On 2014-11-22 15:23, cooleris wrote: > Ir as uzsimaniau Žiūriu, prapuola mano talentas, nes nerašau kulinarinių knygų :] > kur lietuvoj espresso galima tikra gauti? Sudėtinga atsakyti. Teoriškai, lietuviai dažnai negaili pinigų rimtai įrangai įsigyti, bet gaili žmogiškiesiems resursams. T.y. nesiunčia savo "baristų" pasimokyti baristos meno ir gauti atitinkamus sertifikatus. Todėl kabakuose dirba bile kas bile kaip. Gerai, jei bent youtubės video prieš tai pasižiūri, kaip espresso gamint :) Taip pat, dažnai pataupoma ant geresnių kavos pupelių, o iš prastos medžiagos nuostabaus espresso nepagaminsi, net jei būsi sertifikuotas barista. Plius skaičiau, jog Lietuvoje jau pradėjo masiškai plisti visokių "kavos išsinešimo su savimi" taškai, kas yra žingsnis visai ne ta linkme. Bet yra tam tikri kavinių požymiai, pagal kuriuos galima daug kavinių iškart atsijot. Pvz. tikras espresso baristos pateikiamas prie baro ir iškart išgeriamas. Jokių nešiojimų prie staliuko negali būti, nes kol tau jį atneš, jau ten bus atšalęs ir dalį skonio savybių praradęs gėrimas, o ne espresso. Todėl jei prie baro nėra specialių kėdžių ir ten nesusibūriuoja espresso mėgėjai, greičiausiai tame bare gero espresso ir negausi. Prie staliukų tau gali atnešti latte, capucino, bet espresso geriamas prie baro vos pagamintas. Dažnai net vienu geru gurkšniu :) > ir placiau apie sita ristretto Jei trumpai, ristreto, tai tas pats espresso, bet kai per tą patį laiką ir tą patį kavos kiekį praleidžiama 1/2 > 3/4 espresso puodeliui reikalingo vandens tūrio. Iš esmės, tai super tirštas, labai aromatingas ir su labai tiršta puta espresso. A, ir dar dėl vieno mito. Yra tokia miesto legenda, jog espresso tai "žiauriai stipri kava, kuri kenkia širdžiai, užkelia spaudimą ir bla bla bla...". Tai šitas dalykas yra pats gryniausias mitas, neturintis nieko bendro su realybe. Pati "baisiausia" šiuo požiūriu kava, tai yra visokios, ale, american style iš popierininio filtro, kur per kavos tirščius ilgai ir nuobodžiai sunkiasi karštas vanduo. Esmė tame, jog didžiausi kofeino ir kitų, nemalonių žmogaus skoniui, medžiagų išsiskyrimas iš kavos tirščių intensyviausiai vyksta vėliau, nei po 30-40s. O espresso kaip tik baigiamas gaminti per 30 s. (optimalus vidurkis ~27s). Būtent todėl espresso iš skonio nors ir atrodo labai stipriu ir koncentruotu, o realiai ten kofeino yra visai nedaug. Gali įkalt du puodelius ir ramiai eit miegot :) Tiems, kas išgėręs tikro espresso aiškina, jog negali miegot, tiesiog prasideda placebo efektas dėl aukščiau minėto mito :)