eSSas rašė: > On 9/11/2014 12:51 PM, Laimis wrote: >>>> Px. Nuodas!!! >>> >>> Visas smagumas tame, kad visi be išimties EXXX yra gerai ištirti >>> komponentai su tiksliai nustatytomis savo (menamo) toksiškumo ribomis ir >>> kitomis grėsmėmis. Iš ko seka, kad kur kas labiau reiktų bijoti to >>> brudo, kuris E indekso neturi. >> >> Jo, tik va be toksiškumo ir saugumo (nu jau LD50 dozės, tai fiziškai >> neprirysi — SAUGU!) yra dar sisteminis, įvairus (ir nebūtinai mild) >> ilgalaikis poveikis, kuris žinomas ir suprantamas gerokai prasčiau, >> švelniai išsireiškus. > > O, fizikai išėjo į trasą. Gal pafantazuosi citrinos rūgšties (ir ypač jo > jono) ilgalaikio poveikio žmogaus organizmui tema? > > Žmogaus aplinka keičiasi vis greitėjančiu tempu. Tame kontekste > identifikuot EXXX ilgalaikio poveikio pasekmes moka tik GMO žiniuoniai Aš pafantazuosiu common-sense'o tema (nors moksliniam ir kvalifikuojamam požiūriui tikrai pritariu): tarp visos E nomenklatūros sąrašo yra tikrai ne vienas (o gal net skaičiuojama dešimtimis), kuris no longer approved. Va tau ir „cheminis“ akibrokštas: šlovingame E sąraše, kažkada buvęs approved vartoti, su tiksliai nustatymos toksiškumo dozėmis ir bla bla bla, o štai ima ir paaiškėja, kad STOP, better not use. Kaip ir aibė (čia jau tikrai dešimtimis skaičiuojama) E priedų, kurių reikia vengti tam tikriems žmonės (alergijos, astmos ir aibė kitų simptomų, kad ir retai pasireiškiančių, imant skaičiais iš 10k) Kaip ir aibė mokslinių tyrimų kiekvienais metais, kurie atranda/išaiškina vienokį ar kitokį neigiamą poveikį. Tarp kitko, E indeksą turi ir tie brudai, kurie nėra leidžiami maistiniai priedai; šia prasme E indekso turėjimas ir jo įrašas etiketėje savaime dar negarantuoja maisto saugumo.