Tema: Re: plazmą vėl uždraus
Autorius: Bronco
Data: 2014-11-22 19:38:48
On 2014-11-22 15:23, cooleris wrote:
> Ir as uzsimaniau

Žiūriu, prapuola mano talentas, nes nerašau kulinarinių knygų :]

> kur lietuvoj espresso galima tikra gauti?

Sudėtinga atsakyti. Teoriškai, lietuviai dažnai negaili pinigų rimtai 
įrangai įsigyti, bet gaili žmogiškiesiems resursams. T.y. nesiunčia savo 
"baristų" pasimokyti baristos meno ir gauti atitinkamus sertifikatus. 
Todėl kabakuose dirba bile kas bile kaip. Gerai, jei bent youtubės video 
prieš tai pasižiūri, kaip espresso gamint :)

Taip pat, dažnai pataupoma ant geresnių kavos pupelių, o iš prastos 
medžiagos nuostabaus espresso nepagaminsi, net jei būsi sertifikuotas 
barista. Plius skaičiau, jog Lietuvoje jau pradėjo masiškai plisti 
visokių "kavos išsinešimo su savimi" taškai, kas yra žingsnis visai ne 
ta linkme.

Bet yra tam tikri kavinių požymiai, pagal kuriuos galima daug kavinių 
iškart atsijot. Pvz. tikras espresso baristos pateikiamas prie baro ir 
iškart išgeriamas. Jokių nešiojimų prie staliuko negali būti, nes kol 
tau jį atneš, jau ten bus atšalęs ir dalį skonio savybių praradęs 
gėrimas, o ne espresso. Todėl jei prie baro nėra specialių kėdžių ir ten 
nesusibūriuoja espresso mėgėjai, greičiausiai tame bare gero espresso ir 
negausi. Prie staliukų tau gali atnešti latte, capucino, bet espresso 
geriamas prie baro vos pagamintas. Dažnai net vienu geru gurkšniu :)

> ir placiau apie sita ristretto

Jei trumpai, ristreto, tai tas pats espresso, bet kai per tą patį laiką 
ir tą patį kavos kiekį praleidžiama 1/2 > 3/4 espresso puodeliui 
reikalingo vandens tūrio. Iš esmės, tai super tirštas, labai aromatingas 
ir su labai tiršta puta espresso.

A, ir dar dėl vieno mito. Yra tokia miesto legenda, jog espresso tai 
"žiauriai stipri kava, kuri kenkia širdžiai, užkelia spaudimą ir bla bla 
bla...". Tai šitas dalykas yra pats gryniausias mitas, neturintis nieko 
bendro su realybe.

Pati "baisiausia" šiuo požiūriu kava, tai yra visokios, ale, american 
style iš popierininio filtro, kur per kavos tirščius ilgai ir nuobodžiai 
sunkiasi karštas vanduo. Esmė tame, jog didžiausi kofeino ir kitų, 
nemalonių žmogaus skoniui, medžiagų išsiskyrimas iš kavos tirščių 
intensyviausiai vyksta vėliau, nei po 30-40s. O espresso kaip tik 
baigiamas gaminti per 30 s. (optimalus vidurkis ~27s). Būtent todėl 
espresso iš skonio nors ir atrodo labai stipriu ir koncentruotu, o 
realiai ten kofeino yra visai nedaug. Gali įkalt du puodelius ir ramiai 
eit miegot :) Tiems, kas išgėręs tikro espresso aiškina, jog negali 
miegot, tiesiog prasideda placebo efektas dėl aukščiau minėto mito :)