Visas apdorojimas trunka apie 4 savaites. Zinant kad kiaulienoje gali buti nepageidautinu mikroorganizmu, norint juos sunaikinti nekaitinant reikia vytinti ilgai kad pakistu mesos ph - lygtai min. pusantro menesio, nepamenu tiksliai - ar galetu kas is maisto technologiju specu pakomentuoti ? Del jautienos viskas ok, ja galima valgyti ir zalia gerai nuplovus :) "BigM" <mindaugask_NOSPAM@centras.lt> wrote in message news:hp27ja$roh$1@trimpas.omnitel.net... > Tai receptas paprastas. > Kadangi jautienos išpjova brangi, o man jos skonis neypatingai skyrėsi nuo > kiaulienos, tai abejoju ar su jautiena ir bedarysiu. > > Taigi, kiaulienos nugarinės gabalas. Svoris būna ~1kg +/- > > Imam daug druskos, į ją dedam truputį cukraus (1-2 valg. šaukštai) ir gana > daug delnuose sutrintų laurų lapų. Į indą pilam druskos mišinį, dedam > mėsos šmotą ir ant viršaus padengiam druskos likučiu - žodžiu visa mėsa > turi būti druskoje. Vieną kartą į parą apverčiam, susikaupusį skystimą > nupilam. > > Po ~savaitės imam šmotą ir kišam į šaltą vandenį. Laikom ~4 paras kartą į > parą pakeičiant šviežiu šaltu vandeniu. > > Po to traukiam iš vandens ir pakabinam apdžiovinimui. Galimas variantas, > kurį aš ir dariau - prieš apdžiovinimą perpjauti mėsos šmotą per pusę > (išilgai). Galima ir aplamai prieš sūdymą tą padaryt. Džiovinam ~2-3 > dienas. > > Prieskoniai. Čia jau galima improvizacija. Aš naudojau: > - saldžios paprikos milteliai ~60g (kiti maišo per pusę su aitriąja, bet > kai ne mėgėjas aštriai, tai atsisakiau) > - kvapnieji pipirai ~60g > - juodieji pipirai (man patinka švelniau, nes antrą partiją darant > padauginau, tai jau per aštru, todėl taip ~0.5-1 a.s.) > - smulkinto česnako (galvutė) > - maltos ožragės milteliai ~30g > - maltas kuminas ~5g > - druskos 1-2 a.s. > > Iš šių prieskonių mišinio skiedžiant drungnu vandeniu padaroma tiršta > lipni masė - nedaryt per skystos, paskui neis užlipint ant mėsos. > > Na ir galiausiai apdžiuvusį mėsos šmotą aplipinam prieskoniais ir > padžiaunam porai savaičių. Aš kabinau palubyje prie šildymo sistemos > vamzdžio. > > Po to belieka ragauti :) >