Tema: Re: Evrosajuzas
Autorius: Laimis
Data: 2014-09-11 19:52:15
eSSas rašė:
> On 9/11/2014 12:51 PM, Laimis wrote:
>>>> Px. Nuodas!!!
>>>
>>> Visas smagumas tame, kad visi be išimties EXXX yra gerai ištirti
>>> komponentai su tiksliai nustatytomis savo (menamo) toksiškumo ribomis ir
>>> kitomis grėsmėmis. Iš ko seka, kad kur kas labiau reiktų bijoti to
>>> brudo, kuris E indekso neturi.
>>
>> Jo, tik va be toksiškumo ir saugumo (nu jau LD50 dozės, tai fiziškai
>> neprirysi — SAUGU!) yra dar sisteminis, įvairus (ir nebūtinai mild)
>> ilgalaikis poveikis, kuris žinomas ir suprantamas gerokai prasčiau,
>> švelniai išsireiškus.
>
> O, fizikai išėjo į trasą. Gal pafantazuosi citrinos rūgšties (ir ypač jo
> jono) ilgalaikio poveikio žmogaus organizmui tema?
>
> Žmogaus aplinka keičiasi vis greitėjančiu tempu. Tame kontekste
> identifikuot EXXX ilgalaikio poveikio pasekmes moka tik GMO žiniuoniai

Aš pafantazuosiu common-sense'o tema (nors moksliniam ir kvalifikuojamam 
požiūriui tikrai pritariu): tarp visos E nomenklatūros sąrašo yra tikrai 
ne vienas (o gal net skaičiuojama dešimtimis), kuris no longer approved.
Va tau ir „cheminis“ akibrokštas: šlovingame E sąraše, kažkada buvęs 
approved vartoti, su tiksliai nustatymos toksiškumo dozėmis ir bla bla 
bla, o štai ima ir paaiškėja, kad STOP, better not use.
Kaip ir aibė (čia jau tikrai dešimtimis skaičiuojama) E priedų, kurių 
reikia vengti tam tikriems žmonės (alergijos, astmos ir aibė kitų 
simptomų, kad ir retai pasireiškiančių, imant skaičiais iš 10k)
Kaip ir aibė mokslinių tyrimų kiekvienais metais, kurie 
atranda/išaiškina vienokį ar kitokį neigiamą poveikį.

Tarp kitko, E indeksą turi ir tie brudai, kurie nėra leidžiami 
maistiniai priedai; šia prasme E indekso turėjimas ir jo įrašas 
etiketėje savaime dar negarantuoja maisto saugumo.