Tai pagalvok, koks ritualas, kol pagamini tuos 25 ml kavos, tai negi poto lauksi dar 1 minutę, kad išgerti :) > Taip taip, viešint Italijoje, italas mokė, kad espresso kavą reikia išgerti > per max 1 minutę po jos pagaminimo. > > > > "Bronco" parašė naujienų news:m4qhn8$ak7$1@trimpas.omnitel.net... > > On 2014-11-22 15:23, cooleris wrote: >> Ir as uzsimaniau > > Žiūriu, prapuola mano talentas, nes nerašau kulinarinių knygų :] > >> kur lietuvoj espresso galima tikra gauti? > > Sudėtinga atsakyti. Teoriškai, lietuviai dažnai negaili pinigų rimtai > įrangai įsigyti, bet gaili žmogiškiesiems resursams. T.y. nesiunčia savo > "baristų" pasimokyti baristos meno ir gauti atitinkamus sertifikatus. > Todėl kabakuose dirba bile kas bile kaip. Gerai, jei bent youtubės video > prieš tai pasižiūri, kaip espresso gamint :) > > Taip pat, dažnai pataupoma ant geresnių kavos pupelių, o iš prastos > medžiagos nuostabaus espresso nepagaminsi, net jei būsi sertifikuotas > barista. Plius skaičiau, jog Lietuvoje jau pradėjo masiškai plisti > visokių "kavos išsinešimo su savimi" taškai, kas yra žingsnis visai ne > ta linkme. > > Bet yra tam tikri kavinių požymiai, pagal kuriuos galima daug kavinių > iškart atsijot. Pvz. tikras espresso baristos pateikiamas prie baro ir > iškart išgeriamas. Jokių nešiojimų prie staliuko negali būti, nes kol > tau jį atneš, jau ten bus atšalęs ir dalį skonio savybių praradęs > gėrimas, o ne espresso. Todėl jei prie baro nėra specialių kėdžių ir ten > nesusibūriuoja espresso mėgėjai, greičiausiai tame bare gero espresso ir > negausi. Prie staliukų tau gali atnešti latte, capucino, bet espresso > geriamas prie baro vos pagamintas. Dažnai net vienu geru gurkšniu :) > >> ir placiau apie sita ristretto > > Jei trumpai, ristreto, tai tas pats espresso, bet kai per tą patį laiką > ir tą patį kavos kiekį praleidžiama 1/2 > 3/4 espresso puodeliui > reikalingo vandens tūrio. Iš esmės, tai super tirštas, labai aromatingas > ir su labai tiršta puta espresso. > > A, ir dar dėl vieno mito. Yra tokia miesto legenda, jog espresso tai > "žiauriai stipri kava, kuri kenkia širdžiai, užkelia spaudimą ir bla bla > bla...". Tai šitas dalykas yra pats gryniausias mitas, neturintis nieko > bendro su realybe. > > Pati "baisiausia" šiuo požiūriu kava, tai yra visokios, ale, american > style iš popierininio filtro, kur per kavos tirščius ilgai ir nuobodžiai > sunkiasi karštas vanduo. Esmė tame, jog didžiausi kofeino ir kitų, > nemalonių žmogaus skoniui, medžiagų išsiskyrimas iš kavos tirščių > intensyviausiai vyksta vėliau, nei po 30-40s. O espresso kaip tik > baigiamas gaminti per 30 s. (optimalus vidurkis ~27s). Būtent todėl > espresso iš skonio nors ir atrodo labai stipriu ir koncentruotu, o > realiai ten kofeino yra visai nedaug. Gali įkalt du puodelius ir ramiai > eit miegot :) Tiems, kas išgėręs tikro espresso aiškina, jog negali > miegot, tiesiog prasideda placebo efektas dėl aukščiau minėto mito :)