http://www.delfi.lt/news/daily/Health/article.php?id=22910622 Vegetarai daug metų džiaugiasi, jog jų žalioji dieta padeda išsaugoti sveikatą, o dabar pagaliau pasirodė oficialūs įrodymai, jog jie susiduria su mažesne rizika susirgti vėžiu, nei mėsėdžiai, rašo „The Guardian“. Naujausi išsamiausio tyrimo, kuriuo siekta išsiaiškinti ryšį tarp mitybos įpročių ir vėžio, duomenys parodo, jog vegetarai 45 proc. rečiau serga kraujo vėžiu nei mėsą valgantys žmonės ir 12 proc. rečiau serga visų rūšių vėžiu. Mokslininkų teigimu, anksčiau jau buvo kalbėta apie ryšį tarp skrandžio vėžio ir mėsos valgymo, o dabar išsiaiškinta, kad susirgti kraujo vėžiu (įskaitant leukemiją, daugybinę mielomą ir ne Hodžkino limfomą) vegetarai rizikuoja daug rečiau nei mėsėdžiai. Tyrimo metu buvo tiriami vegetarai, žuvį valgantys žmonės ir mėsėdžiai. Tyrimo bendraautorė Naomi Allen iš Oksfordo universiteto epidemiologijos skyriaus onkologinių ligų tyrimo centro pasakė: „Ankstesni tyrimai įrodė, kad perdirbta mėsa didina skrandžio vėžio tikimybę, tad mūsų išvados apie tai, jog vegetarai ir žuvį valgantys žmonės rečiau serga vėžiu yra logiškos. Tačiau kol kas mes nežinome, kodėl vegetarai rečiau serga kraujo vėžiu.“ REKLAMA Ji pasakė, jog kraujo vėžio rizikos tikimybė buvo tiriama neatsižvelgiant į kitus veiksnius, tokius kaip rūkymas, alkoholio vartojimas ir nutukimas. Tačiau N. Allen pabrėžė, jog šias išvadas reikia vertinti atsargiai. „Tai svarbus atradimas, tačiau nereikia prarasti budrumo, nes tai pirmasis tyrimas, parodantis, kad vegetarams gresia mažesnė rizika susirgti kraujo vėžiu. Dar reikia išsiaiškinti, koks vegetarinės mitybos aspektas padeda apsisaugoti nuo vėžio. Kol kas nežinome, ar tai, kad mėsa kenkia sveikatai, ar tiesiog tai, kad vegetarų racione yra daugiau ląstelienos, daugiau vaisių ir daržovių.“