aš manyčiau, kad didžiausia nesąmonė yra maišyti tautas į vieną katilą. Naujojoje Gvinėjoje buvo rasta tauta, kuri maitinosi 98 proc. topinambais, t.y., vien angliavandeniais, be jokių baltymų. Ir buvo sveiki bei pilni baltymų, daugiau nei tūlas vakarietis. Jų žarnyne gyveno clostridium perfingens, kuri anaerobinėmis sąlygomis gebėjo gaminti esencialines aminorūgštis. Tiek mano kuklus asmuo, tiek tamsta greičiausiai patiestume kojas ir nuo klostridijos, ir nuo aminorūgščių nevartojimo. Eskimų mityboje pagrindinę dalį sudarė riebalai, šiek tiek mažiau baltymų ir mažutėlytė dalelė angliavandenių. Ir aterosklerozės bei kitos negandos juos kankino bent jau ne daugiau, nei tūlą standartinį vakarietį. Tad nepradėkim daba ginčytis, kaip kažkas kažkur tūkstančius metų maitinosi, net tai nebūtinai taikytina mums. Dar vieną prisiminiau - senovės Lakonija, kareiviai ten gaudavo dubenį putros tik einant prieš miegą, visą dieną - nieko. Tai buvo patys stipriausi ir ištvermingiausi kariai visoje Antikoje. Bet čia pagrindinis dalykas buvo labai mažas maisto kiekis. Su labai mažu maisto kiekiu gali jį valgyti bet kada, organizmas su juo tikrai susidoros ir viską įsisavins iki paskutinės molekulės. O kai ėdama kaip prie lovio pripuolus, tada organizmas ne tik atsisako virškinti tam tikrus sunkiau skaidomus produktus, bet ir neįsisavina maistingųjų dalių. "RaR" wrote in message news:kncj13$rb8$1@trimpas.omnitel.net... Daugelyje tautų, pvz. kad ir pas prancūzus, sočiausias dienos pavalgymas vyksta vakare, gerokai po 18 val., greičiau nuo 20-os, ir jie neturi daugiau virškinimo problemų nei kiti. Dėl to, kad angliavandeniai yra ilgai grojantis ir ilgai virškinamas maistas, irgi drįsčiau nesutikti. O dėl mitybos, tai mano pastebėjimais ne tiek svarbu ką valgai, jeigu su virškinimu viskas tvarkoje, o va sėdimas gyvenimo būdas tai gali sukelti tam tikrų problemų. O kai atsiranda kažkokių virškinimo problemų, universaliai sveikos mitybos kaip ir nėra - jeigu negali sutvarkyti tų sutrikimų, reikia nustatyti su kuo tavo organizmas sunkiau tvarkosi, ir tų maisto produktų vengti.