Sveiki, nugi emem ir prisidarem tu skilandziu. :) Dautartes pageidavimu - apie procesa ir recepturas. Uzsisakem pas ukininkus 2 kiaules kumpius, su oda, kaulais, abu svere apie 33 kg. Nuemem nuo ju oda, atskyrem lasinius, ispjaustem po raumenuka - atskyrem viska kaulo. Didiji slaunikauli gavo suniukas, tai labai apsidziauge :) Is keleto smulkesniu - barsciai seimynai :) Raumenine mesa, kur dailesne pjaustem peliu mazais gabaleliais, ne tokia dailia - atidejom malimui, lasinius - pjaustem atskirai. Tiesa, visu lasiniu, kiek buvo ant tu kumpiu, nesudejom i skilandzius, palikom spirgam ir pan., nes mano manymu butu buve per riebu. "Negraziaja" mesa sumalem mechanine mesmale. Bandem ir su kombainu, bet jis rupuze, kietesnius gablaiukus palikdavo nesmulkintus, o likusia mesa, kaip ir kazkas anksciau porino, norejo skubos tvarka paversti i tyre... taigi, kombainas buvo atidetas kokiam kitam tikslui, ir mesyte sumalta rankine mesmale per stambuji sieteli. (Pamirsau pamineti, kad "vasarinius" cesnakus (apie puse kg) nusilupom is vakaro.) Kai mesa buvo paruosta - grazus gabaliukai suversti kartu su malta liesa mesa i viena puoda, pradejom ruosti prieskonius ir kitus priedus. Cia pasitarnavo kombainas ir labai dailiai sukapojo cesnakus. Tuomet norejau ji panaudoti ir pipiru kapojimui, deja - nepatiko smulkumas, ir staiga prisiminiau savo miela dailia akmenine grustuve :) Tada i ja suzeriau juoduosius karciuos pipirus ir kvapniuosius, proporcija mazdaug 5/1. Sutrynus pipirus, tarkavau muskato riesutus. Visam mesos kiekiui - 5 vnt. Sverem druska. Visom proporcijom vadovavaus pagal savo surinktus "liudininku parodymus", o ne tetulytes pagalbininkes recepta (nes jis buvo su salietra). Taigi turejau susirasius tokias proporcijas: 5 kg mesos, 200 g akmens druskos (galima ir siek tiek daugiau, jei nededama salietros), 1 saukstelis cukraus, 1 saukstas pipiru, keletas kvepianciju pipiru, 1 muskato riesutas, "vasariniu" cesnaku - apie 100 g, dar savo nuoziura dejau 1 sauksteli savo dziovintu paprastu cesnaku, 100 g spirito (pylem medicinini 70%), ir dar tetulyciu siaubui dejau 1 gera sauksteli sutrintu, savo dziovintu, cili pipiru. Gaila, neturejom kolyto, bet kad jau taip paimprovizavau su cili, tai kazi ar jis ten butu jautesis :) I susmulkinta ir malta mesa supylem spirita ir minkem, kad spiritas pasiskirstytu ir susigertu. Susverus druska, visa jos kieki sumaisiau su pipirais, cukrumi, muskato riesutu, dziovintais cili pipirais ir zaliais ir dziovintais cesnakais. Prieskoniu su druska misini suverciau i mesa, ir minkiau gera pusvalandi... minkyti reikia tol, kol mase tampa vienalyte - nuo to priklauso ar bus oro tarpeliai kemsant ar ne. Kai mase tapo vienalyte - pagaliau suverciau supjaustytus lasinukus. Lasiniu dejau savo nuoziura, gal 1/8 visai mesos masei. Kaip patyrusios seimininkutes aiskino - skonio reikalas. Tada dar paminkiau, tik tiek, kol lasinukai tolygiai pasiskirstys po mesos mase. Pries kemsant visa mesa suspaudem i kumscio dydzio "guziukus" ir pasiruosem kisimui i mesmale. Beje pusles paruose pati pagalbininke, kiek zinau - tik pamirke, isplove ir isverte. Aisku, anot jos - labai svarbu geras nusipirkt, nes ne visos buna su galiukais, kuriuos patogu uzrist. Taigi, pritaisem prie mesmales tutele desrom daryt, movem po viena tas kiauliu pusles ir kimsom, kimsom... Kiekviena prikimsta pusle, uzrisam siuliuku ir statom i puodus, dubenius. Kadangi pusles pirko mazutes - tai gavosi 19 skilandziu is visos mesos. Dabar jie stovi virtuvej surykiuoti, nes anot pagalbininkes - turi pastovet siltai pora dienu, kol pusles - pavirsius skilandziu "paraudonuoja", kaip supratau - turi apdziut. Po to - risim virveles prie ju ir kabinsim vesiai, sausai, gerai vedinamoje patalpoje. Kaip pastebeja po paros - skilandukai su cili pipirais, ne radonuoja, o darosi labiau orandziniai, matyt del pipiru. Neas kiti skilandziai, kurios tetulytes daresi sau ir dejo salietros - ima igauti tamsiai rasuva spalva. P.S. Kam atordo nelietuviska ir skilandziu izeidziantis faktas - cili pipirai - turiu pasiteisinima. Cili pipirai turi konservuojanciu savybiu, todel juos dejom ne tik del skoniniu savybiu, nes nedejom salietros. P.S.P.S. Nezinau kodel, bet seimininkute, kuri mum padejo, skilandziu neslegia po lentutem. Mes irgi vadovaujames jos patirtimi ir darom, kaip patare. Kas gausis, matysim anksciausiai po poros men. Klausimai, patarimai ir pastabos - welcome :) Kita kart darant skilandzius - stengsimes pasinaudot. -- pagarbiai; Indraja