O nuotrauka? (ir kada skilandziu balius? :))))) "Indraja" <indraja_@_indraja.com> wrote in message news:igsn13$j61$1@trimpas.omnitel.net... > Sveiki, nugi emem ir prisidarem tu skilandziu. :) > Dautartes pageidavimu - apie procesa ir recepturas. > Uzsisakem pas ukininkus 2 kiaules kumpius, su oda, kaulais, abu svere apie > 33 kg. > Nuemem nuo ju oda, atskyrem lasinius, ispjaustem po raumenuka - atskyrem > viska kaulo. Didiji slaunikauli gavo suniukas, tai labai apsidziauge :) Is > keleto smulkesniu - barsciai seimynai :) > Raumenine mesa, kur dailesne pjaustem peliu mazais gabaleliais, ne tokia > dailia - atidejom malimui, lasinius - pjaustem atskirai. Tiesa, visu > lasiniu, kiek buvo ant tu kumpiu, nesudejom i skilandzius, palikom spirgam > ir pan., nes mano manymu butu buve per riebu. "Negraziaja" mesa sumalem > mechanine mesmale. Bandem ir su kombainu, bet jis rupuze, kietesnius > gablaiukus palikdavo nesmulkintus, o likusia mesa, kaip ir kazkas anksciau > porino, norejo skubos tvarka paversti i tyre... taigi, kombainas buvo > atidetas kokiam kitam tikslui, ir mesyte sumalta rankine mesmale per > stambuji sieteli. (Pamirsau pamineti, kad "vasarinius" cesnakus (apie puse > kg) nusilupom is vakaro.) > Kai mesa buvo paruosta - grazus gabaliukai suversti kartu su malta liesa > mesa i viena puoda, pradejom ruosti prieskonius ir kitus priedus. > Cia pasitarnavo kombainas ir labai dailiai sukapojo cesnakus. Tuomet norejau > ji panaudoti ir pipiru kapojimui, deja - nepatiko smulkumas, ir staiga > prisiminiau savo miela dailia akmenine grustuve :) Tada i ja suzeriau > juoduosius karciuos pipirus ir kvapniuosius, proporcija mazdaug 5/1. > Sutrynus pipirus, tarkavau muskato riesutus. Visam mesos kiekiui - 5 vnt. > Sverem druska. > Visom proporcijom vadovavaus pagal savo surinktus "liudininku parodymus", o > ne tetulytes pagalbininkes recepta (nes jis buvo su salietra). Taigi turejau > susirasius tokias proporcijas: > 5 kg mesos, 200 g akmens druskos (galima ir siek tiek daugiau, jei nededama > salietros), 1 saukstelis cukraus, 1 saukstas pipiru, keletas kvepianciju > pipiru, 1 muskato riesutas, "vasariniu" cesnaku - apie 100 g, dar savo > nuoziura dejau 1 sauksteli savo dziovintu paprastu cesnaku, 100 g spirito > (pylem medicinini 70%), ir dar tetulyciu siaubui dejau 1 gera sauksteli > sutrintu, savo dziovintu, cili pipiru. Gaila, neturejom kolyto, bet kad jau > taip paimprovizavau su cili, tai kazi ar jis ten butu jautesis :) > I susmulkinta ir malta mesa supylem spirita ir minkem, kad spiritas > pasiskirstytu ir susigertu. Susverus druska, visa jos kieki sumaisiau su > pipirais, cukrumi, muskato riesutu, dziovintais cili pipirais ir zaliais ir > dziovintais cesnakais. Prieskoniu su druska misini suverciau i mesa, ir > minkiau gera pusvalandi... minkyti reikia tol, kol mase tampa vienalyte - > nuo to priklauso ar bus oro tarpeliai kemsant ar ne. Kai mase tapo > vienalyte - pagaliau suverciau supjaustytus lasinukus. Lasiniu dejau savo > nuoziura, gal 1/8 visai mesos masei. Kaip patyrusios seimininkutes aiskino - > skonio reikalas. Tada dar paminkiau, tik tiek, kol lasinukai tolygiai > pasiskirstys po mesos mase. > Pries kemsant visa mesa suspaudem i kumscio dydzio "guziukus" ir pasiruosem > kisimui i mesmale. Beje pusles paruose pati pagalbininke, kiek zinau - tik > pamirke, isplove ir isverte. Aisku, anot jos - labai svarbu geras nusipirkt, > nes ne visos buna su galiukais, kuriuos patogu uzrist. > Taigi, pritaisem prie mesmales tutele desrom daryt, movem po viena tas > kiauliu pusles ir kimsom, kimsom... Kiekviena prikimsta pusle, uzrisam > siuliuku ir statom i puodus, dubenius. Kadangi pusles pirko mazutes - tai > gavosi 19 skilandziu is visos mesos. Dabar jie stovi virtuvej surykiuoti, > nes anot pagalbininkes - turi pastovet siltai pora dienu, kol pusles - > pavirsius skilandziu "paraudonuoja", kaip supratau - turi apdziut. Po to - > risim virveles prie ju ir kabinsim vesiai, sausai, gerai vedinamoje > patalpoje. Kaip pastebeja po paros - skilandukai su cili pipirais, ne > radonuoja, o darosi labiau orandziniai, matyt del pipiru. Neas kiti > skilandziai, kurios tetulytes daresi sau ir dejo salietros - ima igauti > tamsiai rasuva spalva. > > P.S. Kam atordo nelietuviska ir skilandziu izeidziantis faktas - cili > pipirai - turiu pasiteisinima. Cili pipirai turi konservuojanciu savybiu, > todel juos dejom ne tik del skoniniu savybiu, nes nedejom salietros. > P.S.P.S. Nezinau kodel, bet seimininkute, kuri mum padejo, skilandziu > neslegia po lentutem. Mes irgi vadovaujames jos patirtimi ir darom, kaip > patare. Kas gausis, matysim anksciausiai po poros men. > > Klausimai, patarimai ir pastabos - welcome :) > Kita kart darant skilandzius - stengsimes pasinaudot. > > -- > pagarbiai; > Indraja >