Tema: Re: V.Mitė. Nepriklausoma LTSR - ne metafora, bet realybė
Autorius: Makauskas Vidas
Data: 2009-11-23 16:28:09
> Tik va išvados ir mintys man kyla visai kitokios nei kad tau, Vidai.
>
Tai kad as idejau viena is to straipsniu komentaru, kad tema "uzvesti". Idedu dar siek tiek. Cia bus ir mano siokie tokie "uzvedimui". Tiesa jie buvo skirti delfistams.

ukininkas, 2009 11 23 11:40
100% vyksta Lietuveleje kas parasyta, kas liecia kolukiu isvogima tai visa 200%,nes visa kas buvo pastatyta supirkta technika atiteko kolukinei partinei nomenklaturai pradedant brigadininkais baigiant pirmininkais. Po keliu metu ta sutve jau pradejo besikuriantiems ukininkams ta pacia pagrobta technika pardavineti ir nuomoti prichvatizuotas patalpas. Miestuose ar ne tas pats vaizdelis... Kokie valdininku portfeliu pasidalinijimai vyksta visose ypac valstybinese institucijose, tas pats kaip sovietu laikais svarbu butu lojalus turetu rysiu,o kompetencija nereikalinga. Sovietu laikais buvo tik vienas pliusas dar nomenklaturos darbuotojas turejo tureti nors siek tiek kompetencijos.

Na na, 2009 11 23 12:13
Na, įdomus straipsnis, nors ir ne be klaidų. Viena didžiausių, mano nuomone, yra jo politkorektiškumas, t.y. tai, kad autorius vėl bando visus šunis sukarti partinei LTSR nomenklatūrai. O tiesa, deja, yra ta, kad tos nomenklatūros šaknys siekia ne tiek tarybinius, kiek prieškarinius laikus, kai gerokai papuvusi valdžia 1938 metais bandė patyliukais parduoti Lietuvą Lenkijai. Jei ne vokiečiai, užsiminę lietuviams apie greitai kilsiantį karą, p. Mitė šiame straipsnyje visus šunis kartų ne ant okupantų rusų, o ant okupantų lenkų, nors nei vieni, nei kiti nekalti, kad mes jau kokius 600 metų nemokame ginti savo interesų. 
Mano nuomone, didžiausia bėda yra ne tai, kad mes esame maža tauta ar kad turime stipresnius kaimynus. Tautos dydis yra nesvarbu, jei ši tauta turi valią išgyventi. Juk rusai nepalaužė suomių, kurie iš viso neturėjo valstybės iki XX a. pradžios, tą patį mums rodo ir Izraelio pavyzdys. Lietuvos bėda visada buvo tautinio elito neturėjimas (arba jo bestuburiškumas, jei norite. Visi "tautiniai" XX-XXI a. politikai darė biznelį pradžioje iš spalvotų dainuojančių revoliucijų, o paskui žiūrėjo, kaip parduoti atsiplėštą pasausėlio gabalą kokiai nors sąjungai. Ir visokie lanzbergiai, ozolai ir prunskienės čia anaiptol ne nkalta bejėgė išimtis, kaip bando parodyti autorius - nė vienas iš jų resursų perdalijimo metu nuskriaustas neliko. Ir tegu, negaila būtų. Bėda, kad savo pyrago dalį jie atsiplėšė sunaikindami visą XX a. visos tautos padarytą įdirbį. O tai jau yra nusikaltimas, už kurį palikuonys mūsų kartą dar ne kartą nuteis

Vladimiras, 2009 11 23 13:11
Vogdami buvę nomenklatūrininkai vieningai visą kaltę už išvogtą Lietuvą vertė ir tebeverčia V.Landsbergiui. Tai laikas nuo laiko pakursto Latviu gatvės aktyvas. O juk nuo 1992 metų Seimo rinkimų valdžia ilgus metus atsidūrė buvusių komunistų rankose, kurie mokėjo ja pasinaudoti savo naudai. Vien Draugystės privatizavimas tai rodo. Jau nekalbu apie nomenklatūros siautėjimą rajonuose.

Magdalena, 2009 11 23 13:15
Vidaus reikalų sistemos darbuotojai, pokaryje buvę stribais ir naikinę Lietuvos patriotus, Lietuvos Respublikos metais, išeidami į pensiją, gavo ministerijos pasižymėjimo ženklus. Didesnio pasityčiojimo iš lietuvių negalima ir sugalvoti. Gal kas pagaliau paskaičiuos, kiek stribų tapo Lietuvos Respublikos policijos žymūnais.

nu jo, 2009 11 23 13:19
Tai reiškia tik tai, jog Lietuvą faktiškai valdo tarybinė ūkinė ir partinė nomenklatūra. + pedofilai

to Žiauri tiesa į akis,, 2009 11 23 13:21
Tauta nėra "kantri, disciplinuota ir tvarkinga". 
Tauta yra degradavimo stadijoj, susitaiklymo su viskuo būsenoj, tai vergų tauta. 
Karingos ir protingos tautos priešinasi, kovoja, nesitaiksto su neteisybę, deja ši tauta yra apatiška ir prisitaikėliška.
Labai gaila, kad nėra kovojama dėl savo vaikų ateities Lietuvoje. Vaikai išvyks,o kas liks?

IS JAV, 2009 11 23 13:34
nuostabiai teisingas staipsnis, tiktai autorius pamirso pamineti dar viena grupe zmoniu, kurie, budami puikiai issilavine idealistai, nebegaleje prisitaikyti ir gyventi " Nepriklausomoje LTSR ", isvaziavo be bilieto atgal. Tokia butu musu seima- du issilavine zmones su kudikiais isvyko, nes negalejo gyventi svogeriu, nihilistu ir demagogu salyje,jie dirba mokslininkais, vaikai mokosi geriausiuose JAV universitetuose- deja, jie jau nebeturi LT pilietybiu, nes isvyko 1992- aisiais, jie jau balsuoja uz JAV Prezidentus, ir niekada nebeplanuoja grizti- ir vaikams uzdraude tai daryti.

Ūkininkas, 2009 11 23 13:24
To tarybiniam. Žinai, didesnės vergovės, kaip tarybiniais laikais, jau ir nesugalvosi. Atsimenu mūsų kolūkio pirmininkas jam nepatikusius kolūkiečius paprasčiausiai MUŠDAVO. Ir pasiskūsti visi bijodavo, juk pirmininkas kartu su partijos ir kt. valdžia medžiodavo ir gerdavo. Kolūkio pirmininkėlis visiems buvo dievas trijuose asmenyse. Juk nuo jo priklausė visų gerovė arba jei neįtiksi - tu būsi niekas. 
Ir aplamai, kas bent žodį galėjo tada ištarti prieš visagalę valdžią? 100 proc. dabartinių Delfi komentatorių sėdėtų kalėjime, nors patys žinote, kad sovietmečiu interneto niekas būtų neleidę naudoti.
--
19 metu pradejau dirbti statybose darbu vykdytoju. Elgiausi su darbininkais kaip su zmonemis. Tai jie eme tuo naudotis - nedirbti, pijokauti. As jiems uz tai atlyginima "rezti". Sustreikavo. Teko keisti darboviete.
Naujoje darbovieteje pijokus lupdavau be jokio gailescio kaip sunis. Vienam, mane pamacius, kojos imdavo drebeti. Bet finansiskai nebausdavau. Turedami toki griezta ir gera darbu vykdytoja gerbe ir budavo gatavi uz tai rankas buciuoti.

Kl to Ukininkas, 2009 11 23 13:43
Tau buvo bloga prie sovietu? Mushe? O pats kuo buvai tada? Pirmininko pavaduotoju, agronomu ar brigadyrium ir negalejai mushti? Uz tai prisivogei kai kolhozus griove? O dabar nieko nemushi ir neishnaudoji savo ukije?

zmonos skusdavosi i profkoma, 2009 11 23 13:44
Jeigu vyras zmona prilupdavo ar algos ne visa atiduodavo skusdavos i partkoma ir fabrikuos zmonoms leisdavo paciom alga pasiimt.

birutė, 2009 11 23 13:44
Jei ne mūsų kartos žmonės,kurių absoliuti dauguma šios šalies piliečių,jei ne tie,kuriuos tamsta linkęs smerkti,tai kaži ar šiandien bekalbėtumę lietuviškai,ar būtų buvęs Baltijos kelias ir ta Nepriklausomybė.
Tik nereikia bandyti aiškinti,kad visur dominavo tremtiniai,disidentai.Jei ne tas eilinis kolūkietis,darbininkas,anoje valstybėje mokslus baigęs inteligentas,šnipštas būtų iš viso to.
O ką jie iš to gavo?Kaip buvo niekas,taip ir liko.Bet baisiausia,kad dabar jie tampa niekam nereikalingi.Atsirado naujas elitas ir,toli gražu.ne vien buvę,bet pakankamai landūs,pilni neapykantos ir demagogogijos.
Taip.kad apie mūsų kartas,tiems kurie turi virš keturiasdešimt,prašyčiau mandagiau.Mes ir buvome ta statybinė medžiaga iš kurios Nepriklausomybę pastatė.Tik,jei atvirai,velniam ji mums tokia.Anoje nors žinojom prieš ką priešinamės,o šioje - savi ant sprando atsisėdo ir daug baisiau nei okupantai.

ŽEMAITIS to U522, 2009 11 23 13:58
Na nežinau, kaip Jums atrašyti, nes suplakėt viską į vieną ir maišot pirštą su šventu dalyku... Biški nusišnekėjot. Pamąstykit logiškai, iš kokių savanorių ir kokią policiją, ar bent kiek galvelėje turit supratimo apie policijos darba? Tai ne tik tie, kur stovi ant kelio ir ima pakišas, tai ne tik patruliai mieste. Ar įsivaizduojat, kas būtu, jei operatyvininkus, turinčius savo agentūras, būtu išviję į gatvę? Manau, kad ne, užtenka kad mafijos gretas papildė KGBistai. O "savanorių" buvo į policija, tai priimdavo jaunus vyrukus, kurie po kelių savaičių prisidirbdavo ir juos arba išvydavo, arba net sodindavo. Nereikia lyginti policijos ir armijos. Koks bordakas buvo SKATe po nepriklausomybės (apie tai žinau ne iš pasakojimų), tai man net nesinori rašyti ir kokias funkcijas, anot tamstos, jie vykdė geriau (turiu omenį mūsų kariuomenę), jie nieko nevykdė... Dar dėl saugumo, t.y. dėl KGB, taip juos visus atleido, taip formavimo iš naujo ir formavo iš politiškai aktyvių žmonių ir beje, iš tos pačios milicijos darbuotojų ir dažnai ne pačių geriausių, bet garsiausiai rėkiančių. Mūsų visa valstybėnė valdžia buvo kuriama ne dėka geriausių specialistų, o dėka to, kaip sugebėjai garsiai rėkti, kad tu esi lietuvių patriotas. Nežinau kiek Jus metelių, bet manau, kad Jūs jaunas žmogus ir paprasčiausiai galvojate ne galva, o emocijomis. Tai nėra blogai, bet tik tada, kai tai lygiomis dalimis su blaiviu protu...

to laukiam 12:01, 2009 11 23 14:21
tai runkelio, baudžiauninko mąstysena:"sėdim ant pečiaus ir laukiam kol landsbergis ką padarys". O kodėl, susivienijęs su kitais piliečiais nepareikalaujat, kad būtų panaikintas 10 metų senaties terminas turtiniams nusikaltimams? Tie, kurie tik laukia, susilauks tiktai barzdos.

Edis ŽEMAIČIUI, 2009 11 23 14:21
Istorija padodo kad po senosios sistemos žlugimo geriausiai vystosi tos šalys kur politinis elitas nušluojamas nuo valdžios. 
Geri du pavyzdžiai : po po fašistinės Vokietijos žlugimo Vokietijos Federatyvinė respublika. Ir Japonijos po pralaimėto karo. 
Demokratijos negalima patikėti kurti senajai partinei ir ūkinei nomenklatūrai. 
Jeigu ES būtų mus priėmusi ne 2004 metais o "okupavusi" 1990 metais per 20 metų būtume tape demokratine visaverte valstybe , nebūtų kaip sako Mitė , LTSR.
---
Pritariu. Reikejo pamineti ir Estija. Ji is karto desovietizavo visokius brazauskus, paulauskus ir prunskienes...
"J.Almunia: pritarimą įvesti eurą Estija gali gauti jau birželį"
3w delfi.lt/news/economy/business/jalmunia-pritarima-ivesti-eura-estija-gali-gauti-jau-birzeli.d?id=26005905
--
Estau praktiskai jau gavo leidima euro ivedimui. Tai ko cia krokodilo asaromis zliumbiate, kad "esate durni lietuviai ir renkate i valdzia rusu okupacines valdzios kolaborantus ir nomenklatura"

Ra, 2009 11 23 14:22 birutei
Perskaitykite straipsnį dar kartą. Niekas nekalba apie "eilinis kolūkietį,darbininką,anoje valstybėje mokslus baigęs inteligentą". Kalbama apie NOMENKLATŪRĄ. Visi tie raikomų sekretoriai, CK instruktoriai, kolchozų pirmininkai ir panašūs Švonderiai Nepriklausomybę pradėjo turėdami neblogą pradinį kapitalą. Iš kovojusių už Nepriklausomybę tik saujelė pateko į naują nomenklatūrą, ir tie patys buvo vagių asimiliuoti. Jie galėjo pasirinkti: arba tapti tokiais pat vagimis, arba būti "suėstais". O Jūsų minimi darbininkai ir kolūkiečiai kaip buvo, taip ir liko su šakėmis.

Edis to HA AH AH,, 2009 11 23 15:06
Ar realiai bent domėjaisi kokia pas mus rinimų sistema? Viskas padaryta kad tas kuris kelią grėsmę šiai kalninei sovietinei sistemai būtų eliminuotas iš valdžios prisidengiant įstatymais. 
--
O kokia rinkimu sistema butu geresne? Per paskutinius rinkimus paulauskas ir prunskiene buvo eliminuoti. Jeigu chamai-ubagai-kolukieciai pries 20 metu nebutu sugrazine brazausku i valdzia tai vystytumes estisku pavyzdziu. Ar lietuviai tapo protingesni? Sprendziant is komentaru - ne.
+
Aitvaras to HA ACH ACH, 2009 11 23 15:12
--
Tik nepradek aiskinti, kad estai rinktu tokius veikejus kaip paulauskas ar prunskiene. Vagnoriaus laikais, stojant i ES estai viesai pareiske, kad kartu su lietuviais nesideres. Jeigu turi smegenu tai nesunkiai suprasi ka jie turejo omenyje.

taip, 2009 11 23 15:26
estai buvo sėkmingesni, nes jų religija pragmatiška (protestantai), jiems padėjo SUOMIJA (ta pati kalba), estai ir tarybiniais metais buvo kietai antitarybiškai nusiteikę, mažiau kolaboravo, estijoj žemė iš karto 1992 m. buvo grąžinta buvusiems savininkams be jokių žemės skraidymų, estai nėra tokie sentimentalūs žiopli romantikai kaip lietuviai, mažiau švenčių, procesijų, kalbų, dainų, daugiau racionalaus darbo. Estijoj daugiau žmonių 90-iais mokėjo anglų kalbą ypač politikai. Moksle ir visur kitur buvo mažiau imitacijos, apgavysčių, o daugiau pragmatizmo. Tautoj daugiau vieningumo, tauta taip nepasiduoda visokių kontorinių inicijuojamiems tarpusavio supiudymams, nes turbūt ir valstybės aukščiausi pareigūnai nėra tiek apiplėšę valstybę. Išvados piliečiams, mažiau garbinti politikus, nepasitikėti aklai niekuo, žiūrėti jiems į rankas, ką jie daro, o ne ką kalba.

Edis, 2009 11 23 15:27
Buvo sakoma prieš 20 metų pakenktėkite 5 metelius ir Lietuva suklestės. Ir žmonės patikėjo. Laikai buvo daug kartų sudetingesni , bet niekas nespjaudė į Lietuvos nepriklausomybę. Žmonės tikėjo tikėjo net daugiau kaip 5 metus. Buvo duotas duotas pasitikėjimo toks didelis kreditas nežinau net su kuo palyginti. Per 20 metų nuo 1918 iki 1938 metų galma tik palyginti būtų.
Šis kreditas iššvaistytas Lietuva atsidūrusi tokioje gylioje ekonominėje krizėje o skaudžiausia tai kad pasitikėjimo laisvės ir demokratija krizėje. 
Juk per 20 metų mes net nuo Estijos sugebėjome atsilikti , o ten juk beveik apie 40 procentų rusų kuriems sovietinė santvarka turėjo būti arčiau kūno.

Edžiui 15:18, 2009 11 23 15:56
skaitykit komentarą "taip" 15:26. Jūs tik patvirtinat to komentaro teiginius. Toks besąlygiškas tik tikėjimas ir pasitikėjimas būdingas buratinams, bet visai nebūdingas pragmatikams. Visi piliečiai turi būti ne miegantys romantikai, su savo dainavimais, procesijom, pasibuvimais, o apibrėžimas yra "piliečiai visada turi būti budrūs ir nepasitikėti savo tarnais",kitaip "sveiki atvykę į kvailių šalį". Nejaugi pamiršot vaikystėje skaitytą knygą? Lietuviai, imkit ir visi masiškai skaitykit knygą "Buratino nuotykiai", labai vaizdžiai aprašyta.

Edžiui 15:18, 2009 11 23 15:56
....imkit ir visi masiškai skaitykit knygą "Buratino nuotykiai"....
--
Lietuviui labiausiai patinka knyga "durniu laivas". Jos kelis simtatukstantinius tirazus isgraibste akimirksniu. Kas neskaite paminesiu, kad joje teigiama, kad Vilniaus TV boksto gynejus saude keliolika Landzbergio snaiperiu. Tokiems skaitytojams "Buratino nuotykiai" per sunki knyga.

Aitvaras, 2009 11 23 15:44
.... Aš netikiu šita valstybe ,nekenčiu jos ir būčiau jaunesnis tai tepčiau slides kur akys veda-pasilaidot noriu šalia tėvų. gaila vaikų aš kaip užbaigtas idiotas juos patriotizmo mokiau-viską padarysiu ,kad čia turtą išsiparduotų ir mautų lauk iš pusdurnių valstybės. Užtenka idiotų giminėj ,kurie galvas padėjo pokaryje už šitą valkatų kraštą...
--
Tai jau tau pradejo nebepatikti tavo pacio renkama valdzia? Pats rinkai visokius paulauskus, blinkeviciutes ir prunskienes i valdzia, o dabar nori tepti slides?
+
..... kedys pasirodo dar vyru esąs,o kiti kelnių pakabos nuogiems pautams apmyžtiems pridengti...
Pritariu. Prancuzai per pirmasias is vokieciu issilaisvinimo dienas paskerde apie 40,000 savo tautieciu, kolaboravusiu su vokieciais. 
Vokieciu belaisviai grizdami is Rusijos socialimo statybu per vagono langus mete savo tautiecius, kurie nelaisveje bande buciuoti rusu uzpakalius. 
Tu, visa gyvenima buciaves politrukams uzpakalius, dabar imi reiksti nepasitenkinima savo padetimi, kuria tu pasitrinkai savo noru. Tokiems vokieciai buvo numate krematoriumu krosnis.