Nu reiks "nusaut", kai pakabinsim, o tikimes sivakar ant karties suvert... O balius, tai taip iseina, kai sudzius, tai gal po poros men. :) -- pagarbiai; Indraja "Daiva D." <ddaiva@gmail.com> wrote in message news:igvj4s$ass$1@trimpas.omnitel.net... > O nuotrauka? > (ir kada skilandziu balius? :))))) > > "Indraja" <indraja_@_indraja.com> wrote in message > news:igsn13$j61$1@trimpas.omnitel.net... >> Sveiki, nugi emem ir prisidarem tu skilandziu. :) >> Dautartes pageidavimu - apie procesa ir recepturas. >> Uzsisakem pas ukininkus 2 kiaules kumpius, su oda, kaulais, abu svere >> apie >> 33 kg. >> Nuemem nuo ju oda, atskyrem lasinius, ispjaustem po raumenuka - atskyrem >> viska kaulo. Didiji slaunikauli gavo suniukas, tai labai apsidziauge :) >> Is >> keleto smulkesniu - barsciai seimynai :) >> Raumenine mesa, kur dailesne pjaustem peliu mazais gabaleliais, ne tokia >> dailia - atidejom malimui, lasinius - pjaustem atskirai. Tiesa, visu >> lasiniu, kiek buvo ant tu kumpiu, nesudejom i skilandzius, palikom >> spirgam >> ir pan., nes mano manymu butu buve per riebu. "Negraziaja" mesa sumalem >> mechanine mesmale. Bandem ir su kombainu, bet jis rupuze, kietesnius >> gablaiukus palikdavo nesmulkintus, o likusia mesa, kaip ir kazkas >> anksciau >> porino, norejo skubos tvarka paversti i tyre... taigi, kombainas buvo >> atidetas kokiam kitam tikslui, ir mesyte sumalta rankine mesmale per >> stambuji sieteli. (Pamirsau pamineti, kad "vasarinius" cesnakus (apie >> puse >> kg) nusilupom is vakaro.) >> Kai mesa buvo paruosta - grazus gabaliukai suversti kartu su malta liesa >> mesa i viena puoda, pradejom ruosti prieskonius ir kitus priedus. >> Cia pasitarnavo kombainas ir labai dailiai sukapojo cesnakus. Tuomet >> norejau >> ji panaudoti ir pipiru kapojimui, deja - nepatiko smulkumas, ir staiga >> prisiminiau savo miela dailia akmenine grustuve :) Tada i ja suzeriau >> juoduosius karciuos pipirus ir kvapniuosius, proporcija mazdaug 5/1. >> Sutrynus pipirus, tarkavau muskato riesutus. Visam mesos kiekiui - 5 vnt. >> Sverem druska. >> Visom proporcijom vadovavaus pagal savo surinktus "liudininku parodymus", >> o >> ne tetulytes pagalbininkes recepta (nes jis buvo su salietra). Taigi >> turejau >> susirasius tokias proporcijas: >> 5 kg mesos, 200 g akmens druskos (galima ir siek tiek daugiau, jei >> nededama >> salietros), 1 saukstelis cukraus, 1 saukstas pipiru, keletas kvepianciju >> pipiru, 1 muskato riesutas, "vasariniu" cesnaku - apie 100 g, dar savo >> nuoziura dejau 1 sauksteli savo dziovintu paprastu cesnaku, 100 g spirito >> (pylem medicinini 70%), ir dar tetulyciu siaubui dejau 1 gera sauksteli >> sutrintu, savo dziovintu, cili pipiru. Gaila, neturejom kolyto, bet kad >> jau >> taip paimprovizavau su cili, tai kazi ar jis ten butu jautesis :) >> I susmulkinta ir malta mesa supylem spirita ir minkem, kad spiritas >> pasiskirstytu ir susigertu. Susverus druska, visa jos kieki sumaisiau su >> pipirais, cukrumi, muskato riesutu, dziovintais cili pipirais ir zaliais >> ir >> dziovintais cesnakais. Prieskoniu su druska misini suverciau i mesa, ir >> minkiau gera pusvalandi... minkyti reikia tol, kol mase tampa vienalyte - >> nuo to priklauso ar bus oro tarpeliai kemsant ar ne. Kai mase tapo >> vienalyte - pagaliau suverciau supjaustytus lasinukus. Lasiniu dejau savo >> nuoziura, gal 1/8 visai mesos masei. Kaip patyrusios seimininkutes >> aiskino - >> skonio reikalas. Tada dar paminkiau, tik tiek, kol lasinukai tolygiai >> pasiskirstys po mesos mase. >> Pries kemsant visa mesa suspaudem i kumscio dydzio "guziukus" ir >> pasiruosem >> kisimui i mesmale. Beje pusles paruose pati pagalbininke, kiek zinau - >> tik >> pamirke, isplove ir isverte. Aisku, anot jos - labai svarbu geras >> nusipirkt, >> nes ne visos buna su galiukais, kuriuos patogu uzrist. >> Taigi, pritaisem prie mesmales tutele desrom daryt, movem po viena tas >> kiauliu pusles ir kimsom, kimsom... Kiekviena prikimsta pusle, uzrisam >> siuliuku ir statom i puodus, dubenius. Kadangi pusles pirko mazutes - tai >> gavosi 19 skilandziu is visos mesos. Dabar jie stovi virtuvej surykiuoti, >> nes anot pagalbininkes - turi pastovet siltai pora dienu, kol pusles - >> pavirsius skilandziu "paraudonuoja", kaip supratau - turi apdziut. Po >> to - >> risim virveles prie ju ir kabinsim vesiai, sausai, gerai vedinamoje >> patalpoje. Kaip pastebeja po paros - skilandukai su cili pipirais, ne >> radonuoja, o darosi labiau orandziniai, matyt del pipiru. Neas kiti >> skilandziai, kurios tetulytes daresi sau ir dejo salietros - ima igauti >> tamsiai rasuva spalva. >> >> P.S. Kam atordo nelietuviska ir skilandziu izeidziantis faktas - cili >> pipirai - turiu pasiteisinima. Cili pipirai turi konservuojanciu savybiu, >> todel juos dejom ne tik del skoniniu savybiu, nes nedejom salietros. >> P.S.P.S. Nezinau kodel, bet seimininkute, kuri mum padejo, skilandziu >> neslegia po lentutem. Mes irgi vadovaujames jos patirtimi ir darom, kaip >> patare. Kas gausis, matysim anksciausiai po poros men. >> >> Klausimai, patarimai ir pastabos - welcome :) >> Kita kart darant skilandzius - stengsimes pasinaudot. >> >> -- >> pagarbiai; >> Indraja >>