Klausimas labai geras, nes po patirto vargo su skilandziais (jei dar jie neisdzius taip kaip tikiuosi), kita kart gaminsiu desreles ir butent su tokiu prieskoniu misiniu :) Bonusas desrelems - jos geriau ir lengviau isdziusta, o skilandziai turi rizika surugti is vidaus. Teko ragaut ispaniskos desros, butent su chili ir cesnakais, ir manau su siuo prieskoniu misiniu turetu gautis kazkas panasaus :) -- pagarbiai; Indraja "trickyvic" <meilas@meilas.lt> wrote in message news:ihaa5d$so$1@trimpas.omnitel.net... > Cia ne visai i tema, bet kazin ar butu geras rezultatas jei mineta > prieskoniu misini naudoti desreliu ar desru gamybai. > > > Indraja wrote: >> Sveiki, nugi emem ir prisidarem tu skilandziu. :) >> Dautartes pageidavimu - apie procesa ir recepturas. >> Uzsisakem pas ukininkus 2 kiaules kumpius, su oda, kaulais, abu svere >> apie 33 kg. >> Nuemem nuo ju oda, atskyrem lasinius, ispjaustem po raumenuka - atskyrem >> viska kaulo. Didiji slaunikauli gavo suniukas, tai labai apsidziauge :) >> Is keleto smulkesniu - barsciai seimynai :) >> Raumenine mesa, kur dailesne pjaustem peliu mazais gabaleliais, ne tokia >> dailia - atidejom malimui, lasinius - pjaustem atskirai. Tiesa, visu >> lasiniu, kiek buvo ant tu kumpiu, nesudejom i skilandzius, palikom >> spirgam ir pan., nes mano manymu butu buve per riebu. "Negraziaja" mesa >> sumalem mechanine mesmale. Bandem ir su kombainu, bet jis rupuze, >> kietesnius gablaiukus palikdavo nesmulkintus, o likusia mesa, kaip ir >> kazkas anksciau porino, norejo skubos tvarka paversti i tyre... taigi, >> kombainas buvo atidetas kokiam kitam tikslui, ir mesyte sumalta rankine >> mesmale per stambuji sieteli. (Pamirsau pamineti, kad "vasarinius" >> cesnakus (apie puse kg) nusilupom is vakaro.) >> Kai mesa buvo paruosta - grazus gabaliukai suversti kartu su malta liesa >> mesa i viena puoda, pradejom ruosti prieskonius ir kitus priedus. >> Cia pasitarnavo kombainas ir labai dailiai sukapojo cesnakus. Tuomet >> norejau ji panaudoti ir pipiru kapojimui, deja - nepatiko smulkumas, ir >> staiga prisiminiau savo miela dailia akmenine grustuve :) Tada i ja >> suzeriau juoduosius karciuos pipirus ir kvapniuosius, proporcija mazdaug >> 5/1. Sutrynus pipirus, tarkavau muskato riesutus. Visam mesos kiekiui - 5 >> vnt. Sverem druska. >> Visom proporcijom vadovavaus pagal savo surinktus "liudininku parodymus", >> o ne tetulytes pagalbininkes recepta (nes jis buvo su salietra). Taigi >> turejau susirasius tokias proporcijas: >> 5 kg mesos, 200 g akmens druskos (galima ir siek tiek daugiau, jei >> nededama salietros), 1 saukstelis cukraus, 1 saukstas pipiru, keletas >> kvepianciju pipiru, 1 muskato riesutas, "vasariniu" cesnaku - apie 100 g, >> dar savo nuoziura dejau 1 sauksteli savo dziovintu paprastu cesnaku, 100 >> g spirito (pylem medicinini 70%), ir dar tetulyciu siaubui dejau 1 gera >> sauksteli sutrintu, savo dziovintu, cili pipiru. Gaila, neturejom kolyto, >> bet kad jau taip paimprovizavau su cili, tai kazi ar jis ten butu >> jautesis :) >> I susmulkinta ir malta mesa supylem spirita ir minkem, kad spiritas >> pasiskirstytu ir susigertu. Susverus druska, visa jos kieki sumaisiau su >> pipirais, cukrumi, muskato riesutu, dziovintais cili pipirais ir zaliais >> ir dziovintais cesnakais. Prieskoniu su druska misini suverciau i mesa, >> ir minkiau gera pusvalandi... minkyti reikia tol, kol mase tampa >> vienalyte - nuo to priklauso ar bus oro tarpeliai kemsant ar ne. Kai mase >> tapo vienalyte - pagaliau suverciau supjaustytus lasinukus. Lasiniu dejau >> savo nuoziura, gal 1/8 visai mesos masei. Kaip patyrusios seimininkutes >> aiskino - skonio reikalas. Tada dar paminkiau, tik tiek, kol lasinukai >> tolygiai pasiskirstys po mesos mase. >> Pries kemsant visa mesa suspaudem i kumscio dydzio "guziukus" ir >> pasiruosem kisimui i mesmale. Beje pusles paruose pati pagalbininke, kiek >> zinau - tik pamirke, isplove ir isverte. Aisku, anot jos - labai svarbu >> geras nusipirkt, nes ne visos buna su galiukais, kuriuos patogu uzrist. >> Taigi, pritaisem prie mesmales tutele desrom daryt, movem po viena tas >> kiauliu pusles ir kimsom, kimsom... Kiekviena prikimsta pusle, uzrisam >> siuliuku ir statom i puodus, dubenius. Kadangi pusles pirko mazutes - tai >> gavosi 19 skilandziu is visos mesos. Dabar jie stovi virtuvej surykiuoti, >> nes anot pagalbininkes - turi pastovet siltai pora dienu, kol pusles - >> pavirsius skilandziu "paraudonuoja", kaip supratau - turi apdziut. Po >> to - risim virveles prie ju ir kabinsim vesiai, sausai, gerai vedinamoje >> patalpoje. Kaip pastebeja po paros - skilandukai su cili pipirais, ne >> radonuoja, o darosi labiau orandziniai, matyt del pipiru. Neas kiti >> skilandziai, kurios tetulytes daresi sau ir dejo salietros - ima igauti >> tamsiai rasuva spalva. >> >> P.S. Kam atordo nelietuviska ir skilandziu izeidziantis faktas - cili >> pipirai - turiu pasiteisinima. Cili pipirai turi konservuojanciu savybiu, >> todel juos dejom ne tik del skoniniu savybiu, nes nedejom salietros. >> P.S.P.S. Nezinau kodel, bet seimininkute, kuri mum padejo, skilandziu >> neslegia po lentutem. Mes irgi vadovaujames jos patirtimi ir darom, kaip >> patare. Kas gausis, matysim anksciausiai po poros men. >> >> Klausimai, patarimai ir pastabos - welcome :) >> Kita kart darant skilandzius - stengsimes pasinaudot. >>