Orginalas priklauso PliuShiniui, paciam gaminti neteko. Kopi/pauksht is asmenines saugyklos: --- As cia buvau ta foruma inicijaves apie basturma. Tai va maniske basturma dar vytinasi, bet 1 gabaleli kuris ploniausias buvo jau karstavojau, tai mano nuomone gavosi netgi labai neblogai, sveciai net nepatikejo kad namudines gamybos delikatesas :) Ka galiu patarti, svarbiausia pajamti ne kazkokios ten jautienos nuoraizu o buten ispjova, nes ten pati geriausia mesyte siam delikatesui paruosti (tiesa kaina biski kandziojas 50 lt/kg). Ta ispjova padalinau i 3 dalis ir uzsudziau, (daug druskos, keletas trintu lauro lapu, dideli sauksta cukraus) mesa nusausinama , dedama i nerudyjanti bliuda ir uzberiama druskos misiniu. Taip mesyte laikiau 10 dienu kasdien apversdamas kad tolygiai viskas issisudytu ir atiduotu vandeni. Po 10 dienu mesa isimama is to surymo, gerai nuplaunama ir merkiama i svaraus vandens bliuda, kad atiduotu druskos pertekliu. Reiketu laikyti apie pora dienu, pakankamai daznai pakeiciant vandeni sveiziu ir apverciant mesa. Sekanciam etape rekomenduoju mesa apdziovinti popieriniu ranksluosciu pagalba (bent jau as taip dariau, dziovinaimas vyko apie pusdieni, vis pamaigant popieriumi kad atiduodtu kuo daugiau dregmes). Per ta laika kol dziovinama mesyte reik pasiruosti prieskonius, nes jie dar turetu apie pusdieni pabuti parauosti kad atskleistu savo aromatus ir geriau isbrinke liptu. Dabar apie prieskonius ir ju proporcijas. As kilogramui jautienos naudojau: 3 arbatinius saukstelius maltos ozrages (ozrages miltukus atskirai supilam i puodeli ir uzpildami siltu vandeniu darome kosele, turi gautis mazdaug garstyciu konsistencijos) 20 a. s. sumaisytos saldziosios ir aitriosios papriko milteliu (santykis 1/3) 4 skilteles smulkiai sukapoto cesnako 2 a. s. sumalto kumino 2 a. s. maltu kvapniuju juoduju pipiru 2 a. s. maltu juoduju pipiru prieskoniai sumaisomi tokios konsistencijos kad galetu laikytis prilipe prie mesos, nereik labai skystai daryt, vandens galim avisada dapilti Na ir paskutiniam etape imami tie apdziovinti mesos gabaleliai veriamas per juos siulas ir aplipdomi paruostu preiskoniu misiniu, viskas atsargiai pakabinama gerai ventiliuojamoje vietoje ir vytinama iki tol kol mesa pasidaro kieta (priklausomai pnuo mesos storio apie 2-4 savaites) bon apetit ;) --- As kai gaminau tai irgi vos ne puse bliudo tos sunkos buvo is kilo ispjovos, bet as jos nenupylinejau, nes nera tikslo. Druska dedama tam kad pazeistu lasteliu struktura ir is lasteliu iseitu vanduo, atgal vanduo nebegali uzsidaryti lastelei, tai kas isejo tas neisigers. Sakysi kad sausesnis bus greiciau dzius, bet kad po to vis vien 2 dienas dar mirkyti reik kol druskos perteklius issiplaus is mesytes, taip kad manau jei toose sultyse stoves nieko bloga nenutiks :) "ShowmanaZ" <a@aa.aaa> parašė naujienų pranešime:h97vn4$gs6$1@trimpas.omnitel.net... >> tyvuliuot neturetu... visgi jautiena. bet druska suslapt turi > >>> viskas normaliai, druska is mesos isvaro skysti, t.p. ten buvo mesos >>> "sultys" > > Pirmą kartą padėjus ant druskos, po paros visa druska buvo apsemta. Tai > seną druską su skysčiu nupyliau ir subėriau naują druskos porciją. Po > paros vėl apsemta druska. Vėl pakeičiau. Dabar stovi vos sudrėkus, daugiau > jau ir nekeisiu aš jos jaučiu. Kažkaip man daugoka tų "sulčių". Gal dėl > to, kad jautukas jaunas buvo, mėsa sultingesnė. > > -- > Pirčių įrengimas: www.tavopirtis.lt > > > --- "lituanus vulgaris" <lituanus.vulgaris@lietuva.lt> wrote in message news:ioskbh$dke$1@trimpas.omnitel.net... > Taip, google duoda daug nuorodų, bet būtų puiku, jei kas pasidalintumėte > patikrintu receptu, garantuojančiu gerą rezultatą :) >