Viskas cia puiku, daba aptarsim, pasidarysim, ispilstysim, i vesu skladuka isrikiuosim, a kai ateis velykiene, bus tinkamas metas atkorkiuot ir padegustuot :) "Budulis" <wacher_trint_@takas.lt> wrote in message news:hlkkf7$icr$1@trimpas.omnitel.net... > nu pasakei, ir kai pas ka gal sing :) > > > "shimtas kinieciu" <theroyalwe@news.omnitel.net> wrote in message > news:hlkbf3$dmd$1@trimpas.omnitel.net... > nu tai pakol alus prinoks tai ir susilaikymas praeis ;) > > "Budulis" <wacher_trint_@takas.lt> wrote in message > news:hlkah5$csm$1@trimpas.omnitel.net... >> ar tu supranti ka padarei, su svo rasliava ? >> visi cia apie Gavenia, apie susilaikyma nuo alkoholio, nuo moteru... >> o tu bl jobtelejai.. >> ech.. >> "ShowmanaZ" <a@aa.aaa> wrote in message >> news:hlhj2u$it2$1@trimpas.omnitel.net... >> gal bus kai kam naudinga, perpostinsiu iš o.building porą savo rašliavų. >> Man pasigyrus savu alumi, kai kas užklausė pradžiamokslio, aš jį, kaip >> mokėjau, užrašiau. Pridėjau porą pasamprotavimų su linkais. Tikiuos >> naudingo apsikeitimo mintimis ir informacija :) >> >> Toliau copy-paste: >> >> ---- >> >> > aha, as irgi placiau noreciau :) bet man kaip zaliam, jei ne super >> ilgas >> > procesas, jei galima nuo 0 kas ir kaip:) >> >> oi, paprasta ten viskas kaip dukardu :) Ypač jei darai iš misos >> koncentrato, kaip aš. Procesas nuo 0: >> >> * užvirini ~10l vandens, supili koncentratą, kai užverda sudedi >> karčiuosius apynius, prieš gesinant aromatinius apynius, kokią gal taip >> valandą paviręs kuo greičiau ataušini, nukoši. >> * Supili pakildintas mieles, pili į fermentacijos indą (kaip vyno, >> sandari talpa su klapanu - senukuose kamštis+vandeninis vožtuvėlis nė >> penkių litų nekainuoja) ir raugini nuo 2 iki 7 ar daugiau dienų, >> geriausia apie savaitę. >> * Nukoši viską, dadedi vos vos cukraus (aš šaukštą ant viso kiekio), ir >> išpilstai į butelius. >> * Po išpilstymo po dviejų savaitėlių gali gert :) Bet geriau pabrandint >> ilgėliau, bus skaidresnis, daugiau angliarūgštės. >> >> Šitas receptas mano adaptuotas, jų yra šimtai ir tūkstančiai, kaip ir >> pačių alaus rūšių. Jei trumpiau: išvirt, suraugint ir subrandint. Viso >> darbas virtuvėje gal 25-30min per tris prisėdimus :) >> >> Aš misos koncentratą (ir mieles su apyniais) pirkau Sulivestoje, >> www.aluteksas.lt, turi jie atstovybes Vilniuje, Kaune, ir daugelyje alaus >> krašto miestelių. >> Be to yra dvi alaus reikmenų internetinės parduotuvės >> (http://www.savasalus.lt/ ir http://www.bravorasnamie.lt/), ten galima >> užsisakyt tiek atskirų ingridientų (salyklo, misos koncentratų, mielių, >> apynių), tiek ir pilnų komplektų alaus gamybai (receptas, salyklas arba >> koncentratas, mielės, apyniai), tiek ir įrangą alaus gamybai. >> >> Iš yrangos ten nieko nebūtina pirkt, svarbu turėt atitinkamo dydžio >> talpas (priklausomai nuo planuojamo gaminti alaus kiekio): >> - misos virimui emaliuotas (jokiu būdu ne cinkuotas!!!!!!) puodas ar >> kibiras, jei nėr tinkamo dydžio talpos virimui, misą galima virt mažesnėm >> dalim ir po to viską sumaišyt; >> - fermentacijos indas, kuris geriau, kad būtų sandarus, pvz vyno >> rauginimo butelys (senukuose jų pirkt yra) su vyniniu vožtuvu (irgi >> senukuose arba vyno prekių parduotuvėse) ir kamščiu. Tačiau galima >> raugint ir atvirame inde (šimtus metų taip aludariai darė ir iki šiol >> daro). Bet geriau sandarus indas. >> - po rauginimo alų būtina supilt į kažką sandaraus, brandinimui. Arba >> bačka su geru kamščiu, bet manau geriausia buteliai, su užspaudžiamu >> kamščiu (kaip Gurmanų ar Bernard alus), dar variantas nusipirkt kamščių >> užspaudėją su kamščiais vienoje tų internetinių parduotuvių. Gi litrinių >> butelių, su užspaudžiamais kamščiais galima rast toje pačioje UAB >> Sulivesta, bent Kaune. >> >> ---- >> >> nu ir P.S. >> >> Puslapiai, kurius verta aplankyt, ar nuolat paskaitaliot šia tema: >> http://tikrasalus.lt/ >> http://www.naminisalus.lt/ >> http://www.alaus.info/forumas/naminis-alus/ >> >> Straipsniai, kuriuos būtina paskaityt visiem, mėgstantiem alų: >> http://tikrasalus.lt/2009/06/07/aludariu-gildija-ir-kitos-klastotes/ >> http://tikrasalus.lt/2009/07/17/kas-dedama-i-alu/ >> >> Šiuo metu alaus įsigyti yra labai sudėtinga Lietuvoje, nes nei Švyturys, >> nei >> Kalnapilis, Utena, Tauras, Ragutis, alaus negamina. Neįmanoma nusprest, >> kuris alus yra geresnis, jei jau kelioliką metų garsiausi ir labiausiai >> išreklamuoti prekiniai ženklai alaus negamina visiškai. Deja. >> Jei trumpai, pagaminamas vadinamas "sunkusis" alus (porteris yra vienas >> tokių), jis atskiedžiamas, aromatizuojamas, ir pristatoma visa, sakykim, >> Utenos alų paletė. Jei kam bus indomu plačiau - Google ---> high >> gravity. >> >> "rr" <rr@nospam.lt> wrote in message >> news:Xns9D21DF47D635Brrnospamlt@194.176.32.141... >> > Kauno alus gamina :) Chodovaras dar lyg ne aukštos gravitacijos... >> >> Gamina Kauno alus (nemaišyt su ragučiu, aka horn), gamina Vilniaus alus, >> yra >> dar nemažai mažesnių bravorų Lietuvoje, kurie dar vis neklastoja (arba >> klastoja mažiau, nei FIRMOS) patį alų. Paminėsiu tuos pačius Ponoras >> (aka >> chodovar, bet dar galima rast jų Bičiulių, tos pačios skonio linijos >> kaip ir >> Chodovarai, tik pigesnis - gal čekam už vardą mokėt nereik), Rinkuškių >> berods Miežinis, 0,5l stikliniuose. Yra ir sunkiau suklastojamos rūšys, >> pvz >> kvietiniai alūs, ir šiaip high gravity, tipo porteriai, eliai, etc >> Puikūs yra visi IKI Gurmanų alaus šaldytuvuose pateikti alūs, tik jie >> artimi >> tam, ką mes visi nesunkiai galim pasigamint namučiuose :) >> Vienžo yra to alaus, tik domėtis reik. O dar paprasčiau pasigamint >> pačiam, >> nereikės domėtis :) >> >> Dar pridėsiu, kad aš dažnai renkuos Guberniją, nežinau, kiek tame >> tiesos, bet girdėjau, kad jie neskiedžia alaus, o ir mano gomurys ir >> skrandis reaguoja teigiamai. Gaila, jų 1665 vėl dingo iš parduotuvių. Po >> pastarojo dingimo jis vėl pasirodė po beveik pusmečio. Kagi, lauksim... >> >> >> -- >> Pirčių įrengimas: www.tavopirtis.lt >> >> >