Tema: Re: apie pestininkus
Autorius: Aras
Data: 2015-08-28 10:26:22
Duodu birką nukirst, kad jei paragautum dabar anųjų ledų, tai mestum lauk ir kuo greičiau. Lygiai taip pat, kaip Žigulinio palyginimas su Utenos.
Beje, kai supratau, ten rašė apie 70-80-ius metus. Tai vėl gi, reikėtų prisiminti ką Tamsta veikei tokiu periodu - gal dar tik po stalu stačias vaikščiojai, o gal jau bandei to paties Žigulinio palengva...


"Sail" <bambarbya.kirgudu@gmail.com> wrote in message news:mroqvh$jkd$1@trimpas.omnitel.net...
> Bent jau apie ledus tai nusisneketa gausiai.
> 
> Mielu noru pirkciau ledus su riesutais is tu laiku, kabinamus pagaliuku is 
> kartoninio indelio. Deja deja - nebegamina.
> 
> Pasigaminus ledu paciam namie, parduotuviniu isvis pirkti nesinori...
> 
> Tiesiog dabar fufelio gamybos technologijos pazenge i prieki, o produktai, 
> kurie budavo normalesni - nunyko.
> Nostalgija sokoladiniams vafliams, kuriu pertepimas karsta vasaros diena 
> pasilydydavo ir kandant tryksdavo i salis. Dabartiniai vafliai tai padjobke 
> kazkokia...
> 
> 
> siaip idomu, kiek tai anastasijai metu?
> 
> 
> 
> 
> "Jau" <jaunas@jau.nas> wrote in message 
> news:mrojik$hoe$1@trimpas.omnitel.net...
>> Signalizacija <signalizacija.master@gmail.com> Wrote in message:
>>> Tu tik daauk iki mano šūdų, GOSTO dešros gerbejau :)
>>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>> Anastasija Mironova
>>
>> Piliečiams, kurie dar prieš 25 metus šluostėsi užpakalį
>> laikraščiais, aprašinėtais toksiniais poligrafiniais dažais, o
>> dabar ilgisi tarybinės dešros, paaiškinu:
>>
>> Maisto vis mažiau, o kalbų apie jį vis daugiau. Dar daugiau apie
>> maistą kuriama mitų. Ypač, kažkodėl madinga, šiandien prisiminti
>> tarybinę dešrą ir triskart prakeiktus tarybinius
>> GOST’us.
>>
>> Brangūs tarybiniai romantikai, GOST’ų (  –
>> valstybinis standartas) jūs neskaitėte. Geriausiu atveju apie
>> juos jums pasakojo tas, kuris perskaitė pirmuosius keletą
>> puslapių ir su palengvėjimu atsiduso: na ačiū Dievui, į dešrą
>> „Stolovaja“ buvo dedama 99% mėsos!
>>
>> Žinote, į tą pačią „Arbatinę“ dešrą, kurios niekas nevalgydavo,
>> pagal GOST’ą buvo dedama 70% antros rūšies jautienos, 20% pusiau
>> riebios kiaulienos ir 10% šoninės. Tačiau, kaip bebūtų, ši dešra
>> akivaizdžiai trenkė kartonu. Kodėl? Tai todėl, kad GOST’ai turėjo
>> plačius papildymus, kuriuose skrupulingai buvo aprašoma, ką ir
>> kuo gamyboje galima pakeisti: mėsos masę į kaulų nuoviro mišinį,
>> krakmolą ir maistinę plazmą, emuliuotus augalinius riebalus
>> margarine ir svieste „Sumuštinių“ – į mineralinį aliejų
>> (atsimenate kai sviestas keptuvėje sproginėjo palikdamas paskui
>> save juodą dėmę ir degutu dvokiančią tuštumą?). GOST’ai buvo
>> pastoviai redaguojami, kai kuriems produktams kiekvieną sezoną,
>> priklausomai nuo skerdimo, primilžio normų, derliaus,
>> importo…
>>
>> Štai įžymusis dešrų-dešrelių  23670-79 ( htt
>> p://docs.cntd.ru/document/gost-23670-79 ) nuo 1979 metų ir 1980
>> metų redakcijos. Jame mes skaitome, pavyzdžiui: „Leidžiama
>> vietoje jautienos, kiaulienos, avienos kartu naudoti baltymų
>> stabilizatorių, jautienos ar kiaulienos arba avienos mėsos masę,
>> maistinę kraujo plazmą (serumą), krakmolą arba kvietinius
>> miltus“.
>>
>> GOST ir gamybos normos buvo vidinei propagandai (esą nusiraminkite
>> brangūs piliečiai, bent jau dešra pas mus tikra) ir dūmų uždanga
>> į akis užsieniečiams (štai, mūsų žmonės tik natūralią mėsą valgo,
>> užgeria šviežiu pienu, duona su sviestu užkanda). Realiam gi
>> vartojimui, buvo pastabos GOST’e, kurios tiesiogiai dokumente ir
>> buvo spausdinamos.
>>
>> Ir, jeigu dabar, kažkokia katytė jums ims murkti, esą mokėsi
>> maisto pramonės institute ir žino, kad dešra buvo daroma tik iš
>> mėsos, vykite tą katytę šalin: ji arba meluoja, arba visiškai
>> nesimokė, o nuo pirmo kurso saldžiai įsitaisė mėsos kombinate ir
>> vietoje egzaminų dėstytojams nešiojo maišus su pirmos rūšies
>> jautiena ir pusiau riebia kiauliena
>>
>> Ta pačia, kurios visiškai oficialiai, pagal GOST’ą. Jūsų dešroje
>> nebuvo. O buvo ji tik partijose, ruošiamose spec-paskirstymui ir
>> nomenklatūrai. Kai kuriuose kombinatuose net specialus cechas
>> buvo, kuriame viskas buvo daroma pagal pagrindinius GOST’o
>> reikalavimus, be jokių redakcijų.
>>
>> Tik štai prekė ši buvo – vien valdininkams, tikrintojams ir
>> turintiems pakankamai pinigų… Visokie ( , ) tikrintojai,
>> išsiridendavo po patikrinimų su gigantiškomis rankinėmis,
>> prifarširuotomis mėsa, sviestu ir GOST’o dešromis.
>>
>> Štai tokios to buvusio gyvenimo normos. Pastebėkite, aš rašau apie
>> normas. Ne apie deficitą, vagystes, o tik apie normas. Apie tai,
>> jog net sėkmingai susiklosčius aplinkybėms (pavyzdžiui, jums
>> nuskilo nusipirkti „išmestą“ 11 ryto dešrą, ir ši dešra buvo
>> pagaminta pagal GOST’ą) vietoje 99% mėsos jūs galėjote
>> nusipirkti, visiškai teisėtai, mišinį iš kaulų miltų, staliaus
>> klijų, plazmos, krakmolo ir virtų šlapimo pūslių.
>>
>> O jeigu turėsime omenyje vagysčių , antisanitarijos, neūkiškumo
>> lygmenį, tai jūsų dešra pati iš savęs buvo.. net nežinau kuo ji
>> buvo. Įsivaizduokite įmirkusį stovėjusiame kaitroje kraujyje
>> kartono gabalą. Įsivaizdavote? Maždaug tuo jūsų pirkta dešra ir
>> buvo.
>>
>> Tarybinių produktų kokybė – mitas. Šalis buvo neturtinga, aplink
>> deficitas – iš kur atsirasti kokybei? Pagal GOST’ą dešrelėse
>> (sosiskose) buvo nuo 5% mėsos (kas liko buvo leidžiama keisti), į
>> dešras, kad išsaugoti spalvą buvo dedama salietra. Palmių aliejų,
>> beje, importavo ir tada.
>>
>> Konservantai, dažikliai, stabilizatoriai buvo prieštvaniniai ir
>> visiškai oficialūs. Bulvių traškučių gamyboje (ilgos plokštelės
>> „Apkūniems“ vadinosi) aliejų kepimui keisdavo kartą per 8
>> mėnesius. Irgi pagal GOST’ą. Pieniški ledai buvo sutinkami nebent
>> megapoliuose – likusieji tenkindavosi pieniškais su augaliniais
>> riebalais, geriausiu atveju jei buvo dviejų rūšių – puodelyje
>> arba ant pagaliuko. Kartais šokolado arba uogų spalvos (arba
>> pusiau). Kai kuriuose miestuose – o, Dieve! – ledai buvo tik
>> „Tomatų“. Dėl pyragaičių „Bulvė“ ir torto“Pliauska“ buvo spūstys,
>> o lipdė juos iš likusių konvejeryje biskvito trupinių, sumaišytų
>> su margarinu ir kondensuotu pienu.
>>
>> Ingredientai, pastebėkite, ant pakuočių nebuvo nurodomi. Ir visas
>> šis šlamštas buvo pasiutusiai brangus to meto kainomis.
>> Technikumo dėstytojo atlyginimas siekė 120 rub., o kilogramas
>> sviesto 3,40 rub., aukščiausios rūšies dešra – taip pat 3.40
>> rub., ir saldainiai šokolado glazūra „Pilot“, „Audronaša“ 3,40
>> rub. Šokoladiniai saldainiai kainavo iki 15 rublių už kilogramą
>> ir pasirodydavo porą kartų į metus. Šalyje buvo trys kainų
>> juostos ir specialūs koeficientai kiekvienai produktų rūšiai:
>> grubiai kalbant, kuo giliau į mišką, tuo kainos buvo aukštesnės,
>> o produktų mažiau.
>>
>> Taip, kad, apie GOST’us ir kokybę netarškėkite. Ir apie
>> stalininius-chruščiovinius laikus taip pat netarškėkite. Pirma,
>> aš rašau apie 70-80-uosius. Antra, prie Stalino su Chruščiovu,
>> „Knygos apie skanų ir sveiką maistą“ laikais , produktai
>> parduotuvėse dar buvo, tačiau valgyti juos visiškai nebuvo kam:
>> visi tie file, sviestas, ikrai, liaudžiai buvo neprieinami.
>>
>> To meto pardavėjų liudijimu, sviestas buvo perkamas po 30-50 gr.,
>> saldainiai – po 100 gr., dešra – daugiausiai 300 gr. Ir ne
>> kiekvieną dieną. „Sviestuko“ senutės ateidavo po pensijos.
>> „Pasmaguriauti“… Kai mano mama, eidama stažuotę gastronome,
>> paklausė kažkokiame susirinkime, kodėl sviesto tik po 30 gr.
>> imama, jai atsakė: „Labai aktualus klausimas, drauge stažuotoja!
>> Mūsų žmonės nori kasdien valgyti šviežią produkciją, todėl
>> kasdien ateina į parduotuvę pirkti naujos porcijos dešros ir
>> sviesto“.
>>
>> Šalis gyveno pusbadžiu. Tai patvirtino ( http://
>> kommersant.ru/doc/2249425 ) įžymioji CK KPSS ataskaita, sudaryta
>> Valstybinės RF planavimo komisijos Centrinio ekonomikos
>> mokslinio-tyrimo instituto tyrimų pagrindu. Pagal šią ataskaitą,
>> 75% gyevntojų buvo už skurdo ribos, o prekės TSRS (nuo motociklo
>> iki cukraus) buvo daug kartų brangesnės nei JAV. Kaip lyginamąja,
>> taip ir absoliučia išraiška.
>>
>> Dabar, žinoma, draugai užgiedos, jog gyveno skurdžiai, bet
>> draugiškai, kad buvo sveikesni… Na taip, na taip! Pirma,
>> tarybiniai piliečiai buvo pikti, kaip šunys. Visada pasiruošę
>> įkąsti, suspaustais žandikauliais. Antra, liaudis buvo labai
>> ligota. Labai. Mirdavo, tarp kitko nuo žarnyno vėžio, gastrito,
>> skrandžio opos. Šios ligos buvo vos ne mirtingumo lyderėmis, net
>> esant tam medicinos lygiui ir nepriežiūrai (na kam tada darė
>> kolonoskopiją tiesiosios žarnos vėžiui diagnozuoti?).
>>
>> Žmonės buvo stambūs, aptekę, su negera oda, baisiais dantimis ir
>> skystais plaukais. Moterys būdamos 50 metų atrodė senėmis
>> (atsiminkite savo seneles, kurios vesdavo mus į vaikų darželį)
>> Padėti truputį pataisydavo pastovus lengvas alkis – žmonės
>> nepersivalgydavo, kas padėdavo kažkiek išsaugoti
>> sveikatą.
>>
>> Bet juk nostalgijioje paskendę draugai nesiūlo rimtai sugrįžti į
>> priverstinio gydomojo badavimo šalį?
>>
>>
>>
>>
>>
>> ----Android NewsGroup Reader----
>> http://usenet.sinaapp.com/ 
> 
>