gyvuliai savaime nesilaikydavo, o juos reikėjo kažkuo šert, skirtingai nuo sūdytos mėsos. Daug maisto veždavosi džiuvėsiuose, sausainiuose. Nu ir kokas retkarčiais užmesdavo kabliuką ar kablį. jeigu jie taip masiškai būtų valgę žviežią žuvį, galbūt netaip masiškai būtų sirgę skorbutu. o aš nieko nepasakoju, o prisimenu ką vaikystėj skaičiau knygoje "Kapitonas Džeimsas Kukas", ten apie tai gana išsamiai aprašyta. "ALORA" wrote in message news:llt9n7$66d$1@trimpas.omnitel.net... druska - konservantas, tik taip mėsą galėjo vežtis. be to, veždavosi ir gyvus gyvulius - jie laikydavosi ilgiau. Kartais. Antra vertus, dedis briedus čia pasakoja, nes už borto buvo dafiga žuvies, tad mėsa nebuvo pagrindinė atsarga. Vanduo daug svarbiau, bet jį rinkdavo lietui lyjant. "valytojas" wrote in message news:llt1h2$2ib$1@trimpas.omnitel.net... Istorijos gerai neišmanau, bet kaip su gėlu vandeniu? Kuo daugiau sūdytų lašinių tuo daugiau gėlo vandens poreikis manau..