Paruošimas: 1 būdas (tradicinis). Į kalebasės indą dedama maždaug 2/3 jo tūrio matės ir užpilama šaltu arba drungnu vandeniu. Pirmą kartą užpilant niekada nenaudojamas verdantis vanduo. Keletą minučių palaukus, užpilas išsiurbiamas per metalinį vamzdelį-bombilą ir išspjaunamas. Pirmasis užpilas negeriamas, nes yra labai kartus. Po to į indą pilamas karštas vanduo. Šį nuovirą jau galima gerti, o išgėrus vanduo vėl pilamas ant matės, ir gėrimas perduodamas kitam asmeniui. Taip daroma iki tol, kol matė nepraranda savo skonio. 2 būdas (europietiškas). 6 nubrauktus arb. šaukšt. matės užpilti 1l filtruoto šalto vandens ir jį nupilti (šaltas vanduo panaikina kartumą). Po šios procedūros matės lapeliai g.b. plikomi karštu vandeniu tol, kol nepraranda savo skonio. Matę galima gerti su medumi. Matė (lot. Ilex Paraguariensis) arbatą pradėjo gerti Paragvajaus Guarani genties indėnai, o 17-ame šimtmetyje ją rimtai kultivuoti ėmėsi jėzuitų misionieriai. Tais laikais matė arbatą Prancūzijoje ir Belgijoje vadino jėzuitų eliksyru. Lotynų Amerikoje – tai tradicinis gėrimas, kuriuo šeimininkai vaišina svečius. Ji labai tinka po sočių pietų.