Tema: Re: Vegetarai rečiau serga vėžiu nei mėsėdžiai
Autorius: Faktas
Data: 2009-07-03 12:37:39
o kai tokius tyrimus daro, tai aišku prie mėsėdžius priskiria visas kiaules?
nu ta prasme: į vieną pusę tuos kurie  prisižiūri ką valgo ir taip pat nevalgo mėsos,
o į kitą tuos, kurie valgo mėsa ir visai nesvarbu ar prisižiūri ką valgo ar ne?

 
"Dex" <virginilijus@one.lt> wrote in message news:h2iaeg$ou4$1@trimpas.omnitel.net...
> http://www.delfi.lt/news/daily/Health/article.php?id=22910622
> 
> 
> Vegetarai daug metų džiaugiasi, jog jų žalioji dieta padeda išsaugoti 
> sveikatą, o dabar pagaliau pasirodė oficialūs įrodymai, jog jie 
> susiduria su mažesne rizika susirgti vėžiu, nei mėsėdžiai, rašo „The 
> Guardian“.
> 
> Naujausi išsamiausio tyrimo, kuriuo siekta išsiaiškinti ryšį tarp 
> mitybos įpročių ir vėžio, duomenys parodo, jog vegetarai 45 proc. rečiau 
> serga kraujo vėžiu nei mėsą valgantys žmonės ir 12 proc. rečiau serga 
> visų rūšių vėžiu.
> 
> Mokslininkų teigimu, anksčiau jau buvo kalbėta apie ryšį tarp skrandžio 
> vėžio ir mėsos valgymo, o dabar išsiaiškinta, kad susirgti kraujo vėžiu 
> (įskaitant leukemiją, daugybinę mielomą ir ne Hodžkino limfomą) 
> vegetarai rizikuoja daug rečiau nei mėsėdžiai.
> 
> Tyrimo metu buvo tiriami vegetarai, žuvį valgantys žmonės ir mėsėdžiai. 
> Tyrimo bendraautorė Naomi Allen iš Oksfordo universiteto epidemiologijos 
> skyriaus onkologinių ligų tyrimo centro pasakė:
> 
> „Ankstesni tyrimai įrodė, kad perdirbta mėsa didina skrandžio vėžio 
> tikimybę, tad mūsų išvados apie tai, jog vegetarai ir žuvį valgantys 
> žmonės rečiau serga vėžiu yra logiškos. Tačiau kol kas mes nežinome, 
> kodėl vegetarai rečiau serga kraujo vėžiu.“
> REKLAMA
> 
> Ji pasakė, jog kraujo vėžio rizikos tikimybė buvo tiriama 
> neatsižvelgiant į kitus veiksnius, tokius kaip rūkymas, alkoholio 
> vartojimas ir nutukimas.
> 
> Tačiau N. Allen pabrėžė, jog šias išvadas reikia vertinti atsargiai.
> 
> „Tai svarbus atradimas, tačiau nereikia prarasti budrumo, nes tai 
> pirmasis tyrimas, parodantis, kad vegetarams gresia mažesnė rizika 
> susirgti kraujo vėžiu. Dar reikia išsiaiškinti, koks vegetarinės mitybos 
> aspektas padeda apsisaugoti nuo vėžio. Kol kas nežinome, ar tai, kad 
> mėsa kenkia sveikatai, ar tiesiog tai, kad vegetarų racione yra daugiau 
> ląstelienos, daugiau vaisių ir daržovių.“