gal cia kas naudingo ? ir pakratomas, kad žolė susimaišytų, didesnės dalelės nugrimztų, o mažesnės iškiltų į paviršių. Kalebasa paverčiama į šoną, kad pasiliktų tarpas vandeniui pilti. Pilamas 70-80ºC temperatūros vanduo (jei temperatūra per žema - matė bus labai karti, jei per aukšta - dings skonis), tačiau visa matė nedrėkinama, kad būtų galima naudoti daugiau. Virintas vanduo supilamas į termosą, kad begeriant išliktų tokios pat temperatūros. Vamzdelis gėrimui bombilla dedamas į kalabasos kraštą, į jau sudrėkintą matę (nors kartais dedama ir į sausą). Sudrėkinimui galima naudoti tiek šaltą, tiek šiltą vandenį. Matė geriama (ispanų kalboje vartojama frazė tomar mate - „imti matę“) per vamzdelį. Nuolat įpilama karšto vandens. Kartais į matę maišoma cukraus.