nugi kilo klausimas: saldziu/aitriu papriku misinio santykis 1/3 tai cia kuriu daugiau reikia ? 2011.04.23 21:56, NiTrOgEn rašė: > Orginalas priklauso PliuShiniui, paciam gaminti neteko. > Kopi/pauksht is asmenines saugyklos: > > --- > As cia buvau ta foruma inicijaves apie basturma. Tai va maniske basturma dar > vytinasi, bet 1 gabaleli kuris ploniausias buvo jau karstavojau, tai mano > nuomone gavosi netgi labai neblogai, sveciai net nepatikejo kad namudines > gamybos delikatesas :) > > Ka galiu patarti, svarbiausia pajamti ne kazkokios ten jautienos nuoraizu o > buten ispjova, nes ten pati geriausia mesyte siam delikatesui paruosti > (tiesa kaina biski kandziojas 50 lt/kg). Ta ispjova padalinau i 3 dalis ir > uzsudziau, (daug druskos, keletas trintu lauro lapu, dideli sauksta cukraus) > mesa nusausinama , dedama i nerudyjanti bliuda ir uzberiama druskos > misiniu. Taip mesyte laikiau 10 dienu kasdien apversdamas kad tolygiai > viskas issisudytu ir atiduotu vandeni. Po 10 dienu mesa isimama is to > surymo, gerai nuplaunama ir merkiama i svaraus vandens bliuda, kad atiduotu > druskos pertekliu. Reiketu laikyti apie pora dienu, pakankamai daznai > pakeiciant vandeni sveiziu ir apverciant mesa. Sekanciam etape rekomenduoju > mesa apdziovinti popieriniu ranksluosciu pagalba (bent jau as taip dariau, > dziovinaimas vyko apie pusdieni, vis pamaigant popieriumi kad atiduodtu kuo > daugiau dregmes). Per ta laika kol dziovinama mesyte reik pasiruosti > prieskonius, nes jie dar turetu apie pusdieni pabuti parauosti kad > atskleistu savo aromatus ir geriau isbrinke liptu. > > Dabar apie prieskonius ir ju proporcijas. As kilogramui jautienos naudojau: > 3 arbatinius saukstelius maltos ozrages (ozrages miltukus atskirai supilam i > puodeli ir uzpildami siltu vandeniu darome kosele, turi gautis mazdaug > garstyciu konsistencijos) > 20 a. s. sumaisytos saldziosios ir aitriosios papriko milteliu (santykis > 1/3) > 4 skilteles smulkiai sukapoto cesnako > 2 a. s. sumalto kumino > 2 a. s. maltu kvapniuju juoduju pipiru > 2 a. s. maltu juoduju pipiru > > prieskoniai sumaisomi tokios konsistencijos kad galetu laikytis prilipe prie > mesos, nereik labai skystai daryt, vandens galim avisada dapilti > > Na ir paskutiniam etape imami tie apdziovinti mesos gabaleliai veriamas per > juos siulas ir aplipdomi paruostu preiskoniu misiniu, viskas atsargiai > pakabinama gerai ventiliuojamoje vietoje ir vytinama iki tol kol mesa > pasidaro kieta (priklausomai pnuo mesos storio apie 2-4 savaites) > > bon apetit ;) > --- > As kai gaminau tai irgi vos ne puse bliudo tos sunkos buvo is kilo ispjovos, > bet as jos nenupylinejau, nes nera tikslo. Druska dedama tam kad pazeistu > lasteliu struktura ir is lasteliu iseitu vanduo, atgal vanduo nebegali > uzsidaryti lastelei, tai kas isejo tas neisigers. Sakysi kad sausesnis bus > greiciau dzius, bet kad po to vis vien 2 dienas dar mirkyti reik kol druskos > perteklius issiplaus is mesytes, taip kad manau jei toose sultyse stoves > nieko bloga nenutiks :) > > > "ShowmanaZ"<a@aa.aaa> parašė naujienų > pranešime:h97vn4$gs6$1@trimpas.omnitel.net... >>> tyvuliuot neturetu... visgi jautiena. bet druska suslapt turi >> >>>> viskas normaliai, druska is mesos isvaro skysti, t.p. ten buvo mesos >>>> "sultys" >> >> Pirmą kartą padėjus ant druskos, po paros visa druska buvo apsemta. Tai >> seną druską su skysčiu nupyliau ir subėriau naują druskos porciją. Po >> paros vėl apsemta druska. Vėl pakeičiau. Dabar stovi vos sudrėkus, daugiau >> jau ir nekeisiu aš jos jaučiu. Kažkaip man daugoka tų "sulčių". Gal dėl >> to, kad jautukas jaunas buvo, mėsa sultingesnė. >> >> -- >> Pirčių įrengimas: www.tavopirtis.lt >> >> >> > > --- > > > > "lituanus vulgaris"<lituanus.vulgaris@lietuva.lt> wrote in message news:ioskbh$dke$1@trimpas.omnitel.net... >> Taip, google duoda daug nuorodų, bet būtų puiku, jei kas pasidalintumėte >> patikrintu receptu, garantuojančiu gerą rezultatą :) >> -- MaRiUs Kaunas