2011-11-26 12:32, Dautarte rašė: > Grazi rozine/raudona spalva nera pagrindinis salietros naudojimo tikslas, > tai tik "geras" salutinis poveikis. > Is tikruju salietra yra konservantas, turintis antimikrobiniu savybiu - nuo > tokiu mikrobu kaip Clostridium botulinum (sukelia botulizma), butent todel > visuose pramoninese mesos ir ne tik produktuose galime rasti kalio arba > natrio nitritu. Matyt, tureta omeny nitrAtai. Nitritai - tiesioginis kancerogenu nitrozaminu prekursorius (saltinis), ju naudojimas grieztai draudziamas (arba kaip min labai ribojamas, tiksliai nepasakysiu). > Neturiu laiko ieskoti lietuvisku saltiniu, bet apie nitratus ir ju poveiki > mastui bei sveikatai visai prieinamai yra parasyta cia: > http://www.sakiaivsb.lt/8921/nitritai-ir-nitratai-maiste/?read=3419 > Pagal chemine sudeti salietros buna skirtingos, bet cia gal koks chemikas > galetu geriau paaiskinti kas ir kaip. Salietra yra viena - natrio nitratas, tai pastarojo chemikalo trivialusis buitinis/senasis pramoninis vardas. Galima aisku minet kalio salietra, bet jau ne fengshuj. O apie nitritus kalba isvis neina. S.