Cia ne visai i tema, bet kazin ar butu geras rezultatas jei mineta prieskoniu misini naudoti desreliu ar desru gamybai. Indraja wrote: > Sveiki, nugi emem ir prisidarem tu skilandziu. :) > Dautartes pageidavimu - apie procesa ir recepturas. > Uzsisakem pas ukininkus 2 kiaules kumpius, su oda, kaulais, abu svere > apie 33 kg. > Nuemem nuo ju oda, atskyrem lasinius, ispjaustem po raumenuka - atskyrem > viska kaulo. Didiji slaunikauli gavo suniukas, tai labai apsidziauge :) > Is keleto smulkesniu - barsciai seimynai :) > Raumenine mesa, kur dailesne pjaustem peliu mazais gabaleliais, ne tokia > dailia - atidejom malimui, lasinius - pjaustem atskirai. Tiesa, visu > lasiniu, kiek buvo ant tu kumpiu, nesudejom i skilandzius, palikom > spirgam ir pan., nes mano manymu butu buve per riebu. "Negraziaja" mesa > sumalem mechanine mesmale. Bandem ir su kombainu, bet jis rupuze, > kietesnius gablaiukus palikdavo nesmulkintus, o likusia mesa, kaip ir > kazkas anksciau porino, norejo skubos tvarka paversti i tyre... taigi, > kombainas buvo atidetas kokiam kitam tikslui, ir mesyte sumalta rankine > mesmale per stambuji sieteli. (Pamirsau pamineti, kad "vasarinius" > cesnakus (apie puse kg) nusilupom is vakaro.) > Kai mesa buvo paruosta - grazus gabaliukai suversti kartu su malta liesa > mesa i viena puoda, pradejom ruosti prieskonius ir kitus priedus. > Cia pasitarnavo kombainas ir labai dailiai sukapojo cesnakus. Tuomet > norejau ji panaudoti ir pipiru kapojimui, deja - nepatiko smulkumas, ir > staiga prisiminiau savo miela dailia akmenine grustuve :) Tada i ja > suzeriau juoduosius karciuos pipirus ir kvapniuosius, proporcija > mazdaug 5/1. Sutrynus pipirus, tarkavau muskato riesutus. Visam mesos > kiekiui - 5 vnt. Sverem druska. > Visom proporcijom vadovavaus pagal savo surinktus "liudininku > parodymus", o ne tetulytes pagalbininkes recepta (nes jis buvo su > salietra). Taigi turejau susirasius tokias proporcijas: > 5 kg mesos, 200 g akmens druskos (galima ir siek tiek daugiau, jei > nededama salietros), 1 saukstelis cukraus, 1 saukstas pipiru, keletas > kvepianciju pipiru, 1 muskato riesutas, "vasariniu" cesnaku - apie 100 > g, dar savo nuoziura dejau 1 sauksteli savo dziovintu paprastu cesnaku, > 100 g spirito (pylem medicinini 70%), ir dar tetulyciu siaubui dejau 1 > gera sauksteli sutrintu, savo dziovintu, cili pipiru. Gaila, neturejom > kolyto, bet kad jau taip paimprovizavau su cili, tai kazi ar jis ten > butu jautesis :) > I susmulkinta ir malta mesa supylem spirita ir minkem, kad spiritas > pasiskirstytu ir susigertu. Susverus druska, visa jos kieki sumaisiau su > pipirais, cukrumi, muskato riesutu, dziovintais cili pipirais ir zaliais > ir dziovintais cesnakais. Prieskoniu su druska misini suverciau i mesa, > ir minkiau gera pusvalandi... minkyti reikia tol, kol mase tampa > vienalyte - nuo to priklauso ar bus oro tarpeliai kemsant ar ne. Kai > mase tapo vienalyte - pagaliau suverciau supjaustytus lasinukus. Lasiniu > dejau savo nuoziura, gal 1/8 visai mesos masei. Kaip patyrusios > seimininkutes aiskino - skonio reikalas. Tada dar paminkiau, tik tiek, > kol lasinukai tolygiai pasiskirstys po mesos mase. > Pries kemsant visa mesa suspaudem i kumscio dydzio "guziukus" ir > pasiruosem kisimui i mesmale. Beje pusles paruose pati pagalbininke, > kiek zinau - tik pamirke, isplove ir isverte. Aisku, anot jos - labai > svarbu geras nusipirkt, nes ne visos buna su galiukais, kuriuos patogu > uzrist. > Taigi, pritaisem prie mesmales tutele desrom daryt, movem po viena tas > kiauliu pusles ir kimsom, kimsom... Kiekviena prikimsta pusle, uzrisam > siuliuku ir statom i puodus, dubenius. Kadangi pusles pirko mazutes - > tai gavosi 19 skilandziu is visos mesos. Dabar jie stovi virtuvej > surykiuoti, nes anot pagalbininkes - turi pastovet siltai pora dienu, > kol pusles - pavirsius skilandziu "paraudonuoja", kaip supratau - turi > apdziut. Po to - risim virveles prie ju ir kabinsim vesiai, sausai, > gerai vedinamoje patalpoje. Kaip pastebeja po paros - skilandukai su > cili pipirais, ne radonuoja, o darosi labiau orandziniai, matyt del > pipiru. Neas kiti skilandziai, kurios tetulytes daresi sau ir dejo > salietros - ima igauti tamsiai rasuva spalva. > > P.S. Kam atordo nelietuviska ir skilandziu izeidziantis faktas - cili > pipirai - turiu pasiteisinima. Cili pipirai turi konservuojanciu > savybiu, todel juos dejom ne tik del skoniniu savybiu, nes nedejom > salietros. > P.S.P.S. Nezinau kodel, bet seimininkute, kuri mum padejo, skilandziu > neslegia po lentutem. Mes irgi vadovaujames jos patirtimi ir darom, kaip > patare. Kas gausis, matysim anksciausiai po poros men. > > Klausimai, patarimai ir pastabos - welcome :) > Kita kart darant skilandzius - stengsimes pasinaudot. >