aciu.. neradau savojo, bet sitie pades :) "BigM" <mindaugask_NOSPAM@centras.lt> wrote in message news:hjc2ko$tg0$1@trimpas.omnitel.net... > turiu ketvertą (bent jau tešlų) receptų. > > gal kuris ir bus tas tavo pamėgtasis... > > ==================== > kaip tycia turiu vienos karaimes kibinu recepta: > > iseina 20 kibinu: mielinei teslai reikes 1 kg miltu, 0.5l pieno, 200 g > margarino, 50 g mieliu, druskos, cukraus, 1 kiausinio ir 1 trynio. O > idarui > reikes 1 kg avienos, 2 svogunu ir pipiru. > > Piena reikia pasildyti. mieles istrinti su cukrumi ir ismaisyti jau > siltame > piene. sudet visus kitus ingredientus, ismaisyt gerai, kai pakils, > uzminkyt > tesla ir pastatyt siltai. po to perminkyti. > mesa supjaustyti mazais kubeliais, smulkiai suojaustyti svogunus, ideti > pipiru ir druskos. galima ipilti truputi vandens. > teslos gabaliukus iskocioti 2 mm storio 11-12 cm skersmens pailgais > gabaliukais. suformuot kibina idaryta, vidury ignybt 2 skylutes, patepti > isplaktu kiausiniu ir kepti 30 min. > > ===================== > > Na, del kai kuriu patiekalu kilmes tautos gincijasi, taciau kibinai > negincijamai - karaimu. > Kulinarijos istorikas Pochliobkinas, deja, siuos pyragelius priskiria > lietuviskajai virtuvei. > Manau, lietuviai turi puikia savo virtuve, ir tik apie 250 Lietuvoj > tebegyvenanciu karaimu tradicijas gerbdami, tikrai nesisavins sio puikaus > valgio. > Likimas leme pazinti karaimu seima, taciau pasimokyti is jos kulinariniu > vingrybiu galimybiu kol kas nera - nemazai metu isvyke is Lietuvos. > O patsai Pochliobkinas kibinus moko gaminti taip: > > Proporcijos _vienai porcijai_ (zinant valgytoju skaiciu, apskaiciuojamas > reikiamas produktu kiekis): > TESLAI: 70g miltu > 20g sviesto ar margarino > 15 g grietines > 13 g kiausinio > 1 g cukraus > FARSUI: 100 g neriebios avienos arba kiaulienos > 15 g svoguno > 25 g vandens > 0,5 g cukraus > druska ir pipirai - pagal skoni. > Pochliobkinas rekomenduoja mesa malti, taciau zinau, kad karaimai ja > smulkiai pjausto, tego girdeti, kad kai kurios seimininkes smulkiai > pjaustytos mesos mase ismusa, metydamos ja i pjaustymo lenta, pila > vandens, > deda smulkiai pjaustytus svogunus, druskina, pipirina, deda megiamu > prieskoniu. > Is teslai skirtu produktu uzminkoma tesla, iskociojama, supjaustoma > kvadratais, dedama idaro, formuojami pyrageliai, teslos krastus > sutvirtinant > "virvele". Kibinai gali buti formuojami siule i apacia arba i virsu, > taciau > kadangi idaro sultingumui i ji pilama vandens, dazniausiai kepama siule i > virsu, kad susidare sultys neisbegtu. > Kibinai, sudeti i skarda ir aptepti kiausinio tryniu, apie pusvalandi > kepami > orkaiteje. > > Pati kibinus esu kepusi ir is mielines teslos, ir is taip vadinamos > netikros > sluoksniuotos, t.y., kapotos, taciau originaliausia, manau, yra paprastai > uzminkyta trapi tesla. > Idarai taip pat galimi ivairus - mesa, mesa su kopustais, kopustai, > variacijos su grybais, taciau vel gi - tikriausi kazkaip rodos - tik > mesiniai :) > Zinoma, galimos ivairios improvizacijos, - ir jau kaip cia mineta, tesla > su > kefyru (jei kam idomu, sakykit, galeciau pasidalinti tikrai universaliu > receptu - taciau tai - senovinis _rusiskas_ receptas, tikrai idomus > plataus > panaudojimo galimybem), ir su varske, o ir idaras - su ivairiausia mesa, > taciau gi visa tai - jau nutolimas nuo originalaus recepto, zinoma, kazkuo > vis save pateisinantis - tai avienos ner, tai tesla paprastesne ar > universalesne ar dar kazkas patogaus :) > > ===================== > > kazkada kazhkas shitam groupse buvo imetes toki varianta > > (10 porciju arba 20 vnt.) > Teslai: > 700gr. miltu > 200 gr. sviesto > 150 gr. grietines > 2 kiausiniai > druskos, truputi cukraus > > Idarui: > 450gr. avienos/kiaulienos > 150 gr. svogunu > prieskoniu, pipiru, druskos, vandens > > Grietine su kiausiniais isplakame, sviesta issukame iki purumo. Viska > sumaisome (po truputi beriame miltus, sukame, po to minkome). Tesla > pastatome saltai (2 val.), galima ir ilgiau. > Mesa ir svogunus supjaustome mazais gabaleliais, dedam prieskonius, ipilam > vandens, kad idaras nebutu labai kietas ir sausas. > Atsaldyta tesla sugnaibome i 20 gabaliuku. Tuos gabaliukus iskociojame, > dedame idara ir uzsukame krastus, kaip ant tu pirktiniu. Kibina i skarda > dedame uzraityta puse i virsu, kad neisbegtu sultinys. > Kepame orkaiteje 20-25min. 180 laipsniu-kol paruduos. > > Kol kas bandziau tik su malta mesa,bet siaip viskas pavykdavo labai. O.K.! > > Skanaus > > ====================== > > Siaip maniske tesla siek tiek kitaip daro (grupioke is Traku dave > recepta): > > 1. puse poko miltu (seniau budavo Malsenos zalias pokas, dabar ima ten > kazkoki analoga) > 2. puse didelio poko EVE kepimo margarino > 3. 1 saukstas grietines > 4. ir pilam kefyra > viskas - jokiu kiausiniu, jokiu pastovejimu teslos ir t.t. > Pries dedant i orkaite aisku butinai su plaktu kiausiniu patept kibinus > Visa kita tas pats. > > "maza" <XXX@XXX.lt> wrote in message > news:hjc1ep$ri8$1@trimpas.omnitel.net... >> Sveiki, >> Kazkada labai senai (na pries kokius 5 metus), cia kazkas pasidalino >> nerealiu kibinu recepteliu. >> ismeginau, uzsirasciau, bet siu metu esu toli nuo savo uzrasu, tad >> prasau, gal galit imesti... >