On 2014-11-22 19:08, cooleris wrote: > Tai statoile tipo sukalibruota Jei statoil'e, lukoil'e ar bachčisarajoil'e netyčia espresso išvarva per 25s., tai reiškia tik tai, jog jiems netyčia taip gavosi :) Svarbu yra visas parametrų derinys, o jei vienas atitinka, tai nebūtinai reiškia, jog kiti irgi atitinka standartus. Pvz. sumalam per grubiai kavos pupeles, bet pamažinam spaudimą iki 6bar ir 25 ml privarva į puodelį per 25 s.. Pagal laiką gražu, o faktiškai espresso pilamas kriauklėn. Arba, sumalam per smulkiai, spaudimą didinam, vėl Š, tik kitaip. Arba sumalam teisingai, porta filtras mažesnio diametro nei standartas, o spaudimas geras, tai primalam šiek tiek daugiau nei priklauso kavos (t.y. labiau užkemšam porta filtrą) ir vėl gaunam 25s.. Variantų galima prigalvoti N, kaip suderinti neteisingus pradinius parametrus, bet išeigoje gauti teisingą laiką. Problema tik tame, jog visais atvejais nesigaus puikus espresso. Esu skaitęs, bet praktiškai nebandęs (ir bandyti neplanuoju), jog tik geriausieji iš geriausių pilnai automatinių aparatų beveik priartėja pagal espresso kokybę prie lygio, kurį padaro eilinis barista. O problema tame, jog tie aparatai kainuoja virš 5000 EUR. T.y. tokia kaina yra labai geras stimulas tiesiog pasipraktikuoti pačiam ir sutaupyti apvalią sumelę pinigų. Be to, espresso gamybos procesas yra šioks toks ritualas, kuris tikrai teikia ir malonumo. Na ir kavos be reikalo negersi, kadangi reikia ją pačiam gamint, todėl prieš gamindamas rimtai pagalvoji, ar tikrai jos jau nori. Čia tau ne mygtuką spustelėt, praeinant pro šalį...