Tema: Re: plazmą vėl uždraus
Autorius: Bronco
Data: 2014-11-23 01:49:02
On 2014-11-22 19:08, cooleris wrote:
> Tai statoile tipo sukalibruota

Jei statoil'e, lukoil'e ar bachčisarajoil'e netyčia espresso išvarva per 
25s., tai reiškia tik tai, jog jiems netyčia taip gavosi :)

Svarbu yra visas parametrų derinys, o jei vienas atitinka, tai nebūtinai 
reiškia, jog kiti irgi atitinka standartus.

Pvz. sumalam per grubiai kavos pupeles, bet pamažinam spaudimą iki 6bar 
ir 25 ml privarva į puodelį per 25 s.. Pagal laiką gražu, o faktiškai 
espresso pilamas kriauklėn. Arba, sumalam per smulkiai, spaudimą 
didinam, vėl Š, tik kitaip. Arba sumalam teisingai, porta filtras 
mažesnio diametro nei standartas, o spaudimas geras, tai primalam šiek 
tiek daugiau nei priklauso kavos (t.y. labiau užkemšam porta filtrą) ir 
vėl gaunam 25s.. Variantų galima prigalvoti N, kaip suderinti 
neteisingus pradinius parametrus, bet išeigoje gauti teisingą laiką. 
Problema tik tame, jog visais atvejais nesigaus puikus espresso.

Esu skaitęs, bet praktiškai nebandęs (ir bandyti neplanuoju), jog tik 
geriausieji iš geriausių pilnai automatinių aparatų beveik priartėja 
pagal espresso kokybę prie lygio, kurį padaro eilinis barista. O 
problema tame, jog tie aparatai kainuoja virš 5000 EUR. T.y. tokia kaina 
yra labai geras stimulas tiesiog pasipraktikuoti pačiam ir sutaupyti 
apvalią sumelę pinigų.

Be to, espresso gamybos procesas yra šioks toks ritualas, kuris tikrai 
teikia ir malonumo. Na ir kavos be reikalo negersi, kadangi reikia ją 
pačiam gamint, todėl prieš gamindamas rimtai pagalvoji, ar tikrai jos 
jau nori. Čia tau ne mygtuką spustelėt, praeinant pro šalį...