nu tai pakol alus prinoks tai ir susilaikymas praeis ;) "Budulis" <wacher_trint_@takas.lt> wrote in message news:hlkah5$csm$1@trimpas.omnitel.net... > ar tu supranti ka padarei, su svo rasliava ? > visi cia apie Gavenia, apie susilaikyma nuo alkoholio, nuo moteru... > o tu bl jobtelejai.. > ech.. > "ShowmanaZ" <a@aa.aaa> wrote in message > news:hlhj2u$it2$1@trimpas.omnitel.net... > gal bus kai kam naudinga, perpostinsiu iš o.building porą savo rašliavų. > Man pasigyrus savu alumi, kai kas užklausė pradžiamokslio, aš jį, kaip > mokėjau, užrašiau. Pridėjau porą pasamprotavimų su linkais. Tikiuos > naudingo apsikeitimo mintimis ir informacija :) > > Toliau copy-paste: > > ---- > > > aha, as irgi placiau noreciau :) bet man kaip zaliam, jei ne super > ilgas > > procesas, jei galima nuo 0 kas ir kaip:) > > oi, paprasta ten viskas kaip dukardu :) Ypač jei darai iš misos > koncentrato, kaip aš. Procesas nuo 0: > > * užvirini ~10l vandens, supili koncentratą, kai užverda sudedi > karčiuosius apynius, prieš gesinant aromatinius apynius, kokią gal taip > valandą paviręs kuo greičiau ataušini, nukoši. > * Supili pakildintas mieles, pili į fermentacijos indą (kaip vyno, > sandari talpa su klapanu - senukuose kamštis+vandeninis vožtuvėlis nė > penkių litų nekainuoja) ir raugini nuo 2 iki 7 ar daugiau dienų, geriausia > apie savaitę. > * Nukoši viską, dadedi vos vos cukraus (aš šaukštą ant viso kiekio), ir > išpilstai į butelius. > * Po išpilstymo po dviejų savaitėlių gali gert :) Bet geriau pabrandint > ilgėliau, bus skaidresnis, daugiau angliarūgštės. > > Šitas receptas mano adaptuotas, jų yra šimtai ir tūkstančiai, kaip ir > pačių alaus rūšių. Jei trumpiau: išvirt, suraugint ir subrandint. Viso > darbas virtuvėje gal 25-30min per tris prisėdimus :) > > Aš misos koncentratą (ir mieles su apyniais) pirkau Sulivestoje, > www.aluteksas.lt, turi jie atstovybes Vilniuje, Kaune, ir daugelyje alaus > krašto miestelių. > Be to yra dvi alaus reikmenų internetinės parduotuvės > (http://www.savasalus.lt/ ir http://www.bravorasnamie.lt/), ten galima > užsisakyt tiek atskirų ingridientų (salyklo, misos koncentratų, mielių, > apynių), tiek ir pilnų komplektų alaus gamybai (receptas, salyklas arba > koncentratas, mielės, apyniai), tiek ir įrangą alaus gamybai. > > Iš yrangos ten nieko nebūtina pirkt, svarbu turėt atitinkamo dydžio > talpas (priklausomai nuo planuojamo gaminti alaus kiekio): > - misos virimui emaliuotas (jokiu būdu ne cinkuotas!!!!!!) puodas ar > kibiras, jei nėr tinkamo dydžio talpos virimui, misą galima virt mažesnėm > dalim ir po to viską sumaišyt; > - fermentacijos indas, kuris geriau, kad būtų sandarus, pvz vyno > rauginimo butelys (senukuose jų pirkt yra) su vyniniu vožtuvu (irgi > senukuose arba vyno prekių parduotuvėse) ir kamščiu. Tačiau galima raugint > ir atvirame inde (šimtus metų taip aludariai darė ir iki šiol daro). Bet > geriau sandarus indas. > - po rauginimo alų būtina supilt į kažką sandaraus, brandinimui. Arba > bačka su geru kamščiu, bet manau geriausia buteliai, su užspaudžiamu > kamščiu (kaip Gurmanų ar Bernard alus), dar variantas nusipirkt kamščių > užspaudėją su kamščiais vienoje tų internetinių parduotuvių. Gi litrinių > butelių, su užspaudžiamais kamščiais galima rast toje pačioje UAB > Sulivesta, bent Kaune. > > ---- > > nu ir P.S. > > Puslapiai, kurius verta aplankyt, ar nuolat paskaitaliot šia tema: > http://tikrasalus.lt/ > http://www.naminisalus.lt/ > http://www.alaus.info/forumas/naminis-alus/ > > Straipsniai, kuriuos būtina paskaityt visiem, mėgstantiem alų: > http://tikrasalus.lt/2009/06/07/aludariu-gildija-ir-kitos-klastotes/ > http://tikrasalus.lt/2009/07/17/kas-dedama-i-alu/ > > Šiuo metu alaus įsigyti yra labai sudėtinga Lietuvoje, nes nei Švyturys, > nei > Kalnapilis, Utena, Tauras, Ragutis, alaus negamina. Neįmanoma nusprest, > kuris alus yra geresnis, jei jau kelioliką metų garsiausi ir labiausiai > išreklamuoti prekiniai ženklai alaus negamina visiškai. Deja. > Jei trumpai, pagaminamas vadinamas "sunkusis" alus (porteris yra vienas > tokių), jis atskiedžiamas, aromatizuojamas, ir pristatoma visa, sakykim, > Utenos alų paletė. Jei kam bus indomu plačiau - Google ---> high gravity. > > "rr" <rr@nospam.lt> wrote in message > news:Xns9D21DF47D635Brrnospamlt@194.176.32.141... > > Kauno alus gamina :) Chodovaras dar lyg ne aukštos gravitacijos... > > Gamina Kauno alus (nemaišyt su ragučiu, aka horn), gamina Vilniaus alus, > yra > dar nemažai mažesnių bravorų Lietuvoje, kurie dar vis neklastoja (arba > klastoja mažiau, nei FIRMOS) patį alų. Paminėsiu tuos pačius Ponoras (aka > chodovar, bet dar galima rast jų Bičiulių, tos pačios skonio linijos kaip > ir > Chodovarai, tik pigesnis - gal čekam už vardą mokėt nereik), Rinkuškių > berods Miežinis, 0,5l stikliniuose. Yra ir sunkiau suklastojamos rūšys, > pvz > kvietiniai alūs, ir šiaip high gravity, tipo porteriai, eliai, etc > Puikūs yra visi IKI Gurmanų alaus šaldytuvuose pateikti alūs, tik jie > artimi > tam, ką mes visi nesunkiai galim pasigamint namučiuose :) > Vienžo yra to alaus, tik domėtis reik. O dar paprasčiau pasigamint > pačiam, > nereikės domėtis :) > > Dar pridėsiu, kad aš dažnai renkuos Guberniją, nežinau, kiek tame tiesos, > bet girdėjau, kad jie neskiedžia alaus, o ir mano gomurys ir skrandis > reaguoja teigiamai. Gaila, jų 1665 vėl dingo iš parduotuvių. Po pastarojo > dingimo jis vėl pasirodė po beveik pusmečio. Kagi, lauksim... > > > -- > Pirčių įrengimas: www.tavopirtis.lt > >