Tema: Re: kibinu receptelio
Autorius: maza
Data: 2010-01-22 14:40:35
aciu.. neradau savojo, bet sitie pades :)

"BigM" <mindaugask_NOSPAM@centras.lt> wrote in message 
news:hjc2ko$tg0$1@trimpas.omnitel.net...
> turiu ketvertą (bent jau tešlų) receptų.
>
> gal kuris ir bus tas tavo pamėgtasis...
>
> ====================
> kaip tycia turiu vienos karaimes kibinu recepta:
>
> iseina 20 kibinu: mielinei teslai reikes 1 kg miltu, 0.5l pieno, 200 g
> margarino, 50 g mieliu, druskos, cukraus, 1 kiausinio ir 1 trynio. O 
> idarui
> reikes 1 kg avienos, 2 svogunu ir pipiru.
>
> Piena reikia pasildyti. mieles istrinti su cukrumi ir ismaisyti jau 
> siltame
> piene. sudet visus kitus ingredientus, ismaisyt gerai, kai pakils, 
> uzminkyt
> tesla ir pastatyt siltai. po to perminkyti.
> mesa supjaustyti mazais kubeliais, smulkiai suojaustyti svogunus, ideti
> pipiru ir druskos. galima ipilti truputi vandens.
> teslos gabaliukus iskocioti 2 mm storio 11-12 cm skersmens pailgais
> gabaliukais. suformuot kibina idaryta, vidury ignybt 2 skylutes, patepti
> isplaktu kiausiniu ir kepti 30 min.
>
> =====================
>
> Na, del kai kuriu patiekalu kilmes tautos gincijasi, taciau kibinai
> negincijamai - karaimu.
> Kulinarijos istorikas Pochliobkinas, deja, siuos pyragelius priskiria
> lietuviskajai virtuvei.
> Manau, lietuviai turi puikia savo virtuve, ir tik apie 250 Lietuvoj
> tebegyvenanciu karaimu tradicijas gerbdami, tikrai nesisavins sio puikaus
> valgio.
> Likimas leme pazinti karaimu seima, taciau pasimokyti is jos kulinariniu
> vingrybiu galimybiu kol kas nera - nemazai metu isvyke is Lietuvos.
> O patsai Pochliobkinas kibinus moko gaminti taip:
>
> Proporcijos _vienai porcijai_ (zinant valgytoju skaiciu, apskaiciuojamas
> reikiamas produktu kiekis):
> TESLAI: 70g miltu
>               20g sviesto ar margarino
>               15 g grietines
>               13 g kiausinio
>                 1 g cukraus
> FARSUI: 100 g neriebios avienos arba kiaulienos
>                  15 g svoguno
>                  25 g vandens
>                  0,5 g cukraus
>                  druska ir pipirai - pagal skoni.
> Pochliobkinas rekomenduoja mesa malti, taciau zinau, kad karaimai ja
> smulkiai pjausto, tego girdeti, kad kai kurios seimininkes smulkiai
> pjaustytos mesos mase ismusa, metydamos ja i pjaustymo lenta, pila 
> vandens,
> deda smulkiai pjaustytus svogunus, druskina, pipirina, deda megiamu
> prieskoniu.
> Is teslai skirtu produktu uzminkoma tesla, iskociojama, supjaustoma
> kvadratais, dedama idaro, formuojami pyrageliai, teslos krastus 
> sutvirtinant
> "virvele". Kibinai gali buti formuojami siule i apacia arba i virsu, 
> taciau
> kadangi idaro sultingumui i ji pilama vandens, dazniausiai kepama siule i
> virsu, kad susidare sultys neisbegtu.
> Kibinai, sudeti i skarda ir aptepti kiausinio tryniu, apie pusvalandi 
> kepami
> orkaiteje.
>
> Pati kibinus esu kepusi ir is mielines teslos, ir is taip vadinamos 
> netikros
> sluoksniuotos, t.y., kapotos, taciau originaliausia, manau, yra paprastai
> uzminkyta trapi tesla.
> Idarai taip pat galimi ivairus - mesa, mesa su kopustais, kopustai,
> variacijos su grybais, taciau vel gi - tikriausi kazkaip rodos - tik
> mesiniai :)
> Zinoma, galimos ivairios improvizacijos, - ir jau kaip cia mineta, tesla 
> su
> kefyru (jei kam idomu, sakykit, galeciau pasidalinti tikrai universaliu
> receptu - taciau tai - senovinis _rusiskas_ receptas, tikrai idomus 
> plataus
> panaudojimo galimybem), ir su varske, o ir idaras - su ivairiausia mesa,
> taciau gi visa tai - jau nutolimas nuo originalaus recepto, zinoma, kazkuo
> vis save pateisinantis - tai avienos ner, tai tesla paprastesne ar
> universalesne ar dar kazkas patogaus :)
>
> =====================
>
> kazkada kazhkas shitam groupse buvo imetes toki varianta
>
> (10 porciju arba 20 vnt.)
> Teslai:
> 700gr. miltu
> 200 gr. sviesto
> 150 gr. grietines
> 2 kiausiniai
> druskos, truputi cukraus
>
> Idarui:
> 450gr. avienos/kiaulienos
> 150 gr. svogunu
> prieskoniu, pipiru, druskos, vandens
>
> Grietine su kiausiniais isplakame, sviesta issukame iki purumo. Viska
> sumaisome (po truputi beriame miltus, sukame, po to minkome). Tesla
> pastatome saltai (2 val.), galima ir ilgiau.
> Mesa ir svogunus supjaustome mazais gabaleliais, dedam prieskonius, ipilam
> vandens, kad idaras nebutu labai kietas ir sausas.
> Atsaldyta tesla sugnaibome i 20 gabaliuku. Tuos gabaliukus iskociojame,
> dedame idara ir uzsukame krastus, kaip ant tu pirktiniu. Kibina i skarda
> dedame uzraityta puse i virsu, kad neisbegtu sultinys.
> Kepame orkaiteje 20-25min. 180 laipsniu-kol paruduos.
>
> Kol kas bandziau tik su malta mesa,bet siaip viskas pavykdavo labai. O.K.!
>
> Skanaus
>
> ======================
>
> Siaip maniske tesla siek tiek kitaip daro (grupioke is Traku dave 
> recepta):
>
> 1. puse poko miltu (seniau budavo Malsenos zalias pokas, dabar ima ten
> kazkoki analoga)
> 2. puse didelio poko EVE kepimo margarino
> 3. 1 saukstas grietines
> 4. ir pilam kefyra
> viskas - jokiu kiausiniu, jokiu pastovejimu teslos ir t.t.
> Pries dedant i orkaite aisku butinai su plaktu kiausiniu patept kibinus
> Visa kita tas pats.
>
> "maza" <XXX@XXX.lt> wrote in message 
> news:hjc1ep$ri8$1@trimpas.omnitel.net...
>> Sveiki,
>> Kazkada labai senai  (na pries kokius 5 metus), cia kazkas pasidalino 
>> nerealiu kibinu recepteliu.
>> ismeginau, uzsirasciau, bet siu metu esu toli nuo savo uzrasu, tad 
>> prasau, gal galit imesti...
>