Receptas: kaip "nusluostyti" dedei nosi: :D Lasisos file turi buti nuo 3-4 kg zuvies. Kitais atvejais turesit eksperimentuoti su sudymo laiku. Nuo 4 kg zuvies turite gauti ne maziau kaip 60% grynos file su oda. Papilve reikia nupjauti. 3 dalys JUROS DRUSKOS. Pabreziu, tik juros druska ir jokia kita. Akmens druska jusu zuviai suteiks "metalini" prieskoni. Dings svelnumas. 1 dalis cukraus. geriausia yra rudas "Demedra" cukrus. File padedame i plastikini ar keramikini inda oda zemyn. Zuvies sudymui ir marinavimui nenaudokit metaliniu indu. Cia grieztai. Kaulus is file isimsit po sudymo. Taip maziau sugadinsit file struktura. Odoje reikia padaryti keleta negiliu ipjovu peiliu - taip druska greiciau pasieks file vidu. Ruda mesa, kuri yra po oda, yra labai riebi. Pro ja druska prasimusa tik per 3 - 4 dienas. Druskos ir cukraus misiniu padengiame lasisos file (oda zemyn). Uzpilkit misiniu taip, kad padengtu zuvies pavirsiu. Dedam i saldytuva. Jokiu budu nereikia vynioti i jokias pleveles ar uzdengti aklinai. Zuvis turi kvepuoti, bet neprisikvepuoti pasaliniu saldytuvo kvapu. Susidariusiu syvu su druska nupilti nereikia. Reikes file apversti 2-3 kartus per iki 20 valandu laika. Po sudymo file nuplaukit saltu vandeniu po srove. Nusausinkit. Turesit 2 - 2,5 % surumo file, kuri tiks viskam. Ir sumustiniams ir sushi, ir totoriskai lasisai. Tai vadinama silpnai sudyta lasisa. Bus svelnaus skonio. Tie, kas megsta Gravad lasisa, daro misini santykiu 1:1, deda svieziu krapu ir baltuju pipiru. Po sudymo tokia lasisa nera plaunama, todel reikia deti gan saikinga misinio sluoksni. Rekomenduoju: file padalinti i 3 dalis. Uodegine dali sudykite 2x trumpiau. Like 2 gabaliukai gali buti sudomi skirtinga laika. Taip greiciau ismoksit atiderinti jums patinkanti surumo laipsni. Receptai isbandyti praktikoje. Tokios lasisos galiojimo laikas yra iki 6-7 dienu. Jei norit, lasisos galojimo laika tureti 30 dienu, sudyti reikia 2-3 paras. Jei pries sudyma nulupsit oda su rudaja mesa, sudyti tereikes 6-8 valandas. Sekmes! :) "Indraja" <indraja_@_indraja.com> wrote in message news:hvn9q6$csp$1@trimpas.omnitel.net... > Sveiki, senokai besilankiau...Bet atsirado poreikis pasikonsultuoti :) > Keli paskutiniai bandymai isigyti sudytos lasisos baigesi baisia igriova > (cia pravalas - lietuviskai). Zuvele - be jai budingo riebumo, pamirkyta > vandeny, ir net be ne zuvies kvapo.... Gal dar kame nors "gero" > pamirkyta... Zodziu, netenkino, nusivyliau. > Labai skaniai sudo zuvi mano dede, kuris piktybiskai neisduoda recepto. > Kai paklausiu, atsako - "taigi nieko cia sudetingo, pabarstai druska ir > viskas". Bandziau kelis kart "pabarstyt sviezia lasisa, itrint ta > druskele, ir ka jus manot, jau po 2 paru ji nebetiko maistui, nors > "gyveno" saldytuve, sandariai uzdaryta... > Gal galit kas koki recepteli ar patarima, kaip toki dalykeli pasiruosti > namu salygom? Kokius prieskonius rekomenduotumet, ar tikrai uztenka > druskytes? Sudyt ketinu ne butinai lasisa, manau ir kupre, ar koks > upetakis turetu skaniai gautis... Kol kas zuvies nepirkau, todel visi > patarimai - laukiami. Is anksto dekoju. > > Indraja > ---- > >