Tema: Re: Kaip pasigamint alaus, ir dar truputis info :)
Autorius: Budulis
Data: 2010-02-19 02:02:47
nu pasakei, ir kai pas ka gal sing :)


"shimtas kinieciu" <theroyalwe@news.omnitel.net> wrote in message 
news:hlkbf3$dmd$1@trimpas.omnitel.net...
nu tai pakol alus prinoks tai ir susilaikymas praeis ;)

"Budulis" <wacher_trint_@takas.lt> wrote in message
news:hlkah5$csm$1@trimpas.omnitel.net...
> ar tu supranti ka padarei, su svo rasliava ?
> visi cia apie Gavenia, apie susilaikyma nuo alkoholio, nuo moteru...
> o tu bl jobtelejai..
> ech..
>  "ShowmanaZ" <a@aa.aaa> wrote in message 
> news:hlhj2u$it2$1@trimpas.omnitel.net...
>  gal bus kai kam naudinga, perpostinsiu iš o.building porą savo rašliavų.
>  Man pasigyrus savu alumi, kai kas užklausė pradžiamokslio, aš jį, kaip 
> mokėjau, užrašiau. Pridėjau porą pasamprotavimų su linkais. Tikiuos 
> naudingo apsikeitimo mintimis ir informacija :)
>
>  Toliau copy-paste:
>
>  ----
>
>  > aha, as irgi placiau noreciau :) bet man kaip zaliam, jei ne super 
> ilgas
>  > procesas, jei galima nuo 0 kas ir kaip:)
>
>  oi, paprasta ten viskas kaip dukardu :) Ypač jei darai iš misos 
> koncentrato, kaip aš. Procesas nuo 0:
>
>  * užvirini ~10l vandens, supili koncentratą, kai užverda sudedi 
> karčiuosius apynius, prieš gesinant aromatinius apynius, kokią gal taip 
> valandą paviręs kuo greičiau ataušini, nukoši.
>  *  Supili pakildintas mieles, pili į fermentacijos indą (kaip vyno, 
> sandari talpa su klapanu - senukuose kamštis+vandeninis vožtuvėlis nė 
> penkių litų nekainuoja) ir raugini nuo 2 iki 7 ar daugiau dienų, geriausia 
> apie savaitę.
>  *  Nukoši viską, dadedi vos vos cukraus (aš šaukštą ant viso kiekio), ir 
> išpilstai į butelius.
>  *  Po išpilstymo po dviejų savaitėlių gali gert :) Bet geriau pabrandint 
> ilgėliau, bus skaidresnis, daugiau angliarūgštės.
>
>  Šitas receptas mano adaptuotas, jų yra šimtai ir tūkstančiai, kaip ir 
> pačių alaus rūšių. Jei trumpiau: išvirt, suraugint ir subrandint. Viso 
> darbas virtuvėje gal 25-30min per tris prisėdimus :)
>
>  Aš misos koncentratą (ir mieles su apyniais) pirkau Sulivestoje, 
> www.aluteksas.lt, turi jie atstovybes Vilniuje, Kaune, ir daugelyje alaus 
> krašto miestelių.
>  Be to yra dvi alaus reikmenų internetinės parduotuvės 
> (http://www.savasalus.lt/ ir http://www.bravorasnamie.lt/), ten galima 
> užsisakyt tiek atskirų ingridientų (salyklo, misos koncentratų, mielių, 
> apynių), tiek ir pilnų komplektų alaus gamybai (receptas, salyklas arba 
> koncentratas, mielės, apyniai), tiek ir įrangą alaus gamybai.
>
>  Iš yrangos ten nieko nebūtina pirkt, svarbu turėt atitinkamo dydžio 
> talpas (priklausomai nuo planuojamo gaminti alaus kiekio):
>  - misos virimui emaliuotas (jokiu būdu ne cinkuotas!!!!!!) puodas ar 
> kibiras, jei nėr tinkamo dydžio talpos virimui, misą galima virt mažesnėm 
> dalim ir po to viską sumaišyt;
>  - fermentacijos indas, kuris geriau, kad būtų sandarus, pvz vyno 
> rauginimo butelys (senukuose jų pirkt yra) su vyniniu vožtuvu (irgi 
> senukuose arba vyno prekių parduotuvėse) ir kamščiu. Tačiau galima raugint 
> ir atvirame inde (šimtus metų taip aludariai darė ir iki šiol daro). Bet 
> geriau sandarus indas.
>  - po rauginimo alų būtina supilt į kažką sandaraus, brandinimui. Arba 
> bačka su geru kamščiu, bet manau geriausia buteliai, su užspaudžiamu 
> kamščiu (kaip Gurmanų ar Bernard alus), dar variantas nusipirkt kamščių 
> užspaudėją su kamščiais vienoje tų internetinių parduotuvių. Gi litrinių 
> butelių, su užspaudžiamais kamščiais galima rast toje pačioje UAB 
> Sulivesta, bent Kaune.
>
>  ----
>
>  nu ir P.S.
>
>  Puslapiai, kurius verta aplankyt, ar nuolat paskaitaliot šia tema:
>  http://tikrasalus.lt/
>  http://www.naminisalus.lt/
>  http://www.alaus.info/forumas/naminis-alus/
>
>  Straipsniai, kuriuos būtina paskaityt visiem, mėgstantiem alų:
>  http://tikrasalus.lt/2009/06/07/aludariu-gildija-ir-kitos-klastotes/
>  http://tikrasalus.lt/2009/07/17/kas-dedama-i-alu/
>
>  Šiuo metu alaus įsigyti yra labai sudėtinga Lietuvoje, nes nei Švyturys, 
> nei
>  Kalnapilis, Utena, Tauras, Ragutis, alaus negamina. Neįmanoma nusprest,
>  kuris alus yra geresnis, jei jau kelioliką metų garsiausi ir labiausiai
>  išreklamuoti prekiniai ženklai alaus negamina visiškai. Deja.
>  Jei trumpai, pagaminamas vadinamas "sunkusis" alus (porteris yra vienas
>  tokių), jis atskiedžiamas, aromatizuojamas, ir pristatoma visa, sakykim,
>  Utenos alų paletė. Jei kam bus indomu plačiau - Google ---> high gravity.
>
>  "rr" <rr@nospam.lt> wrote in message 
> news:Xns9D21DF47D635Brrnospamlt@194.176.32.141...
>  > Kauno alus gamina :) Chodovaras dar lyg ne aukštos gravitacijos...
>
>  Gamina Kauno alus (nemaišyt su ragučiu, aka horn), gamina Vilniaus alus, 
> yra
>  dar nemažai mažesnių bravorų Lietuvoje, kurie dar vis neklastoja (arba
>  klastoja mažiau, nei FIRMOS) patį alų. Paminėsiu tuos pačius Ponoras (aka
>  chodovar, bet dar galima rast jų Bičiulių, tos pačios skonio linijos kaip 
> ir
>  Chodovarai, tik pigesnis - gal čekam už vardą mokėt nereik), Rinkuškių
>  berods Miežinis, 0,5l stikliniuose. Yra ir sunkiau suklastojamos rūšys, 
> pvz
>  kvietiniai alūs, ir šiaip high gravity, tipo porteriai, eliai, etc
>  Puikūs yra visi IKI Gurmanų alaus šaldytuvuose pateikti alūs, tik jie 
> artimi
>  tam, ką mes visi nesunkiai galim pasigamint namučiuose :)
>  Vienžo yra to alaus, tik domėtis reik. O dar paprasčiau pasigamint 
> pačiam,
>  nereikės domėtis :)
>
>  Dar pridėsiu, kad aš dažnai renkuos Guberniją, nežinau, kiek tame tiesos, 
> bet girdėjau, kad jie neskiedžia alaus, o ir mano gomurys ir skrandis 
> reaguoja teigiamai. Gaila, jų 1665 vėl dingo iš parduotuvių. Po pastarojo 
> dingimo jis vėl pasirodė po beveik pusmečio. Kagi, lauksim...
>
>
>  -- 
>  Pirčių įrengimas: www.tavopirtis.lt
>
>