Tema: Re: apie pestininkus
Autorius: Audrius
Data: 2015-08-28 19:45:24
Pirkdavom naturaliu peroduktu gaminius.
O dabar - nuodai, bet uztat "skanus ir kvepiantys".
Tokios imones, kaip, pvz., "Backaldrin" buvo niekam musuose nezinomos ir 
nereikalingos, nes planine ekonomika leido dirbt i nuostoli, todel duonos, 
pieno gaminiu galiojimo laikas apsiribodavo 12-18val. Piena vezdavo 2 
kartus - ryte ir vakare, kefyra ir grietine - rytais. Neparduoti likuciai 
keliaudavo atgal.
Zuvis, mesa irgi budavo tiekiami kasdien, nesivoliodavo parduotuviu 
saldytuvuose savaitemis.
Kulinarijos skyriuje misraines, pusfabrikaciai (kepta zuvis, kepsniai, 
cepelinai ir t.t.) budavo ruosiami tik tai dienai, t.y. be jokiu 
stabilizatoriu.
Alus bei limonadai - galiojimo laikas buvo parametras Nr.1, nes po 2-3 dienu 
nuo atvezimo nepurksdavo fontanu nebent tik "Selteris" (sodos vanduo, 
atsirades jau i sovietijos laiku pabaiga), visi kiti rugdavo dar ir kaip!
Atsiradus pasterizuotam "jefreitorskam" alui (geltona zigulinio etikete su 
vertikaliu raudonu bruksniu, berods, apie 1983-1985 metus) - ta sestadienio 
psisedejimams pirkdavo jau pries 2-3 dienas, nebijodami, kad suges.
Vieninteliai bananai budavo galvos skausmas - juos reikedavo 
savaite-pusantros laikyt ant palanges ar kitoj sviesesnej siltoj vietoj, kad 
bent kiek sunoktu - nebuvo dujiniu nokinimo kameru, kap dabar.

"spakainas" <spakainas@mail.ru> wrote in message 
news:mrpk94$3am$1@trimpas.omnitel.net...
> Aš pamenu kaip duoną pirkdavom sovietmečiu: visi kepaliukai pasenę ir 
> pirštais nučiupinėti (net su pirštais įspaustom duobutėm, tikrinant 
> šviežumą), polietileninių maišelių nebūdavo, kepaliukai suversti kaip 
> pakliuvo.
> Dabar bet kuriam prekybcentry nusipirkt dar šiltą, kvepiantį prancūzišką 
> batoną - ne problema. Kiekvienam skyriuj žnyplės/polietileninės pirštinės 
> ir krūva nemokamų maišelių. Ta pati palangos duona - ne vieną kartą pamenu 
> radau viduj druskos gabalų ištirpusių (turbūt druską naudodavo gyvulinę, 
> tokią pat kur karvėm duoda laižyt). jau nekalbant kad ir pats tos duonos 
> skonis net ir šviešios, tai toks abejotinas. Dabar pilna skanesnių. 
> Neįsivaizduoju kaip galima sakyt, kad tada buvo skaniau. Kad neturėjom ką 
> valgyt, pusbadžiu gyvenom ir dėl to net juoda duona burnoj tiesiog tirpo - 
> tai jos skanesne nė kiek nepadaro.
>
>> Pvz, pasiulyk man kas kepa palangos duona, ta kur dar silta nusiperki su
>> traskia plutele sonuose?