Grazi rozine/raudona spalva nera pagrindinis salietros naudojimo tikslas, tai tik "geras" salutinis poveikis. Is tikruju salietra yra konservantas, turintis antimikrobiniu savybiu - nuo tokiu mikrobu kaip Clostridium botulinum (sukelia botulizma), butent todel visuose pramoninese mesos ir ne tik produktuose galime rasti kalio arba natrio nitritu. Neturiu laiko ieskoti lietuvisku saltiniu, bet apie nitratus ir ju poveiki mastui bei sveikatai visai prieinamai yra parasyta cia: http://www.sakiaivsb.lt/8921/nitritai-ir-nitratai-maiste/?read=3419 Pagal chemine sudeti salietros buna skirtingos, bet cia gal koks chemikas galetu geriau paaiskinti kas ir kaip. O tai, kad namu seimininkes ir seimininkai sako, jog salietra dedama vien del spalvos - tai ziniu stoka. Mano senelis taip sake ir tetos taip sako, pati ilga laika taip galvojau, kol pries keliolika metu rimciau nesusidomejau ir nepradejau ieskoti informacijos. Siaip (tai grynai mano nuomone), jei mesa/desra/ir t.t. nebus ilgai laikoma, tai nereikia tos nesveikos salietros. Spalva siek tiek pagerina cukrus. Girdejau pletku, kad ir spiritas pagerina, bet neturiu jokios patirties - jei gerai pamenu Indraja i skilandzius pile spirita ir spalva buvo teisinga, galima paieskoti archyve. Jei vis del to salietra bus naudojama, tai jos kiekis negali virsyti 0,5-0,6% druskos svorio. Kadangi namu salygomis sudetinga/neimanoma pasverti teisinga kieki, tai pvz. Lenkijoje parduotuvese yra parduodamas druskos ir natrio nitrito (max. 0,6%) misinys, vadinasi "Sol peklowa" (gaminant rukytas desras, gamintojas rekomenudoja naudoti 15-17 g / 1 kg farso ir palikti mesa 24 val. temp. 2-4 laips., mesos gabalams - 20 g/1 kg). Lietuvoje tai pat turetu buti parduotuvese. "Arj" <root@ibm.com> wrote in message news:ja646a$md6$1@trimpas.omnitel.net... <...> | Salietra dedama del spalvos. Jei yra - desra grazi raudona, jei ne - ruda kaip sh, ypac daugiau | pastovejus. <...>