Tema: Re: OT: skilandziai
Autorius: trickyvic
Data: 2011-01-20 23:41:01
Cia ne visai i tema, bet kazin ar butu geras rezultatas jei mineta 
prieskoniu misini naudoti desreliu ar desru gamybai.


Indraja wrote:
> Sveiki, nugi emem ir prisidarem tu skilandziu. :)
> Dautartes pageidavimu - apie procesa ir recepturas.
> Uzsisakem pas ukininkus 2 kiaules kumpius, su oda, kaulais, abu svere 
> apie 33 kg.
> Nuemem nuo ju oda, atskyrem lasinius, ispjaustem po raumenuka - atskyrem 
> viska kaulo. Didiji slaunikauli gavo suniukas, tai labai apsidziauge :) 
> Is keleto smulkesniu - barsciai seimynai :)
> Raumenine mesa, kur dailesne pjaustem peliu mazais gabaleliais, ne tokia 
> dailia - atidejom malimui, lasinius - pjaustem atskirai. Tiesa, visu 
> lasiniu, kiek buvo ant tu kumpiu, nesudejom i skilandzius, palikom 
> spirgam ir pan., nes mano manymu butu buve per riebu. "Negraziaja" mesa 
> sumalem mechanine mesmale. Bandem ir su kombainu, bet jis rupuze, 
> kietesnius gablaiukus palikdavo nesmulkintus, o likusia mesa, kaip ir 
> kazkas anksciau porino, norejo skubos tvarka paversti i tyre... taigi, 
> kombainas buvo atidetas kokiam kitam tikslui, ir mesyte sumalta rankine 
> mesmale per stambuji sieteli.  (Pamirsau pamineti, kad "vasarinius" 
> cesnakus (apie  puse kg) nusilupom is vakaro.)
> Kai mesa buvo paruosta - grazus gabaliukai suversti kartu su malta liesa 
> mesa i viena puoda, pradejom ruosti prieskonius ir kitus priedus.
> Cia pasitarnavo kombainas ir labai dailiai sukapojo cesnakus. Tuomet 
> norejau ji panaudoti ir pipiru kapojimui, deja - nepatiko smulkumas, ir 
> staiga prisiminiau savo miela dailia akmenine grustuve :) Tada i ja 
> suzeriau juoduosius karciuos  pipirus ir kvapniuosius, proporcija 
> mazdaug 5/1. Sutrynus pipirus, tarkavau muskato riesutus. Visam mesos 
> kiekiui - 5 vnt. Sverem druska.
> Visom proporcijom vadovavaus pagal savo surinktus "liudininku 
> parodymus", o ne tetulytes pagalbininkes recepta (nes jis buvo su 
> salietra). Taigi turejau susirasius tokias proporcijas:
> 5 kg mesos, 200 g akmens druskos (galima ir siek tiek daugiau, jei 
> nededama salietros), 1 saukstelis cukraus, 1 saukstas pipiru, keletas 
> kvepianciju pipiru, 1 muskato riesutas, "vasariniu" cesnaku - apie 100 
> g, dar savo nuoziura dejau 1 sauksteli savo dziovintu paprastu cesnaku, 
> 100 g spirito (pylem medicinini 70%), ir dar tetulyciu siaubui dejau 1 
> gera sauksteli sutrintu, savo dziovintu, cili pipiru. Gaila, neturejom 
> kolyto, bet kad jau taip paimprovizavau su cili, tai kazi ar jis ten 
> butu jautesis :)
> I susmulkinta ir malta mesa supylem spirita ir minkem, kad spiritas 
> pasiskirstytu ir susigertu. Susverus druska, visa jos kieki sumaisiau su 
> pipirais, cukrumi, muskato riesutu, dziovintais cili pipirais ir zaliais 
> ir dziovintais cesnakais. Prieskoniu su druska misini suverciau i mesa, 
> ir minkiau gera pusvalandi... minkyti reikia tol, kol mase tampa 
> vienalyte - nuo to priklauso ar bus oro tarpeliai kemsant ar ne. Kai 
> mase tapo vienalyte - pagaliau suverciau supjaustytus lasinukus. Lasiniu 
> dejau savo nuoziura, gal 1/8 visai mesos masei. Kaip patyrusios 
> seimininkutes aiskino - skonio reikalas.  Tada dar paminkiau, tik tiek, 
> kol lasinukai tolygiai pasiskirstys po mesos mase.
> Pries kemsant visa mesa suspaudem i kumscio dydzio "guziukus" ir 
> pasiruosem kisimui i mesmale. Beje pusles paruose pati pagalbininke, 
> kiek zinau - tik pamirke, isplove ir isverte. Aisku, anot jos - labai 
> svarbu geras nusipirkt, nes ne visos buna su galiukais, kuriuos patogu 
> uzrist.
> Taigi, pritaisem prie mesmales tutele desrom daryt, movem po viena tas 
> kiauliu pusles ir kimsom, kimsom... Kiekviena prikimsta pusle, uzrisam 
> siuliuku ir statom i puodus, dubenius. Kadangi pusles pirko mazutes - 
> tai gavosi 19 skilandziu is visos mesos. Dabar jie stovi virtuvej 
> surykiuoti, nes anot pagalbininkes - turi pastovet siltai pora dienu, 
> kol pusles - pavirsius skilandziu "paraudonuoja", kaip supratau - turi 
> apdziut. Po to - risim virveles prie ju ir kabinsim vesiai, sausai, 
> gerai vedinamoje patalpoje. Kaip pastebeja po paros - skilandukai su 
> cili pipirais, ne radonuoja, o darosi labiau orandziniai, matyt del 
> pipiru. Neas kiti skilandziai, kurios tetulytes daresi sau ir dejo 
> salietros - ima igauti tamsiai rasuva spalva.
> 
> P.S. Kam atordo nelietuviska ir skilandziu izeidziantis faktas - cili 
> pipirai - turiu pasiteisinima. Cili pipirai turi konservuojanciu 
> savybiu, todel juos dejom ne tik del skoniniu savybiu, nes nedejom 
> salietros.
> P.S.P.S. Nezinau kodel, bet seimininkute, kuri mum padejo, skilandziu 
> neslegia po lentutem. Mes irgi vadovaujames jos patirtimi ir darom, kaip 
> patare. Kas gausis, matysim anksciausiai po poros men.
> 
> Klausimai, patarimai ir pastabos - welcome :)
> Kita kart darant skilandzius - stengsimes pasinaudot.
>