2014-09-11 19:52, Laimis rašė: >>>> Visas smagumas tame, kad visi be išimties EXXX yra gerai ištirti >>>> komponentai su tiksliai nustatytomis savo (menamo) toksiškumo >>>> ribomis ir >>>> kitomis grėsmėmis. Iš ko seka, kad kur kas labiau reiktų bijoti to >>>> brudo, kuris E indekso neturi. >>> >>> Jo, tik va be toksiškumo ir saugumo (nu jau LD50 dozės, tai fiziškai >>> neprirysi — SAUGU!) yra dar sisteminis, įvairus (ir nebūtinai mild) >>> ilgalaikis poveikis, kuris žinomas ir suprantamas gerokai prasčiau, >>> švelniai išsireiškus. >> >> O, fizikai išėjo į trasą. Gal pafantazuosi citrinos rūgšties (ir ypač jo >> jono) ilgalaikio poveikio žmogaus organizmui tema? >> >> Žmogaus aplinka keičiasi vis greitėjančiu tempu. Tame kontekste >> identifikuot EXXX ilgalaikio poveikio pasekmes moka tik GMO žiniuoniai > > Aš pafantazuosiu common-sense'o tema (nors moksliniam ir kvalifikuojamam > požiūriui tikrai pritariu): tarp visos E nomenklatūros sąrašo yra tikrai > ne vienas (o gal net skaičiuojama dešimtimis), kuris no longer approved. > Va tau ir „cheminis“ akibrokštas: šlovingame E sąraše, kažkada buvęs > approved vartoti, su tiksliai nustatymos toksiškumo dozėmis ir bla bla > bla, o štai ima ir paaiškėja, kad STOP, better not use. > Kaip ir aibė (čia jau tikrai dešimtimis skaičiuojama) E priedų, kurių > reikia vengti tam tikriems žmonės (alergijos, astmos ir aibė kitų > simptomų, kad ir retai pasireiškiančių, imant skaičiais iš 10k) > Kaip ir aibė mokslinių tyrimų kiekvienais metais, kurie > atranda/išaiškina vienokį ar kitokį neigiamą poveikį. Nobody is perfect. Kuo daugiau tyrimų, tuo aiškesnis vaizdas. Besitikintiem garantijų iš gyvenimo galima patarti gimti kitoje realybėje. > Tarp kitko, E indeksą turi ir tie brudai, kurie nėra leidžiami > maistiniai priedai; šia prasme E indekso turėjimas ir jo įrašas > etiketėje savaime dar negarantuoja maisto saugumo. Jei bus laikomasi leidžiamų normų - bent jau bus aišku, kad ramybė vartojant pagrista tam tikrais tyrimais S.