<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> <HTML><HEAD> <META content="text/html; charset=windows-1257" http-equiv=Content-Type> <META name=GENERATOR content="MSHTML 8.00.7600.16444"> <STYLE></STYLE> </HEAD> <BODY> <DIV>gal bus kai kam naudinga, perpostinsiu i o.building por savo raliav. </DIV> <DIV>Man pasigyrus savu alumi, kai kas uklaus pradiamokslio, a j, kaip mokjau, uraiau. Pridjau por pasamprotavim su linkais. Tikiuos naudingo apsikeitimo mintimis ir informacija :)</DIV> <DIV><FONT size=2 face=Arial></FONT> </DIV> <DIV>Toliau copy-paste:</DIV> <DIV> </DIV> <DIV>----</DIV> <DIV> </DIV> <DIV> <DIV>> aha, as irgi placiau noreciau :) bet man kaip zaliam, jei ne super ilgas <BR>> procesas, jei galima nuo 0 kas ir kaip:)</DIV></DIV> <DIV> </DIV> <DIV>oi, paprasta ten viskas kaip dukardu :) Ypa jei darai i misos koncentrato, kaip a. Procesas nuo 0:</DIV> <DIV> </DIV> <DIV>* uvirini ~10l vandens, supili koncentrat, kai uverda sudedi kariuosius apynius, prie gesinant aromatinius apynius, koki gal taip valand pavirs kuo greiiau atauini, nukoi.</DIV> <DIV>* Supili pakildintas mieles, pili fermentacijos ind (kaip vyno, sandari talpa su klapanu - senukuose kamtis+vandeninis votuvlis n penki lit nekainuoja) ir raugini nuo 2 iki 7 ar daugiau dien, geriausia apie savait. </DIV> <DIV>* Nukoi visk, dadedi vos vos cukraus (a aukt ant viso kiekio), ir ipilstai butelius.</DIV> <DIV>* Po ipilstymo po dviej savaitli gali gert :) Bet geriau pabrandint ilgliau, bus skaidresnis, daugiau angliargts.</DIV> <DIV> </DIV> <DIV>itas receptas mano adaptuotas, j yra imtai ir tkstaniai, kaip ir pai alaus ri. Jei trumpiau: ivirt, suraugint ir subrandint. Viso darbas virtuvje gal 25-30min per tris prisdimus :)</DIV> <DIV> </DIV> <DIV>A misos koncentrat (ir mieles su apyniais) pirkau Sulivestoje, <A href="">www.aluteksas.lt</A>, turi jie atstovybes Vilniuje, Kaune, ir daugelyje alaus krato miesteli.</DIV> <DIV>Be to yra dvi alaus reikmen internetins parduotuvs (<A href="">http://www.savasalus.lt/</A> ir <A href="">http://www.bravorasnamie.lt/</A>), ten galima usisakyt tiek atskir ingridient (<A href="">salyklo</A>, <A href="">misos koncentrat</A>, <A href="">mieli</A>, <A href="">apyni</A>), tiek ir <A href="">piln komplekt alaus gamybai </A>(receptas, salyklas arba koncentratas, miels, apyniai), tiek ir <A href="">rang alaus gamybai</A>. </DIV> <DIV> </DIV> <DIV>I yrangos ten nieko nebtina pirkt, svarbu turt atitinkamo dydio talpas (priklausomai nuo planuojamo gaminti alaus kiekio): </DIV> <DIV>- misos virimui emaliuotas (jokiu bdu ne cinkuotas!!!!!!) puodas ar kibiras, jei nr tinkamo dydio talpos virimui, mis galima virt maesnm dalim ir po to visk sumaiyt;</DIV> <DIV>- fermentacijos indas, kuris geriau, kad bt sandarus, pvz <A href="">vyno rauginimo butelys </A>(senukuose j pirkt yra) su <A href="">vyniniu votuvu </A>(irgi senukuose arba vyno preki parduotuvse) ir <A href="">kamiu</A>. Taiau galima raugint ir atvirame inde (imtus met taip aludariai dar ir iki iol daro). Bet geriau sandarus indas.</DIV> <DIV>- po rauginimo al btina supilt kak sandaraus, brandinimui. Arba baka su geru kamiu, bet manau geriausia buteliai, su uspaudiamu kamiu (kaip Gurman ar Bernard alus), dar variantas nusipirkt kami uspaudj su kamiais vienoje t internetini parduotuvi. Gi litrini buteli, su uspaudiamais kamiais galima rast toje paioje UAB Sulivesta, bent Kaune.</DIV> <DIV> </DIV> <DIV>----</DIV> <DIV> </DIV> <DIV>nu ir P.S.<BR><BR>Puslapiai, kurius verta aplankyt, ar nuolat paskaitaliot ia tema:<BR><A href="">http://tikrasalus.lt/</A><BR><A href="">http://www.naminisalus.lt/</A><BR><A href="">http://www.alaus.info/forumas/naminis-alus/</A><BR><BR>Straipsniai, kuriuos btina paskaityt visiem, mgstantiem al:<BR><A href="">http://tikrasalus.lt/2009/06/07/aludariu-gildija-ir-kitos-klastotes/</A><BR><A href="">http://tikrasalus.lt/2009/07/17/kas-dedama-i-alu/</A><BR><BR>iuo metu alaus sigyti yra labai sudtinga Lietuvoje, nes nei vyturys, nei <BR>Kalnapilis, Utena, Tauras, Ragutis, alaus negamina. Nemanoma nusprest, <BR>kuris alus yra geresnis, jei jau keliolik met garsiausi ir labiausiai <BR>ireklamuoti prekiniai enklai alaus negamina visikai. Deja.<BR>Jei trumpai, pagaminamas vadinamas "sunkusis" alus (porteris yra vienas <BR>toki), jis atskiediamas, aromatizuojamas, ir pristatoma visa, sakykim, <BR>Utenos al palet. Jei kam bus indomu plaiau - Google ---> high gravity.<BR></DIV> <DIV> <DIV>"rr" <<A href="">rr@nospam.lt</A>> wrote in message <A href="news:Xns9D21DF47D635Brrnospamlt@194.176.32.141">news:Xns9D21DF47D635Brrnospamlt@194.176.32.141</A>...</DIV> <DIV>> Kauno alus gamina :) Chodovaras dar lyg ne auktos gravitacijos...</DIV> <DIV> </DIV> <DIV>Gamina Kauno alus (nemaiyt su raguiu, aka horn), gamina Vilniaus alus, yra <BR>dar nemaai maesni bravor Lietuvoje, kurie dar vis neklastoja (arba <BR>klastoja maiau, nei FIRMOS) pat al. Paminsiu tuos paius Ponoras (aka <BR>chodovar, bet dar galima rast j Biiuli, tos paios skonio linijos kaip ir <BR>Chodovarai, tik pigesnis - gal ekam u vard mokt nereik), Rinkuki <BR>berods Mieinis, 0,5l stikliniuose. Yra ir sunkiau suklastojamos rys, pvz <BR>kvietiniai als, ir iaip high gravity, tipo porteriai, eliai, etc<BR>Puiks yra visi IKI Gurman alaus aldytuvuose pateikti als, tik jie artimi <BR>tam, k mes visi nesunkiai galim pasigamint namuiuose :)<BR>Vieno yra to alaus, tik domtis reik. O dar paprasiau pasigamint paiam, <BR>nereiks domtis :)<BR></DIV> <DIV>Dar pridsiu, kad a danai renkuos Gubernij, neinau, kiek tame tiesos, bet girdjau, kad jie neskiedia alaus, o ir mano gomurys ir skrandis reaguoja teigiamai. Gaila, j 1665 vl dingo i parduotuvi. Po pastarojo dingimo jis vl pasirod po beveik pusmeio. Kagi, lauksim...</DIV></DIV> <DIV> </DIV> <DIV><BR>-- <BR>Piri rengimas: <A href="http://www.tavopirtis.lt">www.tavopirtis.lt</A></DIV> <DIV> </DIV> <DIV><FONT size=2></FONT> </DIV></BODY></HTML>