį ir taip suminkština išmatas. Ląsteliena sušvelnina ir maistingų medžiagų absorbciją, iš žarnų į kraują. Dėl jos poveikio pasisavinama mažiau suvirškintų riebalų, todėl kraujyje sumažėja cholesterolio, o kartu sumažėja ir pavojus susirgti širdies ligomis. Suaugęs žmogus per diena turėtų suvalgyti maždaug 25 g ląstelienos. Deja, įprastame vakarietiškame maiste, kuriame daug gyvulinių riebalų ir rafinuotų angliavandenių, ląstelienos dažnai trūksta. Kaip patenkinti ląstelienos poreikį: Štai keletas paprastų būdų, kaip pagerinti savo mitybą ir kasdien gauti 25 gramų ląstelienos normą. Valgykite daug šviežių vaisių ir daržovių. Užuot išgėrę stiklinę vaisių sulčių, geriau suvalgykite visą vaisių. Nepervirkite, neperkepkite daržovių, valgykite jų žalių. Valgykite vaisių ir daržovių žieveles, pavyzdžiui obuolių ar keptų bulvių. Žinoma, iš pradžių nuplaukite. Rinkitės ne rafinuotus produktus, bet nesmulkintas kruopas, rupią duoną, ir rudus ryžius. Atminkite, kad išoriniuose salotų lapuose ir salierų lapkočių plaušuose ląstelienos yra daugiau negu kitose dalyse. Įspėjame: Neprivalgykite iškart daug ląstelienos turinčio maisto, nes jūsų virškinimo sistema neturės laiko prisitaikyti, ir jums, ko gero, ims pūsti vidurius, pajusite pilvo spazmus. Ląstelienos koncentratus, pavyzdžiui, neperdirbtas sėlenas ar ląstelienos tabletes galite vartoti tik pasitarę su savo gydytoju. 2015-02-11 20:20, Audrys rašė: > o tau norma atrodo nors ir 3os rusies mesos gaminyje sudety celiulioze? > baltymu hidrolizatas, skureles - dar lyg virskinama. bet celiulioze - > t.y. vata, pjuvenos, popierius - gal jau truputi per daug. > > "Tomas" wrote in message news:mbg53i$efk$1@trimpas.omnitel.net... > > Tau rimtai yra naujiena II ir III rusies mesos gaminiai? > > "Audrys" <oginiekienoreikalaskokiadeze@takas.lt> wrote in message > news:mbg382$dq8$1@trimpas.omnitel.net... >> sakyciau, gydykis asile. nors genetiniu defektu negeydo, deja. >> >> "00100100" wrote in message news:mbfi4t$4d7$1@trimpas.omnitel.net... >> >> Mažiau gerk ir nevalgyk III rūšies pjuvenų. >> >> "Audrys" <oginiekienoreikalaskokiadeze@takas.lt> wrote in message >> news:mbf93q$ts5$1@trimpas.omnitel.net... >> >>> man tai idomiau, kad ten pirmu punktu sudety eina mesa. lietuvoj >>> daugely >>> tokiu produktu mesa 3-4 ketvirtoj vietoj. ir esu mates sudety >>> "celiulioze" - tipo smulkios pjuvenos :D >> >