Tema: Re: apie pestininkus
Autorius: Sail
Data: 2015-08-28 08:18:41
Bent jau apie ledus tai nusisneketa gausiai.

Mielu noru pirkciau ledus su riesutais is tu laiku, kabinamus pagaliuku is 
kartoninio indelio. Deja deja - nebegamina.

Pasigaminus ledu paciam namie, parduotuviniu isvis pirkti nesinori...

Tiesiog dabar fufelio gamybos technologijos pazenge i prieki, o produktai, 
kurie budavo normalesni - nunyko.
Nostalgija sokoladiniams vafliams, kuriu pertepimas karsta vasaros diena 
pasilydydavo ir kandant tryksdavo i salis. Dabartiniai vafliai tai padjobke 
kazkokia...


siaip idomu, kiek tai anastasijai metu?




"Jau" <jaunas@jau.nas> wrote in message 
news:mrojik$hoe$1@trimpas.omnitel.net...
> Signalizacija <signalizacija.master@gmail.com> Wrote in message:
>> Tu tik daauk iki mano šūdų, GOSTO dešros gerbejau :)
>>
>
>
>
>
>
>
> Anastasija Mironova
>
> Piliečiams, kurie dar prieš 25 metus šluostėsi užpakalį
> laikraščiais, aprašinėtais toksiniais poligrafiniais dažais, o
> dabar ilgisi tarybinės dešros, paaiškinu:
>
> Maisto vis mažiau, o kalbų apie jį vis daugiau. Dar daugiau apie
> maistą kuriama mitų. Ypač, kažkodėl madinga, šiandien prisiminti
> tarybinę dešrą ir triskart prakeiktus tarybinius
> GOST’us.
>
> Brangūs tarybiniai romantikai, GOST’ų (  –
> valstybinis standartas) jūs neskaitėte. Geriausiu atveju apie
> juos jums pasakojo tas, kuris perskaitė pirmuosius keletą
> puslapių ir su palengvėjimu atsiduso: na ačiū Dievui, į dešrą
> „Stolovaja“ buvo dedama 99% mėsos!
>
> Žinote, į tą pačią „Arbatinę“ dešrą, kurios niekas nevalgydavo,
> pagal GOST’ą buvo dedama 70% antros rūšies jautienos, 20% pusiau
> riebios kiaulienos ir 10% šoninės. Tačiau, kaip bebūtų, ši dešra
> akivaizdžiai trenkė kartonu. Kodėl? Tai todėl, kad GOST’ai turėjo
> plačius papildymus, kuriuose skrupulingai buvo aprašoma, ką ir
> kuo gamyboje galima pakeisti: mėsos masę į kaulų nuoviro mišinį,
> krakmolą ir maistinę plazmą, emuliuotus augalinius riebalus
> margarine ir svieste „Sumuštinių“ – į mineralinį aliejų
> (atsimenate kai sviestas keptuvėje sproginėjo palikdamas paskui
> save juodą dėmę ir degutu dvokiančią tuštumą?). GOST’ai buvo
> pastoviai redaguojami, kai kuriems produktams kiekvieną sezoną,
> priklausomai nuo skerdimo, primilžio normų, derliaus,
> importo…
>
> Štai įžymusis dešrų-dešrelių  23670-79 ( htt
> p://docs.cntd.ru/document/gost-23670-79 ) nuo 1979 metų ir 1980
> metų redakcijos. Jame mes skaitome, pavyzdžiui: „Leidžiama
> vietoje jautienos, kiaulienos, avienos kartu naudoti baltymų
> stabilizatorių, jautienos ar kiaulienos arba avienos mėsos masę,
> maistinę kraujo plazmą (serumą), krakmolą arba kvietinius
> miltus“.
>
> GOST ir gamybos normos buvo vidinei propagandai (esą nusiraminkite
> brangūs piliečiai, bent jau dešra pas mus tikra) ir dūmų uždanga
> į akis užsieniečiams (štai, mūsų žmonės tik natūralią mėsą valgo,
> užgeria šviežiu pienu, duona su sviestu užkanda). Realiam gi
> vartojimui, buvo pastabos GOST’e, kurios tiesiogiai dokumente ir
> buvo spausdinamos.
>
> Ir, jeigu dabar, kažkokia katytė jums ims murkti, esą mokėsi
> maisto pramonės institute ir žino, kad dešra buvo daroma tik iš
> mėsos, vykite tą katytę šalin: ji arba meluoja, arba visiškai
> nesimokė, o nuo pirmo kurso saldžiai įsitaisė mėsos kombinate ir
> vietoje egzaminų dėstytojams nešiojo maišus su pirmos rūšies
> jautiena ir pusiau riebia kiauliena
>
> Ta pačia, kurios visiškai oficialiai, pagal GOST’ą. Jūsų dešroje
> nebuvo. O buvo ji tik partijose, ruošiamose spec-paskirstymui ir
> nomenklatūrai. Kai kuriuose kombinatuose net specialus cechas
> buvo, kuriame viskas buvo daroma pagal pagrindinius GOST’o
> reikalavimus, be jokių redakcijų.
>
> Tik štai prekė ši buvo – vien valdininkams, tikrintojams ir
> turintiems pakankamai pinigų… Visokie ( , ) tikrintojai,
> išsiridendavo po patikrinimų su gigantiškomis rankinėmis,
> prifarširuotomis mėsa, sviestu ir GOST’o dešromis.
>
> Štai tokios to buvusio gyvenimo normos. Pastebėkite, aš rašau apie
> normas. Ne apie deficitą, vagystes, o tik apie normas. Apie tai,
> jog net sėkmingai susiklosčius aplinkybėms (pavyzdžiui, jums
> nuskilo nusipirkti „išmestą“ 11 ryto dešrą, ir ši dešra buvo
> pagaminta pagal GOST’ą) vietoje 99% mėsos jūs galėjote
> nusipirkti, visiškai teisėtai, mišinį iš kaulų miltų, staliaus
> klijų, plazmos, krakmolo ir virtų šlapimo pūslių.
>
> O jeigu turėsime omenyje vagysčių , antisanitarijos, neūkiškumo
> lygmenį, tai jūsų dešra pati iš savęs buvo.. net nežinau kuo ji
> buvo. Įsivaizduokite įmirkusį stovėjusiame kaitroje kraujyje
> kartono gabalą. Įsivaizdavote? Maždaug tuo jūsų pirkta dešra ir
> buvo.
>
> Tarybinių produktų kokybė – mitas. Šalis buvo neturtinga, aplink
> deficitas – iš kur atsirasti kokybei? Pagal GOST’ą dešrelėse
> (sosiskose) buvo nuo 5% mėsos (kas liko buvo leidžiama keisti), į
> dešras, kad išsaugoti spalvą buvo dedama salietra. Palmių aliejų,
> beje, importavo ir tada.
>
> Konservantai, dažikliai, stabilizatoriai buvo prieštvaniniai ir
> visiškai oficialūs. Bulvių traškučių gamyboje (ilgos plokštelės
> „Apkūniems“ vadinosi) aliejų kepimui keisdavo kartą per 8
> mėnesius. Irgi pagal GOST’ą. Pieniški ledai buvo sutinkami nebent
> megapoliuose – likusieji tenkindavosi pieniškais su augaliniais
> riebalais, geriausiu atveju jei buvo dviejų rūšių – puodelyje
> arba ant pagaliuko. Kartais šokolado arba uogų spalvos (arba
> pusiau). Kai kuriuose miestuose – o, Dieve! – ledai buvo tik
> „Tomatų“. Dėl pyragaičių „Bulvė“ ir torto“Pliauska“ buvo spūstys,
> o lipdė juos iš likusių konvejeryje biskvito trupinių, sumaišytų
> su margarinu ir kondensuotu pienu.
>
> Ingredientai, pastebėkite, ant pakuočių nebuvo nurodomi. Ir visas
> šis šlamštas buvo pasiutusiai brangus to meto kainomis.
> Technikumo dėstytojo atlyginimas siekė 120 rub., o kilogramas
> sviesto 3,40 rub., aukščiausios rūšies dešra – taip pat 3.40
> rub., ir saldainiai šokolado glazūra „Pilot“, „Audronaša“ 3,40
> rub. Šokoladiniai saldainiai kainavo iki 15 rublių už kilogramą
> ir pasirodydavo porą kartų į metus. Šalyje buvo trys kainų
> juostos ir specialūs koeficientai kiekvienai produktų rūšiai:
> grubiai kalbant, kuo giliau į mišką, tuo kainos buvo aukštesnės,
> o produktų mažiau.
>
> Taip, kad, apie GOST’us ir kokybę netarškėkite. Ir apie
> stalininius-chruščiovinius laikus taip pat netarškėkite. Pirma,
> aš rašau apie 70-80-uosius. Antra, prie Stalino su Chruščiovu,
> „Knygos apie skanų ir sveiką maistą“ laikais , produktai
> parduotuvėse dar buvo, tačiau valgyti juos visiškai nebuvo kam:
> visi tie file, sviestas, ikrai, liaudžiai buvo neprieinami.
>
> To meto pardavėjų liudijimu, sviestas buvo perkamas po 30-50 gr.,
> saldainiai – po 100 gr., dešra – daugiausiai 300 gr. Ir ne
> kiekvieną dieną. „Sviestuko“ senutės ateidavo po pensijos.
> „Pasmaguriauti“… Kai mano mama, eidama stažuotę gastronome,
> paklausė kažkokiame susirinkime, kodėl sviesto tik po 30 gr.
> imama, jai atsakė: „Labai aktualus klausimas, drauge stažuotoja!
> Mūsų žmonės nori kasdien valgyti šviežią produkciją, todėl
> kasdien ateina į parduotuvę pirkti naujos porcijos dešros ir
> sviesto“.
>
> Šalis gyveno pusbadžiu. Tai patvirtino ( http://
> kommersant.ru/doc/2249425 ) įžymioji CK KPSS ataskaita, sudaryta
> Valstybinės RF planavimo komisijos Centrinio ekonomikos
> mokslinio-tyrimo instituto tyrimų pagrindu. Pagal šią ataskaitą,
> 75% gyevntojų buvo už skurdo ribos, o prekės TSRS (nuo motociklo
> iki cukraus) buvo daug kartų brangesnės nei JAV. Kaip lyginamąja,
> taip ir absoliučia išraiška.
>
> Dabar, žinoma, draugai užgiedos, jog gyveno skurdžiai, bet
> draugiškai, kad buvo sveikesni… Na taip, na taip! Pirma,
> tarybiniai piliečiai buvo pikti, kaip šunys. Visada pasiruošę
> įkąsti, suspaustais žandikauliais. Antra, liaudis buvo labai
> ligota. Labai. Mirdavo, tarp kitko nuo žarnyno vėžio, gastrito,
> skrandžio opos. Šios ligos buvo vos ne mirtingumo lyderėmis, net
> esant tam medicinos lygiui ir nepriežiūrai (na kam tada darė
> kolonoskopiją tiesiosios žarnos vėžiui diagnozuoti?).
>
> Žmonės buvo stambūs, aptekę, su negera oda, baisiais dantimis ir
> skystais plaukais. Moterys būdamos 50 metų atrodė senėmis
> (atsiminkite savo seneles, kurios vesdavo mus į vaikų darželį)
> Padėti truputį pataisydavo pastovus lengvas alkis – žmonės
> nepersivalgydavo, kas padėdavo kažkiek išsaugoti
> sveikatą.
>
> Bet juk nostalgijioje paskendę draugai nesiūlo rimtai sugrįžti į
> priverstinio gydomojo badavimo šalį?
>
>
>
>
>
> ----Android NewsGroup Reader----
> http://usenet.sinaapp.com/