Tema: Re: Pašalusios vynuogės
Autorius: Povilas
Data: 2012-10-31 20:40:23
Justai, arba as suklydau rasydamas ir nepaminejau apie tai,kad skiedziamos 
musu platumose uzaugusiu uogu ir vaisiu sultys ir todel pripazystu savo 
klaida.Bet man svieciasi,kad tikrai atkreipiau demesi i tai,kad skiedziamos 
sultys tik musu krastuose,nes uogos neprigamina tiek cukraus,bet uztektinai 
per daug yra rugsties,o pasekoje skiedimu isprendziams teisingas 
saldumo/rugstumo balansas.
O kas link Krymo, tai jau net rusai kuria komedijas (pvz.Svaty) apie 
vynus,kuriuos ten parduoda vietine fauna.Kas be ko ,panasiu ar net 
"geresniu" vynu galima pasigaminti ir pas mus - Medeja pardavineja 
"teisingus" komplektus :
http://www.medeja.lt/index.php?kk=3&vv=4

P.S.Rusai rode laida,kuri yra ir youtube,kaip kroociausi Maskvos 
egzpertai-vynu zinovai apsipiso degustuodami ir auksciausia vieta skyre 
surogatui,pagamintam is cheminiu priedu!O Tu sakai,kad atpazysti gerus Krymo 
vynus :)



"Justas" <mute@localhost.net> wrote in message 
news:k6p8s0$ctm$1@trimpas.omnitel.net...
> salyse kur yra kazkokios vyno darymo is vynuogiu tradicijos butent savam 
> ukyje niekas apie joki skiedima net negalvoja, jau nesnekant apie cukraus 
> skaiciavimus. taigi pakartosiu pacio zodzius, kad nesivelti i kvaila ginca 
> gal reiktu susilaikyti nuo kategorisku teiginiu.
> nuosirdziai uzjauciu kad neteko kryme normalaus produkto paragaut. ten 
> normaliai auga mylimos vynuogiu rusys. pats asmeniskai netaikau i jokius 
> somelje ir panasius iskrypimus, man vynas yra skanus arba ne ir tiek ziniu 
> :)
>
> 2012.10.30 19:07, Povilas rašė:
>> Tiketis pasigaminti kazka tokios kokybes,kas Justui ne butu v-padlu
>> gerti,reik ir ziniu ir paciu uogu ir palankiu oro salygu konkreciais
>> metais.Bent man nera teke nei LT ,nei kad ir Kryme ragauti kazko tokio
>> is serijos hand made,ka noreciau gert kasdien.
>> O jeigu nesi dideli somelje ir patenkins tradicinis" lietuviskas" ar
>> kitose postsovieticus valstybese priimtas savo sodo vaisiukas,tada
>> beveik be isimties visas sultis priimta skiesti.Kokiu santykiu? Yra
>> visokiausios lieraturos,ivairiausiu cukraus lygio skaiciuokliu,bet
>> realiai,tai uzteks to,kad kazkiek jaustum ta santyki tarp turimo
>> savaiminio rugstumo ir saldumo ir to ko tikiesi gauti galutiniame
>> rezultate.
>>
>> "QFX911" <turbosg@gmail.com> wrote in message
>> news:k6o1q6$526$1@trimpas.omnitel.net...
>>>
>>> oki, kad jau tokia diskusija uzvire ir man idomus vienas klausimas:
>>> elementaru, kad pas mus vynuoges nespeja tiek sunokti kaip pietuose,
>>> sukaupia gerokai maziau cukraus, tikrai su organiniu rugsciu perteklium
>>> pastoviai tenka susidurti. Koks budas ji isbalansuoti labiausiai
>>> priimtinas?
>>>
>>> qfx911
>>>
>>>
>>> "Justas" <mute@localhost.net> wrote in message
>>> news:k6mm99$8s1$1@trimpas.omnitel.net...
>>>> normalios vyno mieles randamos ant pacios vynuoges :)
>>>>
>>>> ice wine skirtos vynuoges turi ne "pasalti" kaip cia kad rase o
>>>> normaliai susalti, nemaziau -7 celsijaus. rinkt reikia mikliai nakti
>>>> ar paryciais ir apdorot nespejus joms atsilti. beto labai svarbu yra
>>>> oro salygos iki tu vynuogiu susalimo, kartais jos sugenda, kartais
>>>> nepakankamai susala, kartais persala. ten nemazai faktoriu groja..
>>>> ne kiekvienais metais pavyksta ji padaryt.
>>>> pats principas sito vyno yra toks, kad susalus uoguose vandeniui jis
>>>> turi likti prese, o bega toks sulciu "koncentratas"
>>>> iseiga tokio vyno yra idomi, gaunasi apie puslitris is 15kg vynuogiu.
>>>> esu is rieslingo siektiek pasidares bet vis dar nenusiteikes ragaut.
>>>>
>>>> o kas liecia lietuviskas vynuogiu vyno darymo tradicijas, pirktines
>>>> mieles, visokius skiedimus tai ziauru paprasciausiai skaityt :)
>>>> geriau nekomentuosiu. tiesa visokio lygio izvratu yra, kazkur spaudoj
>>>> skaiciau kad pasvalio rajone yra super vynuogiu augintojas, ten
>>>> galybe rusiu turi ir eksperimentuoja, bet jam paciam skaniausias yra
>>>> burokeliu vynas, tai ka cia ir bepridurt :)
>>>>
>>>> siaip kad atsakyt i klausima tai vyna gali daryt, tik neaisku kas ten
>>>> gausis, kiek naturaliu mieliu ir cukraus jos tures. musu klimate reik
>>>> priedu ir moket su jais zaist. del to neprasidedu ir techniniu
>>>> vynuogiu neauginu. siaip ice wine yra ivairiu, ten juos pagal
>>>> susitarima ir prietarus daro. vieni sako kad pakartotinis uzsalimas
>>>> kenkia, kiti ta specialiai propaguoja. gali bandyt ir tu, t.y. laukt
>>>> kol jos normaliai uzsals. aisku tokiomis oro salygomis koks yra musu
>>>> klimatas tai ten dar pelesio reik saugotis, bet jis jau turetu but
>>>> seniau pasirodes jei taip buvo lemta.
>>>>
>>>> 2012.10.29 21:09, M20 rase:
>>>>> Del Medejos ir vyno mieliu gal placiau, Povilai?
>>>>> Kur gaunamos normalios vyno mieles, ir kas yra su tom kur Medejoj?
>>>>>
>>>>> "Povilas" <nomail@mail.com> wrote in message
>>>>> news:k6mgni$338$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>>> Drasiai gali daryti,o jei gausi kur nors normaliu vyno mieliu (ne is
>>>>>> Medejos), tai tikrai gausis normaliai.Jei matysi,kad sultys per
>>>>>> rugscios,o
>>>>>> tai beveik garantuota su lietuviskom vynuogem,tai kazkiek praskiesk
>>>>>> jas.
>>>>>>
>>>>>> "zauras" <nerix@hotmail.com> wrote in message
>>>>>> news:k6lvda$e7u$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>>>> Sveiki,
>>>>>>> taip netikėtai užsnigus vynuogės liko kaboti. Aišku, šalčio gavo
>>>>>>> kažkiek.
>>>>>>> Kaip manot, iš tokių galima dar vyną daryt gėrimui, o ne išpylimui?
>>>>>>> Ar palikt paukščiams?
>>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>
>>>
>>