o is kur gelezies gauna vegetarai? "ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message news:kgs72q$bhp$1@trimpas.omnitel.net... > Geležes iš lietuviško maisto turėtų užtekti. Kuo raudonesnė mėsa, tuo > (liaudiškai tariant) daugiau geležies. Dėl vytinto kumpio tiksliai > nežinau, bet labai gali būti, kad ji ten koncentruota. Didesnė > koncentracija nebūtinai reiškia, kad bus daugiau įsisavinama, o netgi > atvirkščiai. Antra vertus, jo skonyje jaučiasi taninai, o jie geležies > įsisavinimą blokuoja, kaip ir koks pienas, kava ir arbata. Tad, iš esmės > svarbiausia yra tavo organizmo galimybė tą geležį įsisavinti ir įmontuoti > į eritrocitą. Valgant mėsą geležies trukti neturėtų, o jeigu trūksta, to > nepakeisi didindamas geležies dozę maiste. > Tiesą sakant, aš nelabai supratau, kame problema :) Apie kumpių laikymus > nieko pasakyti negaliu, ypač į nesugebėjimą nueiti per 2 kambarius jo > susimedžioti... Medžiagų apykaita, tuo pačiu medžiagų įsisavinimas, > naudojimas ir pašalinimas, vyksta būtent per judėjimą, bet aš jokiu būdu > nieko nesiūlau :) > > "Sigitas" wrote in message news:kgr82h$p7m$1@trimpas.omnitel.net... > > Žiūriu čia mažai kas rašo... > Bandau paklausti, gal kas atsakys... > > Esu girdėjęs, kad organizmas geležį įsisavina(gal tai reikalinga, kad > neturėti mažakraujystės) geriausiai iš žalios mėsos(lygtai jautienos...). > Noriu paklausti: > 1.Ar kiauliena žymiai mažiau turi geležies? > Pirkau ispanišką vytintą kiaulės kumpį, tai: > 2.Ar vytintame kumpyje yra geležies, kurią įsisavina organizmas? > 3.Jei vytinant mėsą geležis "neišgaruoja", tai vytintoje mėsoje > turėtų(pagal svorį - išgaruoja tai vanduo) būti daugiau geležies? > 4. Ar vytintoje mėsoje esanti geležis įsisavinama taip pat > sėkmingai(100proc.) kaip ir iš žalios? > 5.Tai vytintos reikėtų(pagal svorį) valgyti kelis kartus mažiau? > > PS. žmona nevalgo(sako per saldi), tai per vasarį atsipjauščiau 3 kartus > po 0,5kg - suvalgiau porcijas per... 10dienų... > > Dar klausti noriu: > O kur laikyti prisipjauščius -ar šaldytuve, ar virtuvės sąlygomis? > Dabar kumpis drobulėje ant spintelės virtuvėje jau mėnuo - ir viskas lyg > gerai. Kai baigiu - paimu ir vėl 0,5kg prisiraikau...:). Iki šiol > laikiau "priraikytą" mėsą šaldytuve, bet atrodo ji lyg norėtų > "apglisti"... - lyg tai lipni darosi, bet skonio nekeičia... > > Tikrai nesiūlykite po 20-50 gramų atsipjauti kiekvieną kartą kai to > norisi... - sunku laipioti į palubę virtuvėje ir kopėtėlės už 2-jų > kambarių... > > Tai kaip dėl tos geležies? > > Ačiū