nu šiaip, painiava gal atsirado išsivertus terminą iš rusų k. Istoriškai žuvų taukai buvo gaunami iš kelių rūšių menkių kepenų (plg. vok. Lebertran (Leber - kepenys), angl. cod liver oil). Žuvų taukuose yra gyvas galas veikliųjų medžiagų, tai ir tos omega rūgštys, kur minėjai, bet ne ką mažiau - riebaluose tirpių vitaminų. Turbūt niekam ne paslaptis, kad anksčiau žuvų taukais kankindavo vaikus :) Rachito profilaktika - vitaminas D. Žuvų taukų ir menkės kepenų gamyba buvo sunki ir ilga, jei neklystu, kol tą preparatą iš žuvų taukų gaudavo (tai nėra grynos riebalinės išskyros iš kepenų, jos būdavo specialiai fermentuojamos), tei va, kol jį gaudavo, praeidavo metai ar pan. na, ir kvapas irgi buvo atitinkamas, ir tikrai ne apelsinų ;) Tada kažkoks gudrutis atrado, kad galima procesą sugamyklinti - ten jau vos ne naftos distiliavimas gaunasi, su įvairiom taukų frakcijom. Tos būna geresnio skonio ir kvapo kaip tai pravardžiuojasi, su lengvesne žuvies nata :) Apie taukus iš žuvienos aš nežinau, bet gali būti, kad tai lengviausias ir pigiausias metodas. Dėl sudėties skirtumų todėl irgi nieko negaliu pasakyti, išskyrus tai, kad 'daugiau' ne visada geriau, ypač tokių vitaminų kaip A ir D. Žinau tik apie banginio (arba ruonio) taukus, va jie iš mėsos gaminami, bet jie ne žuvis :) Tai vok. vadinasi Tran, o angl. train oil. Žuvų taukams pripaišyta ir įrodyta daug gerų poveikių, ypač vaikams ir nėščiosioms. Visgi tas poveikis įrodytas tik vartojantiems būtent tuos natūralius fermentuotus taukus. Kai 20 a. pradžioj buvo izoliuotos veikliosios medžiagos (ir pradėta gaminti taukus iš beleko katile pagal receptą), jie prarado savo reikšmę. Kad padėtų nuo peršalimų nesu girdėjus, bet nesakau, kad taip negali būti. PS, vien tik žuvies suvalgyt neužtenka, jeigu nori 'pavartoti taukų'. Pvz., rachitas Vokietijoje buvo vadinamas anglų liga, o anglai tikrai gan daug žuvies puto. Bet tos visos veikliosios medžiagos yra ir kitur: pvz., vaikams nuo rachito puikiai padeda saulė. Tad ir valgant žuvį be taukų nieko per daug neprarasi "Alee" wrote in message news:lkecro$jgu$1@trimpas.omnitel.net... kažkada skaitinėjau ta tema - iš esmės, daug painiavos įveliama su žuvų taukų tapatinimu su menkių kepenų aliejum. Vienas išgaunamas iš riebios žuvies "mėsos", kitas iš menkių kepenų. Pvz.: pas mus parduodami Moller's "žuvų taukai" iš tikrųjų yra menkių kepenų aliejus, nors vadinami žuvų taukais... Velniai žino kodėl... matyt trūksta reguliavimo... Žuvų taukai turi daugiau omega-3 riebiųjų rūgščių nei menkių kepenų aliejus ir mažiau vitaminų A ir D nei menkių kepenų aliejus ir paprastai yra vertinami labiau. Ir, taip, pritarčiau Dainiushui, racione esant pakankamam kiekiui įvairios žuvies - vargu ar verta prasidėti su papildais... O šiaip, jei įdomu - use google - per akis info ta tema yra.