Povilas schrieb: > "Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message > news:hb40jj$lco$1@trimpas.omnitel.net... >> Povilas schrieb: >> nes >>> kaip ir minejau - ju pienas juntamai yra skystesnis uz kitu ukininku >>> ,pardavinejanciu isfasuota piena. >> As su tuo "juntamai skystesnis" buciau atsargi. Nes cia daug visokiu >> niuansu yra, kodel tau taip gali atrodyti. > > Pakomentuok.Tamsta gi kazkada labai profesionaliai isaiskinai kaip pieno > produktai gaminami kombinatuose. Čia daug priklauso nuo to, ką tu vadini "juntamai"? Skonis? Išvaizda? Spalva? Iš to gaunasi objektyvūs skirtumai (kurie kaipo tokie egzistuoja, nors patys savaime nėra nei blogi, nei geri) ir grynai subjektyvūs pojūčiai. Iš tikrųjų eiliniam žmogui "iš akies" patikrinti galima tik nehomoginizuoto (!) pieno riebumą - jis per tam tikrą laiką nusistovi. Nes pienas yra "riebalų skystyje" emulsija - nusistovi "originale" gana stambūs riebalų lašeliai. Bet, pvz., jeigu pienas "ėjo" per daug vamzdžių / žarnelių (taip bus, jeigu turi ne vieną karvę ir nori tinkamai atšaldyti pieną - jei daryt profesionaliai, teks naudoti plokštinius aušintuvus (panašiai, kaip mašinos radiatorius ;)), buvo pilstomas "ribiniu" slėgiu, vežamas - tie riebalų lašeliai nori nenori šiek tiek "išsitaško", susmulkėja, ko pasekoje nusistovi daug lėčiau: jei paimsi litrą tik ką pamelžto, ir litrą to paties pieno po visų procedūrų, ir pastatysi nusistovėt, tai po pusdienio skirtumas dar bus akivaizdus. O skoniui svarbu dar ir pvz., baltymų kiekis. Na, ir pašarai tikrai vaidina labai didelį vaidmenį, tiek skoniui, tiek spalvai. Nors galų gale, mano galva, svarbiausias sveikatos požiūriu momentas yra, kad nebūtų mikrobiologiškai kokiu brudu užterštas (čia ne apie pieno rūgtšties bakterijas kalbu, tos ne bėda, nebent tik susierzinimas, jei pienas per greitai surūgsta) ir be antibiotikų likučių - o taigi sveikų arba TEISINGAI gydomų karvių ir ŠVARIAI perdirbamas. Be spec. laboratorinės įrangos tokių dalykų nepatikrinsi. Tenka tik pasitikėti gamintoju, jį - pagal galimybes - atsakingai pasirenkant.