eSSas rašė: > 2012-10-14 11:05, Audrius rašė: >> Nesišaipyk, nes kuo žemesnėje temperatūroje laikysi produktus, tuo >> ilgiau jie išsilaikys nepakeitę skonio. > > Idomi mintis. Galima butu isgirst jos pagrindima? Nežinau, kaip dėl skonio, tačiau bakterijos, mikroorganizmai efektyviai suspenduojami ir maisto negadina. Panašiai pasakytina apie (bio)cheminių reakcijų greitį ir mastą (jos efektyviai pristabdomos). Šaldant skystu azotu net ir ledo kristaliukai gaunasi mažiukai ir ląstelių taip neplėšo, kaip konvencinis šaldymas. Iš fizikinės pusės galima būtų pagrįsti, kad prie kelių kelvinų galėtum saugoti maistą (cheminę-molekulinę struktūrą) milijonus metų. Nors jei pats apie krioprezervaciją ir jos įtaką skoninėms savybėms, tai tęsk.