"Dex" wrote in message news:ieci50$q8b$1@trimpas.omnitel.net... kapitalistų vergvaldžių propaganda. (nieko asmeniško prieš tamsta). Jau pasenęs požiūris, ačiū dievui, tyrimai vykdomi visu smagumu. Iš wikipedia: "Teisingai suderintos vegetariškos dietos gali visiškai patenkinti žmogaus organizmo maistinius poreikius visose gyvenimo stadijose; rimti ilgamečiai medicininiai tyrimai parodė, kad vegetarizmas gali pratęsti gyvenimo trukmę, pagerinti sveikatą ir žymiai sumažinti vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.[2][3]" > Visu pirma, vegeterai dazniausiai neturi zalingu iprociu. Negeria, neruko ir pan. Antra per daug riebalu, bei cholesterolio nera sveika. Ir keli mano pastebėjimai: 1. Augaliniai riebalai - nėra žemesnės biologinės vertės > 100g. baltuju virtu pupeliu turi: 139 KCAL, 25g angliavandeniu, 9.7g baltymu, 0.4g riebalu. 100g viestienos keptos orkaiteje, be odeles: 205 KCAL, 0 angliavandeniu, 27g baltymu, 9.7g riebalu. 2. Rūgštingumą didina mėsa, o ne vaisiai, skaityk dar kartą. Nepainioti: rūgštus vaisius != rūgštingumo didinimas > Tai sergant opalige, rekomenduotum uzvalgyti citrusiniu vaisiu ? O gal vistik liesos mesos ar zuvies ? :) 3. D4l cholesterolio kažką ryškiai irgi ne taip parašei > Specialiai tau suradau: Cholesterolio svarba Cholesterolio poveikis organizmui. Cholesterolis dažnai yra įvardijamas sveikatos „baubu”, tačiau iš tiesų jis svarbus norint palaikyti normalią organizmo funkciją. Jo svarba organizmui yra kaip vandens, baltymų ir angliavandenių. Jis dalyvauja visų ląstelių „statyboje” ( naudojamas ląstelių membranų sintezėje ); Vitamino D sintezėje, kuris veikia kalcio bei fosforo druskų apykaitą organizme ir kaulėjimo procesus; Tulžies rūgščių sintezėje, kurios svarbios riebalų „smulkinimo“ procesuose: sumažinamas riebalų lašo paviršiaus plotas – tokius „susmulkintus“ riebalus geriau veikia virškinimo fermentai (lipazės); Cholesterolis yra šių hormonų sintezės pirmtakas: progesterono, androgenų, estrogenų, gliukokortikoidų, mineralkortikoidų; Ypač svarbus galvos smegenų bei nervų sistemos ląstelėms ( įeina į neuronų dangalo, mielino, sudėtį ); Kaip matome cholesterolio svarba organizmui neginčijama, tačiau jo didėjimas žmogaus organizme yra glaudžiai susijęs su sočiųjų ( gyvūninės kilmės ) riebalų vartojimo pertekliumi. Taigi, problema yra ne pats cholesterolis, bet tai, koks jo kiekis gaunamas su maistu, bei kokiame pavidale jis cirkuliuoja kraujyje. 4. Kūno temperatūrą padeda palaikyti ne gyvuliniai riebalai, deja, o riebalai tiesiog. > Gerai jau, sekmes kertant pupeles. 5. Nepatikėsi, bet įvairesnį maistą valgo vegetarai :) Nebent tu įvairovę laikai 5 skirtingas mėsos rūšis? :)) Dex > Kodel butinai zmogus valgantis mesa, turi maitintis tik mesa ? Pvz vaisiai yra greitas angliavandeniu saltinis. Kam kazko atsisakyti ? Kartu su mesa/zuvim, as valgau ryzius ar grikius su darzovemis.. Mesa dazniau virta nei kepta.. Taukai per barzda nevarva. To, kas vadinama desra beveik nevalgau, nes mesos ten nerasta.