"Edvinas" <edvinas@darbe.lt> wrote in message news:14oqujdsmu7xl.zvu5grpkp4vk.dlg@40tude.net... | On Tue, 09 Nov 2010 13:26:46 +0200, Junda wrote: | | > Semenu naudojamas tik ¹altiems patiekalams, salotoms ir pan. Kaitinimui | > netinka. Dedu vaikams i ko¹es. Viena drauge pusmeti kasdien t± alieju po | > ¹auk¹t± geria ir labai gra¾ius plaukus ir od± turi (seniau neturejo | > tokiu geru) :) | | Beje, jei norime tureti pilnaverti semenu alieju, tai jis turi bqti | spaud¾iamas tik ¹altuoju budu, turivalo nekontaktuoti su oru, buti saugomas | tamsoje ir ¹aldytuve. Plus galiojimo laikas maks. 3 men. Ar Lietuvoje yra pirkti tokio teisingo aliejaus? Mamai uzsisakyciau. Del semenu aliejaus valgymo, tai pries kelerius metus teko skaityti tyrimu rezultatus (dabar net nepamenu, kur), kuriuose buvo parasyta taip: saltais spaustas linu semenu aliejus vartojamas "laisvai" (salotose arba siaip geriamas) yra isisavinamas apie 75%, bet jei ji suderinsime su produktais, turinciais seros, ir suplaksime iki vientisos emulsijos, organizmas isisavins beveik 100% aliejaus. Tuose rezultatuose buvo rekomenduojama pvz. maisyti su liesa varske ir jogurtu ar kefyru (smulkintuvo su peiliais pagalba, pagal konsistencija iseina toks a la majonezas). Be to tam, kad organizmas galetu ne tik isisavinti bet ir pilnai isnaudoti visas tas geras riebalu rugstis, jam butinai reikia duoti daug antioksidantu - svieziu darzoviu, svieziai spaustu sulciu arba pvz. raugintu kopustu sulciu (grynas geris) ir t.t. Vartojant alieju buvo rekomenduojama sumazinti kitu riebalu kieki, kad nebutu pertekliaus ir papildomu kilogramu "jautriose" vietose. Plius aisku gerai yra sveikai gyventi ir sveikai maitintis. Kas idomu buvo parasyta, kad siaip grynas aliejus yra labai nestabilus - kaip auksciau rase Edvinas - visiskai neatsparus net neaukstai temperaturai, orui ir sviesai, o toks junginis su pvz. varske jau gali laisvai isbuti net kelias valandas. Beveik metus reguliariai dariau sau toki "sureli" su skirtingais vaisiais ar uogenemis (toks variantas man labiausiai patinka - jokio aliejaus skonio - normalus vaisinis desertas, nors galima ir su darzovemis ar prieskoniais), kartais iberdavau svieziai maltu semenu (auksines rusies) - labai skanus ir sveikas valgis 2 pusryciams. Pastebejau (ir drauges pastebejo ;)), kad nerealiai pagerejo oda (buvo labai sausa, linkusi i AD - visi pozymiai dingo, tapo lygi, minksta, lyg pajaunejo :)), plaukai, nagai; buvau daug energingese t.y. "norejosi noreti" (lapkriti ar gruodi - tai stebuklas); mano manymu pagerejo imunitetas ir atsparumas belekokiam gyvenimui bei stresams (bet cia aisku subjektyvus ivertinimas). Sveiko gyvenimo nebuvo nei kvapo, o maitintis ir siaip stengiuosi kuo sveikiau ir geriau (geri produktai, saikingai ir t.t.). Zodziu visiems labai, labai rekomenduoju. Pati vel jau kuri laika bandau grizti prie reguliaraus "surelio" ruosimo. | Kas idomiausia, pas mus prekyboje stovis sau semenu aliejus lentynose, nors | ant buteliuku para¹yta, kad turi buti saugomas iki +6... Ir visiems | visi¹kai pofig. True. O pirkejai neskaito, perka, valgo sugedusi alieju ir dar galvoja, kad bus sveikesni... :/