Tema: Re: Kaip pasigamint alaus, ir dar truputis info :)
Autorius: Budulis
Data: 2010-02-18 23:13:09
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML><HEAD>
<META content="text/html; charset=windows-1257" http-equiv=Content-Type>
<META name=GENERATOR content="MSHTML 8.00.7600.16490">
<STYLE></STYLE>
</HEAD>
<BODY bgColor=#ffffff>
<DIV><FONT size=2>ar tu supranti ka padarei, su svo rasliava&nbsp;?</FONT></DIV>
<DIV><FONT size=2>visi cia apie Gavenia, apie susilaikyma nuo alkoholio, nuo 
moteru...</FONT></DIV>
<DIV><FONT size=2>o tu bl jobtelejai..</FONT></DIV>
<DIV><FONT size=2>ech..</FONT></DIV>
<BLOCKQUOTE 
style="BORDER-LEFT: #000000 2px solid; PADDING-LEFT: 5px; PADDING-RIGHT: 0px; MARGIN-LEFT: 5px; MARGIN-RIGHT: 0px" 
dir=ltr>
  <DIV>"ShowmanaZ" &lt;<A href="mailto:a@aa.aaa">a@aa.aaa</A>&gt; wrote in 
  message <A 
  href="news:hlhj2u$it2$1@trimpas.omnitel.net">news:hlhj2u$it2$1@trimpas.omnitel.net</A>...</DIV>
  <DIV>gal bus kai kam naudinga, perpostinsiu i o.building por savo raliav. 
  </DIV>
  <DIV>Man pasigyrus savu alumi, kai kas uklaus pradiamokslio, a j, kaip 
  mokjau, uraiau. Pridjau por pasamprotavim su linkais. Tikiuos naudingo 
  apsikeitimo mintimis ir informacija :)</DIV>
  <DIV><FONT size=2 face=Arial></FONT>&nbsp;</DIV>
  <DIV>Toliau copy-paste:</DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV>----</DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV>
  <DIV>&gt; aha, as irgi placiau noreciau :) bet man kaip zaliam, jei ne super 
  ilgas <BR>&gt; procesas, jei galima nuo 0 kas ir kaip:)</DIV></DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV>oi, paprasta ten viskas kaip dukardu :) Ypa jei darai i misos 
  koncentrato, kaip a. Procesas nuo 0:</DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV>* uvirini ~10l vandens, supili koncentrat, kai uverda sudedi 
  kariuosius apynius, prie gesinant aromatinius apynius, koki gal taip 
  valand pavirs kuo greiiau atauini, nukoi.</DIV>
  <DIV>*&nbsp; Supili pakildintas mieles, pili  fermentacijos ind (kaip vyno, 
  sandari talpa su klapanu - senukuose kamtis+vandeninis votuvlis n penki 
  lit nekainuoja) ir raugini nuo 2 iki 7 ar daugiau dien, geriausia apie 
  savait. </DIV>
  <DIV>*&nbsp; Nukoi visk, dadedi vos vos cukraus (a aukt ant viso 
  kiekio), ir ipilstai  butelius.</DIV>
  <DIV>*&nbsp; Po ipilstymo po dviej savaitli gali gert :) Bet geriau 
  pabrandint ilgliau, bus skaidresnis, daugiau angliargts.</DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV>itas receptas mano adaptuotas, j yra imtai ir tkstaniai, kaip ir 
  pai alaus ri. Jei trumpiau: ivirt, suraugint ir subrandint. Viso darbas 
  virtuvje gal 25-30min per tris prisdimus :)</DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV>A misos koncentrat (ir mieles su apyniais) pirkau Sulivestoje, <A 
  href="">www.aluteksas.lt</A>, turi jie atstovybes Vilniuje, Kaune, ir 
  daugelyje alaus krato miesteli.</DIV>
  <DIV>Be to yra dvi alaus reikmen internetins parduotuvs (<A 
  href="">http://www.savasalus.lt/</A>&nbsp;ir <A 
  href="">http://www.bravorasnamie.lt/</A>), ten galima usisakyt tiek atskir 
  ingridient (<A href="">salyklo</A>, <A href="">misos koncentrat</A>, <A 
  href="">mieli</A>, <A href="">apyni</A>), tiek ir <A href="">piln komplekt 
  alaus gamybai </A>(receptas, salyklas arba koncentratas, miels, apyniai), 
  tiek ir <A href="">rang alaus gamybai</A>. </DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV>I yrangos ten nieko nebtina pirkt, svarbu turt atitinkamo dydio 
  talpas (priklausomai nuo planuojamo gaminti alaus kiekio): </DIV>
  <DIV>- misos virimui emaliuotas (jokiu bdu ne cinkuotas!!!!!!) puodas ar 
  kibiras, jei nr tinkamo dydio talpos virimui, mis galima virt maesnm 
  dalim ir po to visk sumaiyt;</DIV>
  <DIV>- fermentacijos indas, kuris geriau, kad bt sandarus, pvz <A 
  href="">vyno rauginimo butelys </A>(senukuose j pirkt yra) su <A 
  href="">vyniniu votuvu </A>(irgi senukuose&nbsp;arba vyno preki 
  parduotuvse) ir <A href="">kamiu</A>. Taiau galima raugint ir atvirame 
  inde (imtus met taip aludariai dar ir iki iol daro). Bet geriau sandarus 
  indas.</DIV>
  <DIV>- po rauginimo al btina supilt  kak sandaraus, brandinimui. Arba 
  baka su geru kamiu, bet manau geriausia buteliai, su uspaudiamu kamiu 
  (kaip Gurman ar Bernard alus), dar variantas&nbsp;nusipirkt kami 
  uspaudj su kamiais vienoje t internetini parduotuvi. Gi litrini 
  buteli, su uspaudiamais kamiais galima rast toje paioje UAB Sulivesta, 
  bent Kaune.</DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV>----</DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV>nu ir P.S.<BR><BR>Puslapiai, kurius verta aplankyt, ar nuolat 
  paskaitaliot ia tema:<BR><A href="">http://tikrasalus.lt/</A><BR><A 
  href="">http://www.naminisalus.lt/</A><BR><A 
  href="">http://www.alaus.info/forumas/naminis-alus/</A><BR><BR>Straipsniai, 
  kuriuos btina paskaityt visiem, mgstantiem al:<BR><A 
  href="">http://tikrasalus.lt/2009/06/07/aludariu-gildija-ir-kitos-klastotes/</A><BR><A 
  href="">http://tikrasalus.lt/2009/07/17/kas-dedama-i-alu/</A><BR><BR>iuo metu 
  alaus sigyti yra labai sudtinga Lietuvoje, nes nei vyturys, nei 
  <BR>Kalnapilis, Utena, Tauras, Ragutis, alaus negamina. Nemanoma nusprest, 
  <BR>kuris alus yra geresnis, jei jau keliolik met garsiausi ir labiausiai 
  <BR>ireklamuoti prekiniai enklai alaus negamina visikai. Deja.<BR>Jei 
  trumpai, pagaminamas vadinamas "sunkusis" alus (porteris yra vienas 
  <BR>toki), jis atskiediamas, aromatizuojamas, ir pristatoma visa, sakykim, 
  <BR>Utenos al palet. Jei kam bus indomu plaiau - Google ---&gt; high 
  gravity.<BR></DIV>
  <DIV>
  <DIV>"rr" &lt;<A href="">rr@nospam.lt</A>&gt; wrote in message <A 
  href="news:Xns9D21DF47D635Brrnospamlt@194.176.32.141">news:Xns9D21DF47D635Brrnospamlt@194.176.32.141</A>...</DIV>
  <DIV>&gt; Kauno alus gamina :) Chodovaras dar lyg ne auktos 
  gravitacijos...</DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV>Gamina Kauno alus (nemaiyt su raguiu, aka horn), gamina Vilniaus alus, 
  yra <BR>dar nemaai maesni bravor Lietuvoje, kurie dar vis neklastoja (arba 
  <BR>klastoja maiau, nei FIRMOS) pat al. Paminsiu tuos paius Ponoras (aka 
  <BR>chodovar, bet dar galima rast j Biiuli, tos paios skonio linijos kaip 
  ir <BR>Chodovarai, tik pigesnis - gal ekam u vard mokt nereik), Rinkuki 
  <BR>berods Mieinis, 0,5l stikliniuose. Yra ir sunkiau suklastojamos rys, 
  pvz <BR>kvietiniai als, ir iaip high gravity, tipo porteriai, eliai, 
  etc<BR>Puiks yra visi IKI Gurman alaus aldytuvuose pateikti als, tik jie 
  artimi <BR>tam, k mes visi nesunkiai galim pasigamint namuiuose :)<BR>Vieno 
  yra to alaus, tik domtis reik. O dar paprasiau pasigamint paiam, 
  <BR>nereiks domtis :)<BR></DIV>
  <DIV>Dar pridsiu, kad a danai renkuos Gubernij, neinau, kiek tame tiesos, 
  bet girdjau, kad jie neskiedia alaus, o ir mano gomurys ir skrandis reaguoja 
  teigiamai. Gaila, j 1665 vl dingo i parduotuvi. Po pastarojo dingimo jis 
  vl pasirod po beveik pusmeio. Kagi, lauksim...</DIV></DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV><BR>-- <BR>Piri rengimas: <A 
  href="http://www.tavopirtis.lt">www.tavopirtis.lt</A></DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV><FONT size=2></FONT>&nbsp;</DIV></BLOCKQUOTE></BODY></HTML>