Tema: Re: OT: skilandziai
Autorius: Indraja
Data: 2011-01-21 10:47:10
Klausimas labai geras, nes po patirto vargo su skilandziais (jei dar jie 
neisdzius taip kaip tikiuosi), kita kart gaminsiu desreles ir butent su 
tokiu prieskoniu misiniu :) Bonusas desrelems - jos geriau ir lengviau 
isdziusta, o skilandziai turi rizika surugti is vidaus. Teko ragaut 
ispaniskos desros, butent su chili ir cesnakais, ir manau su siuo prieskoniu 
misiniu turetu gautis kazkas panasaus :)

-- 
pagarbiai;
Indraja

"trickyvic" <meilas@meilas.lt> wrote in message 
news:ihaa5d$so$1@trimpas.omnitel.net...
> Cia ne visai i tema, bet kazin ar butu geras rezultatas jei mineta 
> prieskoniu misini naudoti desreliu ar desru gamybai.
>
>
> Indraja wrote:
>> Sveiki, nugi emem ir prisidarem tu skilandziu. :)
>> Dautartes pageidavimu - apie procesa ir recepturas.
>> Uzsisakem pas ukininkus 2 kiaules kumpius, su oda, kaulais, abu svere 
>> apie 33 kg.
>> Nuemem nuo ju oda, atskyrem lasinius, ispjaustem po raumenuka - atskyrem 
>> viska kaulo. Didiji slaunikauli gavo suniukas, tai labai apsidziauge :) 
>> Is keleto smulkesniu - barsciai seimynai :)
>> Raumenine mesa, kur dailesne pjaustem peliu mazais gabaleliais, ne tokia 
>> dailia - atidejom malimui, lasinius - pjaustem atskirai. Tiesa, visu 
>> lasiniu, kiek buvo ant tu kumpiu, nesudejom i skilandzius, palikom 
>> spirgam ir pan., nes mano manymu butu buve per riebu. "Negraziaja" mesa 
>> sumalem mechanine mesmale. Bandem ir su kombainu, bet jis rupuze, 
>> kietesnius gablaiukus palikdavo nesmulkintus, o likusia mesa, kaip ir 
>> kazkas anksciau porino, norejo skubos tvarka paversti i tyre... taigi, 
>> kombainas buvo atidetas kokiam kitam tikslui, ir mesyte sumalta rankine 
>> mesmale per stambuji sieteli.  (Pamirsau pamineti, kad "vasarinius" 
>> cesnakus (apie  puse kg) nusilupom is vakaro.)
>> Kai mesa buvo paruosta - grazus gabaliukai suversti kartu su malta liesa 
>> mesa i viena puoda, pradejom ruosti prieskonius ir kitus priedus.
>> Cia pasitarnavo kombainas ir labai dailiai sukapojo cesnakus. Tuomet 
>> norejau ji panaudoti ir pipiru kapojimui, deja - nepatiko smulkumas, ir 
>> staiga prisiminiau savo miela dailia akmenine grustuve :) Tada i ja 
>> suzeriau juoduosius karciuos  pipirus ir kvapniuosius, proporcija mazdaug 
>> 5/1. Sutrynus pipirus, tarkavau muskato riesutus. Visam mesos kiekiui - 5 
>> vnt. Sverem druska.
>> Visom proporcijom vadovavaus pagal savo surinktus "liudininku parodymus", 
>> o ne tetulytes pagalbininkes recepta (nes jis buvo su salietra). Taigi 
>> turejau susirasius tokias proporcijas:
>> 5 kg mesos, 200 g akmens druskos (galima ir siek tiek daugiau, jei 
>> nededama salietros), 1 saukstelis cukraus, 1 saukstas pipiru, keletas 
>> kvepianciju pipiru, 1 muskato riesutas, "vasariniu" cesnaku - apie 100 g, 
>> dar savo nuoziura dejau 1 sauksteli savo dziovintu paprastu cesnaku, 100 
>> g spirito (pylem medicinini 70%), ir dar tetulyciu siaubui dejau 1 gera 
>> sauksteli sutrintu, savo dziovintu, cili pipiru. Gaila, neturejom kolyto, 
>> bet kad jau taip paimprovizavau su cili, tai kazi ar jis ten butu 
>> jautesis :)
>> I susmulkinta ir malta mesa supylem spirita ir minkem, kad spiritas 
>> pasiskirstytu ir susigertu. Susverus druska, visa jos kieki sumaisiau su 
>> pipirais, cukrumi, muskato riesutu, dziovintais cili pipirais ir zaliais 
>> ir dziovintais cesnakais. Prieskoniu su druska misini suverciau i mesa, 
>> ir minkiau gera pusvalandi... minkyti reikia tol, kol mase tampa 
>> vienalyte - nuo to priklauso ar bus oro tarpeliai kemsant ar ne. Kai mase 
>> tapo vienalyte - pagaliau suverciau supjaustytus lasinukus. Lasiniu dejau 
>> savo nuoziura, gal 1/8 visai mesos masei. Kaip patyrusios seimininkutes 
>> aiskino - skonio reikalas.  Tada dar paminkiau, tik tiek, kol lasinukai 
>> tolygiai pasiskirstys po mesos mase.
>> Pries kemsant visa mesa suspaudem i kumscio dydzio "guziukus" ir 
>> pasiruosem kisimui i mesmale. Beje pusles paruose pati pagalbininke, kiek 
>> zinau - tik pamirke, isplove ir isverte. Aisku, anot jos - labai svarbu 
>> geras nusipirkt, nes ne visos buna su galiukais, kuriuos patogu uzrist.
>> Taigi, pritaisem prie mesmales tutele desrom daryt, movem po viena tas 
>> kiauliu pusles ir kimsom, kimsom... Kiekviena prikimsta pusle, uzrisam 
>> siuliuku ir statom i puodus, dubenius. Kadangi pusles pirko mazutes - tai 
>> gavosi 19 skilandziu is visos mesos. Dabar jie stovi virtuvej surykiuoti, 
>> nes anot pagalbininkes - turi pastovet siltai pora dienu, kol pusles - 
>> pavirsius skilandziu "paraudonuoja", kaip supratau - turi apdziut. Po 
>> to - risim virveles prie ju ir kabinsim vesiai, sausai, gerai vedinamoje 
>> patalpoje. Kaip pastebeja po paros - skilandukai su cili pipirais, ne 
>> radonuoja, o darosi labiau orandziniai, matyt del pipiru. Neas kiti 
>> skilandziai, kurios tetulytes daresi sau ir dejo salietros - ima igauti 
>> tamsiai rasuva spalva.
>>
>> P.S. Kam atordo nelietuviska ir skilandziu izeidziantis faktas - cili 
>> pipirai - turiu pasiteisinima. Cili pipirai turi konservuojanciu savybiu, 
>> todel juos dejom ne tik del skoniniu savybiu, nes nedejom salietros.
>> P.S.P.S. Nezinau kodel, bet seimininkute, kuri mum padejo, skilandziu 
>> neslegia po lentutem. Mes irgi vadovaujames jos patirtimi ir darom, kaip 
>> patare. Kas gausis, matysim anksciausiai po poros men.
>>
>> Klausimai, patarimai ir pastabos - welcome :)
>> Kita kart darant skilandzius - stengsimes pasinaudot.
>>